Vindruvor - så lyckas du

Vindruvor - så lyckas du

Att plantera vindruvor på våra breddgrader kan vara en utmaning. Men med utveckling av nya sorter från kallare delar av USA, Ryssland och Lettland, så är det enklare än man tror. Många av sorterna är goda att både äta och att göra vin av.

För att se de vindruvor du kan köpa på Plantagen rekommenderar vi kategorin frukt och bär >>

Växtplats

Vindruvor kräver en varm och lång växtsäsong. Plantera dem därför på en varm skyddad plats, t.ex. mot en södervägg. Det kan löna sig att plantera tidigt på våren så plantorna får god tid till att etablera sig på platsen innan vintern kommer. Eventuellt kan den odlas i en stor kruka i ett växthus på våren så att den kommer igång innan den ska planteras ut när det blivit varmt nog.

Jord och näring

Vindruvor vill ha djup, varm, porös väldränerad mullrik jord. Några sorter vill ha kalkfri jord. Plantera dessa i rhododendronjord och tillför kalkfritt gödsel. Täck gärna med organiskt material som löv och ris under vintern. Gödsla sparsamt, ungefär hälften så mycket som du ger dina övriga bärbuskar räcker gott och väl.

Här hittar du jord och gödsel >>

Bevattning

Det första året är det viktigt med jämn bevattning. Efter etableringsfasen klarar sig plantan i stort sätt själv. Under långa torra perioder kan det vara bra att hjälpa till med lite vatten.

Skötsel och beskärning

Vindruvor beskärs på hösten efter skörd. Klipp då in skotten till den vedartade delen. Ett bladpar/knopp från förra klippningen kan sparas beroende på hur bred planta som önskas. Vill man täcka en pergola eller vägg behöver man inte beskära alls men önskas druvor krävs beskärning, då även under sommaren. Det är mycket bladgrönska som ska bort men är enkelt att genomföra. Ger plantan många blomklasar kan det vara bra att gallra bort lite så de som är kvar blir större.

Sommarbeskärning

  • När plantan blommat och börjat bildat klasar klipper man av skotten 1-2 bladpar utanför blomklasen.
  • Nya skott kommer att växa ut där du klippt och även dessa klipps bort utanför ett blad.
  • Upprepa vid behov hela sommaren så fruktklasarna får ljus, vatten och näring.

Små tips

  • Staketvindruvan (Vitis labrusca-gruppen) är i regel härdigare och mer lättodlade. De ger små söta bär med varierande färg och smak beroende på sort. De önskar en jord med lågt pH, använd rhododendronjord.
  • Vindruvor behöver inte bara odlas för sina frukters skulle. Växten är vacker som klätterväxt med vackra blad och en fin höstfärg också.
  • Vinrankan odlades i Egypten redan för 6000 år sedan.

Fördjupning: Växtguide för vindruvor.