Vitlök – odla din egen

Vitlök är en älskad lök som har en lång historia. Det är en växt som har följt med oss länge och faktiskt har odlats i Sverige sedan medeltiden. Och att odla vitlkök själv är enkelt!

Vitlök – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Allium sativum
Familj: Lökväxter (Alliaceae)

Lätt att odla vitlök

Vitlöken är en lätt lök att odla, både inomhus och utomhus, men om man är ute efter att få fler lökar så måste man odla löken utomhus. Detta beror på att vitlöken behöver de kyligare viloperioderna under nätterna för att växa till sig. Inomhus blir det ingen viloperiod, men det kommer att växa blast ur löken, blast som är ätbar med smak av vitlök. Denna blast kan du sedan använda precis som gräslök, med den skillnaden att det istället smakar milt av vitlök. Vitlöken är en tålig lök så den klarar vintern bra, vilket gör att man med fördel kan plantera ut den under senhösten – även fast det också är fullt möjligt att göra det på vårkanten. Vitlök kräver ingen större skötsel, se bara till att hålla ogräset borta.

Plantera vitlök

 • Jord
  När du planterar ut vitlök så se till att förbättra jorden med fin planteringsjord. Blanda gärna in kompost i denna jord, då gör du jorden lucker, samtidigt som den får den viktiga dräneringsförmågan och släpper igenom vatten så att inte löken står helt blöt. Gödsla gärna jorden med kogödsel.

 • Avstånd mellan klyftorna
  Utomhus planterar du varje klyfta på ett djup av omkring 10 centimeter och de ska stå med ett mellanrum på omkring 15 centimeter för att trivas som bäst. Gör gärna långa fåror på detta djup och sätt ner klyftorna, var efter du fyller igen dem och vattnar på rejält. Har du gjort detta under hösten så klarar sig löken bra fram till våren och då börjar den växa.
   
 • Vattning och näring
  Vattna och gödsla under denna tid fram till sensommaren så kommer du att ha mogna lökar när blasten vissnat!

Plantera vitlök i kruka

 • Jord
  När du planterar din vitlök i kruka så kan du använda dig av vanlig planteringsjord. Det är viktigt att se till att dräneringen är bra, eftersom att vitlök inte tycker om att stå blött.
   
 • Plantering
  Klyftorna av vitlök som du har ska sättas i jorden den med spetsiga sidan uppåt – gärna fem centimeter ner i jorden. I kruka kan de dessutom odlas tätare, eftersom att de inte växer i omfattning.
   
 • Placering
  Placera krukan med lökarna på en solig plats och vattna med jämna mellanrum. Vattna gärna med näring. Efter det är det bara att vänta på att blasten kommer upp och skörda allt eftersom.

Odla vitlök köpt i matbutiken?

Det går att odla lökar som du har köpt i matbutiken, men det är inte alltid säkert att det kommer att fungera. För att garantera en bra tillväxt och odling, inne såväl som ute, så är det bäst köp dina lökar i en växtbutik. Då vet du att de är anpassade för att kunna odla upp själv.

Vitlök
Vitlökens blomma.

Odla vitlök för hälsa och smak!

Vitlök är en uppskattad krydda i världens alla kök. Den har en stark och tydlig smak, som inte påminner om mycket annat, och denna smak har också gett upphov till en grupp människor som starkt ogillar den, speciellt för den doft som oftast brukar produceras när man äter den. Det är inte alla som gillar den, och säkerligen har du stött på både en och annan som har ursäktat sig med att de nyligen har ätit vitlök.

Läkemedelsväxt

Vitlöken är en gammal läkemedelsväxt som sägs kunna hjälpa våra kroppar på flera olika sätt. Dels är det än idag en lök som man rekommenderar för att stärka immunförsvaret och kunna mota bort förkylningar och dels är det en lök som ser till att ge kroppen flera nyttiga ämnen som vi behöver för att må bra. Att äta vitlök är inte bara ett sätt att se till att få i sig nödvändiga vitaminer och mineraler, det är också ett sätt att skydda sig själv mot sjukdomar.

Dessutom sägs vitlök vara så stark att om man äter den blir fästingar inte lika intresserade av att bita. Insekter, skadedjur eller sjukdomar angriper faktiskt sällan vitlök i grönsakslandet.

Ursprung

Vitlöken har sitt ursprung i västra Asien och i Egypten och har odlats i över 5 000 år. Vitlök må vara starkt doftande, speciellt efter förtäring, men det är fortfarande en vida uppskattad lök som är en självklarhet i många maträtter.

Snabbfakta vitlök

 • Lätt att odla och dessutom väldigt nyttig
 • En kulturväxt som funnits ibland oss i över 5 000 år
 • Innehåller många viktiga ämnen som är bra för våra kroppar
 • Härstammar från västra Asien
 • Relativt härdig mot sjukdomar och skadedjur, håller dessutom ohyra borta
 • Kan odlas både inomhus och utomhus
 • En viktig och mycket smakrik krydda i mängder av maträtter

Ätbar odling, skötsel och inspiration

Du är här:


Planteringsjord Natur KRAV

40 L

9990
4 för 349:-
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Redskapsset
Rea 30:-

Redskapsset

Längd 38 cm

30:- 5990
Läs mer

Montage- och trädgårdshandske

M, Grön

3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen