Snittblommor lyfter ett rum och ger ofta ifrån sig en trevlig doft. Med snittblommor i en bukett kan du skapa lite vardagslyx.

Snittblommor – så lyckas du

Ge bort en vackert komponerad bukett, ställa en enkel blomma i en vas i badrummet eller släppa loss kreativiteten i en stor bunt. För att lyckas med dina snittblommor kan du kolla in tipsen nedan.

Välj ut dina snittblommor

Färska snittblommor ger liv till omgivningen de står i och har du valt ut dem med lite extra omsorg blir din bukett ofta mer personlig.

 • Var vill du ställa din blombukett?
  Tänk ut var du helst vill placera dina snittblommor. Hur ser bakgrunden ut? På vardagsrumsbordet eller i en stor hall kan en ordentlig bukett i en stilig vas passa bättre medan ett mindre arrangemang gör sig snyggt i badrummet.
   
 • Vilka snittblommor är det säsong på?
  Det är alltid trevligt att anpassa blombuketter efter säsong. Varje årstid bjuder på många fina blommor som talar om hur underbar våren, sommaren eller hösten kan vara.
   
 • Hur får buketten en harmonisk balans?
  Mixa gärna blommor med olika storlekar och former. Välj ut en eller ett par huvudblommor som sticker ut lite extra och kombinera med mindre sorter och gärna lite grönt.
   
 • Hur blir buketten mer personlig?
  Varva köpta snittblommor med blommor från din egen trädgård. Då får du en mer personlig touch och kan även förstärka buketten med de egenodlade blommorna om de andra börjar sloka, bara genom att gå ut och plocka nya i rabatten.

Skötsel av snittblommor

Tänk på att skydda dina nyinköpta snittblommor så att de inte torkar ut. Dröjer det mer än en timme innan dina införskaffade blommor kommer i vatten bör du snurra ett fuktigt papper runt stjälkändarna. Skydda blommorna mot uttorkning, sol och kyla genom att rulla in dem i papper.

TIPS! Lämna gärna tulpanerna minst en timme i plasten när du köpt dem. Då riskerar de inte att sloka.

Snitta snett

Gör nya sneda snitt längst ner på stjälken runt cirka tre centimeter med en vass kniv. Tulpaner kan skäras rakt av. Klipps de av minskar blommornas möjlighet att suga åt sig vatten. Ta bort blad som hamnar i vattnet, för att minska risken för bakterier.

Välj rätt vas

Ta en vas som är tillräckligt hög så att blommorna står bra. Flaskor, krukor, skålar och glas kan agera vas bara de är ordentligt rena. Är buketten redan bunden kan du låta bandet sitta kvar så håller buketten sin form bäst.

Varmt och kallt vatten i rätt mängd

Fyll på med varmt vatten i två tredjedelar av vasen till blommor med hårda stjälkar såsom rosor och kallt vatten i en tredjedel av vasen till blommor med mjuka stjälkar såsom tulpaner.

Glöm inte växtnäringen

Använd växtnäringen Chrysal som följer med varje blombunt när du köper snittblommor. Med den blir blommorna starkare och håller sig betydligt längre utan att sloka.

Viktigt med vattenpåfyllning

Fyll på vatten varannan dag, tulpaner är törstiga och kan behöva påfyllning oftare. Kika på vattennivån i en genomskinlig vas, känn med fingret eller mät med ett måttband hur mycket vatten blommorna slukat. Du kan även sätta larm på telefonen som påminnelse om att det är dags att fylla på vatten.

Placeringen

Undvik att placera blommorna i direkt sol, vid ett element eller i närheten av frukt. Om du har möjlighet kan du placera dem svalt under natten, gärna på balkongen.

Så binder du buketten

Den allra vackraste buketten med snittblommor görs genom att binda den rätt, som en spiral. Att binda en bukett är ingen större konst och har du väl gjort det en gång brukar du få kläm på det direkt. Med lite flink i fingrarna och en stadig hand har du snart din bukett färdig och i en fin form.

 • Korsa två stjälkar och placera dem mellan tummen och pekfingret
 • Lägg nästa stjälk ovanpå med samma lutning men lite mer åt vänster
 • Fortsätt så och snurra buketten moturs allteftersom du binder
 • När buketten är klar lägger du den på bordet och virar ett snöre eller band runt om
 • Buketten med snittblommor är nu stadig och kan “stå på egna ben”

Smarta tips för dina snittblommor

 1. Använd oasis. Oasis är en grön stickmassa som snittblommorna sticks ner i. Med hjälp av den kan du göra häftiga bordsdekorationer på ett enkelt sätt. Innan du börjar låter du oasisen suga åt sig vatten i ett vattenbad. Placera den i önskat kärl, gör nya snitt på blommorna i önskad längd och stick ner ordentligt i oasisen. Vattna sedan dagligen så håller blommorna länge.
 2. Ge nytt liv till slokade blommor. Visst kan du rädda blommor som börjar se hängiga ut efter några dagar. Snitta om stjälkarna och duscha på bladen, vira in buketten i tidningspapper och ställ den i nytt rent vatten.
 3. Förläng blommornas skönhet lite till. Riktigt utslagna rosor, pioner, krysantemum och nejlikor varar några dagar till om du skär av blomman under huvudet och lägger dem i en vacker skål med lite vatten.

Se alla våra snittblommor

Mer inspiration om snittblommorRosor 9-pack

Höjd 30 cm, Flera färger

6990
3 för 2
Läs mer
Rosor 10-pack
Nyhet

Rosor 10-pack

Höjd 40 cm, Flerfärgad

9990
3 för 2
Läs mer
Rosor 10-pack
Nyhet

Rosor 10-pack

Höjd 50 cm, Röd

149:-
3 för 2
Läs mer
Rosor 10-pack
Nyhet

Rosor 10-pack

Höjd 50 cm, Vit

149:-
3 för 2
Läs mer
Rosor 7-pack
Nyhet

Rosor 7-pack

Höjd 50 cm, Rosa

149:-
3 för 2
Läs mer

Brudslöja 5-pack

Höjd 50 cm, Offwhite

6990
3 för 2
Läs mer
Jätteeternell
Nyhet

Jätteeternell

Höjd 50 cm, Rosa

129:-
3 för 2
Läs mer
Lin
Nyhet

Lin

Höjd 50 cm, Brun

7990
3 för 2
Läs mer

Ranunkler 5-pack

Höjd 40 cm, Flera färger

129:-
3 för 2
Läs mer

Alstömeria 5-pack

Höjd 50 cm, Flera färger

7990
3 för 2
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen