Vinterbär – plantering och skötsel
Vinterbär är en perfekt vinterväxt för dina utekrukor. Växten piggar upp din uteplats eller balkong genom hela hösten och vintern med sina glänsande vintergröna blad och rosaröda eller vita blommor – eller knallröda bär som några sorter har.
Vetenskapligt namn: Skimmia japonica
Familj: Vinruteväxter
Vinterbär passar perfekt ihop med klassisk ljung på hösten, eller med barrträd och julrosor på vintern.
Vinterbär är egentligen en liten buske som kan övervintras i landets mildaste klimat (växtzon 1 och ibland 2), men de flesta ser den som en ettårig säsongsväxt under hösten och vintern.
Växtens läderaktiga, blanka blad, i kombination med blomknopparna och bären, gör plantan till en riktig fröjd för ögat. Blomknopparna, eller bären om sorten har bär, sitter kvar hela vintern. I naturligt tillstånd blommar vinterbär på våren.
Vinterbär är enhudlig, vilket innebär att det bara är honplantorna som får bär och då endast om de har pollinerats av en hanplanta
Dela julinspiration med varandra
Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!
Olika sorters vinterbär
- Vinterbär ‘Rubella’ är den vanligaste sorten, med rosaröda blomknoppar som sitter hela vintern.
- Vinterbär ‘Finchy’ är en grönvitblommande vinterbär, med blomknoppar som står sig hela säsongen från höst till vår.
- Vinterbär ‘Temtaption’ skiljer sig från sorterna ovan då den har knallröda, glänsande bär. Växten blommar med vita blommor i klasar på våren för att sedan ge bär på senhösten, då den normalt finns att köpa i butik.
Plantering och skötsel av vinterbär
Vinterbär är både lättskött och vintergrön, med de flesta sorterna är inte särskilt tåliga. Endast i växtzon 1, ibland också 2, kan den klara sig om den planteras i marken. Då blir busken cirka en meter hög och nästan lika bred.
Om du vill försöka övervintra vinterbär i kruka är det viktigt att krukan är välisolerad för att klara kyla. De allra flesta använder vinterbär i utekrukorna under vinterhalvåret, för att sedan byta ut dem till annat när vårsolen tittar fram.
- Placering
Växten trivs bäst i halvskugga till skugga. Den kan också klara sig fint i soliga lägen, så länge den skyddas mot de starkaste solstrålarna och jorden hålls jämnt fuktig. Bladen blir gula om vinterbär står i för mycket direkt sol. - Kruka
Plantera gärna om vinterbär i en större kruka än den du köpte den i, då får den mer plats och kan hushålla bättre med vattnet. Detta ökar chanserna för plantan att klara sig hela vintern. - Jord
Vinterbär är en surjordsväxt som trivs i jord med lågt pH-värde. Om du planterar den i kruka och är inställd på att ersätta den när vinter går mot vår, behöver du inte tänka så noga på jordens surhetsgrad. Men om du istället vill försöka övervintra växten, bör du använda rhododendronjord eller hortensiajord. - Gödsel
Växten bör gödslas med surjordsnäring eller näring utan kalk. Återigen är detta viktigast om du planerar att övervintra plantan. Du behöver inte gödsla vinterbär som bara ska stå över hösten och vintern. - Vattning
Vattna regelbundet och försök hålla jorden jämnt fuktig, men kom ihåg att det inte behövs så mycket vatten när det är kallt ute. Vinterbär tål att torka upp lätt mellan vattningarna på vintern.
Vinterbär som snittblomma och i julpyssel
Vinterbär används ofta i blomsterarrangemang och buketter under vinterhalvåret. De är vackra både på egen hand och tillsammans med andra blommor och blad. Det är till exempel mycket fint att skapa en vinterbukett genom att kombinera vinterbär med eukalyptus, rosor, amaryllis och vita julrosor.
Vinterbär är också ett fint inslag om du gör din egen dörrkrans, bordsdekoration eller girlang till vinterns högtider.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Kaja Krokan Aasen, trädgårdsmästare och assisterade butikschef på Plantagen, med stort intresse för trädgårdsplanering generellt och perenner specifikt.
Fler tips och råd
Fråga våra trädgårdsmästareHar du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen. |