Vindruvor – odla dina egna

Vindruvor från vinsläktet finns i 60-70 olika arter och är en druva som har odlats och använts av oss människor sedan lång tid tillbaka i historien – där den framför allt har använts som färsk frukt, i torkad form som russin eller som basvaran i det som är vin.

Vindruvor – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Vitis
Familj: Vinväxter (Vitaceae)

Vindruvor - Vilken sort ska jag välja?

Det är härligt att kunna plocka sina egna vindruvor hemma. Vindruvorna kan du äta som de är, frysa in eller göra sagt och marmelad av. Det finns olika sorter, som både smakar och ser olika ut. Här kan du läsa lite mer om de olika vindruvssorterna.

Hybriddruva 'Solaris'

Hybriddruva med bra härdighet och god motståndskraft mot sjukdom. Grön druva med fruktiga smaknyanser. God att äta direkt men också lämpad för vintillverkning. Växtzon 3.

Hybriddruva 'Regent'

Hybriddruva med god motståndskraft mot sjukdom. Blå druvor med smak-nyanser av körsbär. God att äta direkt men är även känd som druva för vin-tillverkning. Växtzon 3.

Hybriddruva 'Nero'

Hybriddruva. Starkväxande och mot-ståndskraftig mot sjukdom. Sötsyrliga, saftiga svarta druvor. Goda att äta  direkt men också lämpade för vintillverkning. Växtzon 2.

Labruskavin 'Zilga'

En riktigt härdig vindruva passande för friland eller växthus. Självfertil och ger rikligt med blå druvor. Trivs skyddat i full sol. Växtzon 5.

Labruskavin 'Sukribe'

Starkväxande, tålig druva för friland och växthus. Ger rikligt med sötsyrliga gröna druvor. Beskärs och gallras för bäst skörd. Självfertil. Växtzon 5.

Labruskavin 'Spulga'

Härdig, tålig vindruva som ger riklig skörd av små, rödvioletta druvor med söt smak. Trivs skyddat i full sol. Växtzon 5.

Odla vindruvor

Vindruvor kan planteras på friland eller i kallväxthus. För att lyckas med odling av dem så är det mycket som behöver falla in rätt i klimatet och miljön. För att de ska utvecklas till att ge rikliga och bra skördar behöver de ha en lång och varm sommar. De är beroende av varmt klimat och en varm jord för att de tar tid på sig att mogna.

Tänk på att vinrankorna trivs soligt i väldränerad, kalk- och näringsrik jord och ger bäst skörd i varma skyddade lägen, gärna mot en södervägg. 

 • Plats och läge
  Vindruvan älskar sol och värme. Det lättaste sättet att odla på är i växthus eller på en inglasad balkong, eftersom att detta ger den långa och stabila värme som vinrankan behöver för att växa till sig. Vissa varianter går också utmärkt att plantera ute på friland eller i pallkrage, även de som kanske till en början står i växthus går bra att plantera ut när det blivit varmare. Det är inte själva kylan eller vintern som gör det svårt att odla vindruvor, utan det beror på den ganska korta säsongen vi har, för att de ska hinna mogna. 
   
 • Jord
  Innan plantering är det viktigt att jorden är uppbyggd på rätt sätt, för vinrankorna trivs bäst i jord som är djup, lerblandad och gödslad. Kan du få till ett pH-värde på omkring 7 är det idealiskt och gödslar du på med stallgödsel och kompost ger du rankan mycket goda möjligheter att växa till sig. Använd gärna jord för rhododendron utan kalk.
   
 • Vattning
  Vattna regelbundet under växtens första år, efter det krävs minimal bevattning.
   
 • Beskärning
  Hemligheten i en bra skörd ligger i noggrann och detaljerad beskärning, där målet är att ha några huvudrankor som ger sidorankor, på vilket blommorna växer och slutligen druvklasen växer fram. 

Sommarbeskärning gör du så här:

 • När rankan har blommat och klasar sakta börjar framträda så klipps skotten av som sitter en till två bladpar utanför klasen med blommor
 • Där kommer sedan nya skott att framträda, och även dessa ska klippas bort
 • Denna process ska upprepas under hela sommaren för att klasen ska kunna växa till sig så bra som möjligt

Vinrankan – hur växer den?

Vinrankan är en klättrande växt och det betyder att de kommer att behöva ha stöd av något slag för att frodas. Det gör du lättast genom att plantera dem i växthus, vilket ger en väldigt bra tillväxtmiljö, eller också utomhus på friland eller i pallkrage i de södra delarna av Sverige (zon 1-3) och då mot en södervägg eller en plats som är skyddad och dränkt i sol.

Vinrankan är en väldigt härdig växt som på grund av sitt klättrande sätt i behov av sol har utvecklat ett rotsystem som är väldigt konkurrenskraftig om näringen i jorden. Det betyder att vinrankor kan växa i jord som är relativt näringsfattig, men den föredrar riklig tillgång på näring.

vindruvor vinrankor

Olika typer av användningsområden

Vindruvor kan användas på många sätt och beroende på vilken sort du väljer att odla så har du olika möjligheter. Många odlar vindruvor för glädjen att ha söta och fina bär att äta, men det är också möjligt att odla vindruvor med ambitionen att göra eget vin. Det går också att torka vindruvorna under ett antal dagar för att göra egna russin.

Framställningen av vin kan spåras tillbaka långt i historien, ända till 5400 f.Kr. då arkeologer har hittat spår i nordvästra Persien från tydliga odlingar av vindruvor för syftet att framställa vin. En företeelse som sedan spreds sig från Kaukasus till Babylonien och sedan kring hela medelhavsområdet.

Odlingar av vindruvor för detta syfte görs genom odling av vinrankor och det har länge varit en utmaning att lyckas med dessa odlingar på norra breddgrader. För att de allra flesta sorterna av vindruvor ska kunna växa till sig och mogna på ett bra sätt behöver de värme under en längre tid, vilket vårt klimat inte kan erbjuda.

Snabbfakta vindruvor

 • Odlats i kommersiellt syfte i över 6 000 år
 • Finns i tusentals olika sorter världen över
 • Vissa sorter odlas för bärets skull, vissa odlas för russin och vissa för vin
 • Frankrike, Italien och Spanien är de länder som producerar mest vin från olika typer av druvor
 • Vinrankan är en klättrade buske som ger antingen gröna eller blå druvor beroende på sort

Alle vindruvor

Ta reda på mer

Du är här:


Labruskavin 'Zilga'

Ø17 cm, Blå

279:-
Läs mer

Rhododendronjord

40 L

109:-
2 för 199:-
Läs mer

Labruskavin 'Sukribe'

Ø17 cm, Grön

279:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen