Woodland – ta in skogen i trädgården

Vill du sitta på en bänk i naturen och njuta av småfåglar och fjärilar? Designa då en trädgård med inspiration från vackra skogslundar, ett så kallat “woodland”. Här får gröna skuggväxter utgöra fond åt färgstarka blommor och gräsklippning är ett minne blott.

Woodland – ta in skogen i trädgården

Woodland är en typ av trädgårdslund där inspirationen kommer från de vilda lundarna i skogen. Här finns inga gräsytor eller bar jord utan istället stigar som naturligt slingrar sig fram mellan träd, buskar och örtartade perenner som verkar som marktäckare.

Jorden är fuktighetshållande, svagt sur och mullrik och ljuset pendlar mellan skugga och halvskugga. Tanken är att ett woodland ska tilltala alla våra sinnen, doft, hörsel, syn och känsel, ja till och med smaksinnet.

Woodland – uppstod av en slump

Ett woodland kan sägas vara lite av en blandning mellan vild skog och mer ordnad trädgård, växterna är mjukt uppstyrda så att varje växt får sin optimala form rent estetiskt och i kombination med andra.

Odlingsformen tros ha uppkommit i England under slutet av 1800-talet då parkarbetare placerade överblivna växter i utkanten av parkerna. De ska då ha upptäckt att de vindskyddade, skuggiga miljöerna gynnande växterna och att de i många fall trivdes bättre än de som stod mer oskyddat.

Ett woodland passar både stora och små ytor. Om du äger en naturtomt eller en övervuxen trädgård har du särskilt goda förutsättningar eftersom du då kan utgå från de träd och buskar som finns. Det går förstås även att skapa denna lundlika typ av trädgård på ny mark, men det tar då lite längre tid eftersom träd och buskar behöver tid att etablera sig.

Plantering i olika skikt

Ett woodland planteras alltid i olika skikt bestående av träd, buskar och markvegetation. Träden utgör tak och ger skugga, och både de och lägre buskar ansas bara försiktigt för att korrigera eventuella grenar som växer fel ur estetiskt perspektiv.

Buskarna används med fördel som vindskydd och rumsavdelare och på marken används gärna perenner och lökväxter. Plantera också gärna bär och blommor, de lockar fåglar och fjärilar, bin och andra nyttiga insekter.

Även om ett woodland är en slags skuggträdgård kan du på något ställe låta solen strila in, och kanske där låta någon solälskande växt få vara med.

Mullrik jord gynnar mikroliv

Jorden är precis som i alla odlingssammanhang viktig, en mullrik jord ger inte bara växterna bra förutsättningar vad gäller näring, vatten och syre utan bidrar också till bättre mikroliv och mer insekter, dessa verkar sedan som små trädgårdsmästare genom att skapa ny näringsrik mull som nya plantor kan använda.

Många av växterna som passar i ett woodland är surjordsväxter och tycker om en svagt sur jord och skyr kalk. Ta hänsyn till vad växterna behöver vid planteringen, hård lera kan exempelvis behöva mycket organiskt material för att fungera.

Woodland – tips på växter

 
  • Träd
    Dessa utgör taket i ett woodland. Undvik sorter med alltför aggressiva rotsytem som hindrar marktäckande växter att trivas. Fundera på grönskan, formen och barkens utseende. Exempel på lämpliga träd: ek, al, björk, eukalyptusvide och japansk lönn. 
     
      
  • Buskar
    Buskarna utgör mellanskiktet i ett woodland, de står också för väggarna och skyddar mot vind.  
    Exempel: stjärnmagnolia, liguster, bergbambu, vidjehortensia, svart aronia, rysk kornell, japansk benved, klasblommig ros, buxbom, azalea, parkrhododendron, hassel, trollhassel, konvaljbuske, olvon och amerikanskt blåbär.
     
  • Perenner och marktäckare
    Dessa plantor kan utgöra golvet i ett woodland. Exempel: backtimjan, daglilja, drakmynta, höstflox, vinteriberis, silverastilbe, ormbunkar, träjon, funkia, skuggröna, lungört, silverax, julros, liten flocknäva, strutbräken, stjärnflocka, myskmadra, blodormrot, kaukasisk förgätmigej, vit skogsaster, trebladsspira, vit sockblomma, rabattiris, doftpion, solhatt, löjtnantshjärta, vitpytta, vit sockblomma, rabattiris, koreansk plymspirea, höstanemon, silverarv, kantnepeta, tulpaner, narcisser och allium. 
     
  • Andra växter
    Dessutom kan ett woodland kompletteras med klätterväxter, som klematis, tidig storblommig, klätterhortensia, pipranka och klätterbenved, och prydnadsgräs, som blåsvingel.

 

Latmansodling som gynnar mångfalden 

Ett woodland innebär mycket lite av både ogräsrensning och ansning så du kan se fram emot en mycket bekväm trädgård när grundarbetet är gjort. En vanlig trädgård strävar alltid efter att bli vildare och stärka sina ekosystem, så när du låter den växa friare arbetar du med naturen.

Då ett woodland bjuder på stor mångfald lockar det också många djur. Med lite tur får du finbesök av både harar och igelkottar.

Att göra ett woodland är att ge naturen en chans att visa lite av sitt rätta jag, men det handlar också om att tillfredsställa våra sinnen. Kanske hör du till dem som tar ett djupt andetag av lättnad när du kommer ut i skogen? Ett woodland kan ge samma känsla i din egen trädgård, här ges tillfälle att sitta på en bänk och njuta av fågelkvitter, ekorrarnas nötsamlande eller kanske bara må av doften från nyutslagna lökväxter på våren.

5 tips för ett woodland 

  • Tänk på en vacker glänta i skogen och kombinera det du tycker är vackert. Plantera i skikt och fundera över hur olika färger och olika sorters löva kan komplettera varandra. Skikten består av träd, buskar, markvegetation. 
  • Skapa en stig som slingrande leder till en speciell plats, till exempel en bänk i ett solstråk. 
  • Välj gärna inhemska växter som trivs i klimatet, de passar ofta in och uppskattas av det lokala djurlivet. 
  • Täck marken med växter eller markmaterial som till exempel bark eller grus för att behålla fukten i jorden och förhindra erosion och ogräs, täckodling fungerar också bra. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Vidjehortensia 'Annabelle'

Ø23 cm, Vit

299:-
Läs mer
Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer

Bergbambu 'Rufa'

Ø23 cm, Grön

379:-
Läs mer

Stäppsalvia 'Caradonna'

Ø11 cm, Blå

8490
3 för 219:-
Läs mer

Liguster

Ø17 cm, Grön

129:-
5 för 599:-
Läs mer

Spjutbräken 'Green Lady'

Höjd 45 cm, Grön

299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen