Vintergröna buskar - så lyckas du!

Vintergröna buskar - så lyckas du!

Vintergröna buskar är en stor grupp och innefattar även barrväxter. De är en viktig del av vår trädgård och uteplats för att ge grönska och liv hela året. Inom gruppen finns en stor variation både vad gäller blad- och barrform men även färg.

Användning

Vintergröna växter ger trädgården karaktär och ett frodigt utseende samtidigt som det ger lä åt trädgården och övriga växter. Som häck skärmar det av mot vind och insyn hela året. Låga vintergröna växter är fina tillsammans med perenner och andra växter i rabatten.

Plantering

Använd naturgödslad planteringsjord vid plantering. Gräv stora gropar och blanda med den befintliga jorden. Lerig jord bör delvis bytas ut så växterna inte står för blött. Vattna växten rikligt innan den sätts i gropen. Placera plantan så den kommer i samma höjd som den stått i krukan. Vattna rikligt, ca 8-12 liter per planta. Fyll på med jord runt rotklumpen och tryck till försiktigt.

I kruka

Vintergröna växter är även fina i en stor kruka. I en frosttålig kruka underlättas möjligheten att låta växten stå kvar ute även under vintern. Använd sommarblomsjord vid plantering och lägg minst 5 cm lecakulor i botten på krukan. Vattna rikligt så rotklumpen blir genomblöt. Vattna sedan regelbundet varje vecka beroende på läge och temperatur. För bästa chans att övervintra vintergröna växter i kruka bör du placera krukan skyddat och täcka den med frigolit och säckväv.

Skötsel

  • Jordförbättra din plantering med kogödsel varje vår och komplettera med trädgårdsgödsel varannan vår.
  • Vattna dina vintergröna växter innan vintern så de kan samla på sig mycket vätska i bladen inför vintern.
  • Snöfattiga och solrika perioder på vårvintern kan medföra frysskador på plantorna. För att skydda växterna bör man täcka dem med säckväv, granris eller liknande under perioden februari till april.