Bok – plantering och skötsel

Boken är ett stort lövträd som kan växa sig upp till 40 meter högt och därmed utgör det högsta lövträdet vi har här i landet idag.

Bok – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Fagus sylvatica
Familj: Bokväxter (Fagaceae)

Plantera bokträd i trädgården

För dig som vill testa på att plantera bok finns det en del bra tips och råd att känna till för att lyckas som bäst med din trädplantering. Boken är till exempel ett träd som trivs på väldränerad och näringsrik mark med höga kalkhalter. Därtill är det också ett träd som föredrar klimat med hög luftfuktighet och mycket nederbörd, men där vintrarna inte får bli för kalla.

Gör så här:

  • Om du har ett ungt bokträd planteras detta lämpligen under höst eller senvinter, medan trädet fortfarande är i vila och saknar blad. För de krukodlade bokarna spelar det däremot mindre roll, och dessa kan du plantera året runt.
  • Gräv en grop för ditt träd som ska vara dubbelt så brett som rotklumpen.
  • Placera ner trädet och se till att rotklumpens övre del hamnar i linje med marknivå.
  • Blanda den uppgrävda jorden med lövkompost och fyll igen hålet med denna blandning. Tryck till jorden för att försäkra dig om att trädet står stadigt och inte riskerar att falla, och vattna därefter ordentligt runt din nyplantering.
  • Täck därefter växtplatsen med täckbark för att skydda trädet.

Plantera bokhäck

Det finns även en odlad variant av bok som mer vanligen används som en häck som ska skydda mot insyn, och den heter istället Fagus sylvatica atropurpurea, men kallas på svenska för blodbok. Den är nästintill identisk med den vanliga boken, men där den stora skillnaden ligger i färgen på bladen – där blodbokens blad istället har en vacker och majestätisk purpurröd färgnyans som inte är alltför vanligt sedd i våra trädgårdar ännu.

Denna är lämplig att plantera i trädgården i antingen en enkel eller dubbel rad av plantor, beroende på hur tät du vill ha häcken. Om du är ute efter en riktigt tät häck så är det att föredra att du planterar två rader.

Så här gör du med häckplantor:

  • Om du har krukodlade häckplantor kan dessa sättas under hela växtsäsongen, och är alltså inte beroende av någon särskild månad för att överleva planteringen.
  • Även om denna häck kan odlas på nästan alla typer av jordar så föredrar den sandjord. Den trivs däremot inte överhuvudtaget i tung lerjord eller i blöt jord.
  • Välj en plats med sol och halvskugga för din plantering.

Avstånd, vattning och beskärning:

  • Sätt ner plantorna med cirka 20 cm mellanrum mellan varandra.
  • Se till att vattna rejält vid planteringen, och därefter även regelbundet i flera månader efter att du har satt ner dina plantor.
  • Beskär inte din häck på höjden förrän den uppnått önskad höjd. 
  • Övrig beskärning görs under JAS-perioden, juli, augusti, september.
  • Häcken har sedan en årlig tillväxt på cirka 30-60 cm och en sluthöjd på cirka 300 cm.

Skötselråd för din bok

Boken har väldigt tunn bark vilket gör att den riskerar att skadas av solen. Det kan därför vara en bra idé att skydda stammen från alltför mycket direkt sol innan trädet har hunnit utveckla skuggande löv. Du kan använda dig av en skärm, eller planterar du din bok i närheten av ett annat mer lövtäckt träd för att dra nytta av skuggan som det trädet ger.

Spridning i Sverige

Det var runt 2500 f.Kr. som boken invandrade till Sverige som ett av de träden som kom sist av alla. Från Danmark tog det sig uppåt i landet via Götaland och Svealand för att nå södra delarna av Dalarna omkring 1000 f.Kr. Därefter stannade den fortsatta spridningen på grund av det kallare klimatet som den mötte på där, men fortsatte istället att breda ut sig i landet. Idag är det allra vanligast att man träffar på boken och bokskogar överlag i Skåne, Blekinge och Halland – följt av Småland och Bohuslän. Upp över Dalsland, Västergötland och Östergötland blir den allt mer sällsynt och där finns den dessutom endast i förvildad form.

Runt mellersta Norrlands kusttrakter förekommer den mycket begränsat och då endast i odlad form – medan den förekommer mer allmänt i skogsform i södra delarna av Sverige. I Uppsala botaniska trädgård kan man, om man är intresserad, åka och spana in ett par jättebokar, och i norra Västergötland kan du även träffa på de berömda Linnébokarna vid Ingasäter.

bok löv blad

Boken som träslag och virke

När man pratar om boken som träslag så kallas den även för rödbok, även om färgen på virket till största del är enfärgat vit med röda eller bruna skiftningar. När man senare torkar virket behandlas det vanligen med vattenånga, vilket då ger en något rödare form. Som träslag är boken ett medeltungt och hårt sådant som däremot både krymper och sväller mycket vid fuktvariationer och då inte heller har någon bra beständighet mot röta och insekter. Det används därför mest till möbler och inredning, men även i viss omfattning till parkettgolv, leksaker, glasspinnar och en del av det mer klenare virket används också som massaved.

Snabbfakta bok

  • Trädet blir normalt upp till 30- 40 meter högt.
  • Barken skimrar i en silvergrå glatt nyans.
  • Boken beskrevs första gången av Linné, år 1753.
  • Trädet kan bli upp till 400 år gammal.
  • Boken är Västergötlands landskapsträd.
  • Den högst uppmätta boken i Sverige finns i Skåne och är 44 meter hög, 5,6 meter i omkrets och innehöll hela 75 kubikmeter.
  • Boken tillhör de så kallade ädla lövträden.
  • I odlad form finns bok även i varianterna hängbok och blodbok.

Mer om träd

Läs mer och få råd för att lyckas med häckplantering >>
Få råd för beskärning >>

Du är här:


Bok

Ø17 cm, Grön

129:-
5 för 599:-
Läs mer

Bok

Ø22 cm, Grön

279:-
3 för 599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen