Köpguide utemöbler: Välj rätt trädgårdsmöbler

Börjar det bli dags att byta ut utemöblerna på uteplatsen? Eller kanske har du byggt en ny uteplats som du ska inreda för första gången. Vi går igenom olika material, underhållsbehov, tillbehör och liknande för att du ska få en bra grund att stå på när du gör ditt val.

Köpguide utemöbler: Välj rätt trädgårdsmöbler

Oavsett om du har en ny uteplats som ska inredas eller om du ska uppdatera den gamla är utemöbler ett givet inslag. Vilken typ av utemöbler du väljer beror främst på hur du har tänkt att använda platsen, medan materialet på dem styr andra faktorer såsom exempelvis stil och underhållsbehov.

När du ska välja utemöbler kan det vara bra att först låta sig inspireras av andra. Titta på bilder, läs på om olika stilar och fundera över dina egna preferenser. Ska du exempelvis inreda en berså vid fritidshuset kanske en klassisk träbänk kombinerad med en matgrupp i trä passa bra, så att ni både kan äta och koppla av på platsen. Är det istället en paviljong med klängväxter kanske ett caféset i gjutjärn passar bäst?

Tänk på det här när du ska välja utemöbler

  • Stil: Vilken stil och känsla är du ute efter att skapa? Klassiska vita trämöbler ger ett helt annat intryck hos uteplatsen än exempelvis moderna gråfärgade rottingmöbler. Vill du ha mycket färg och liv eller ska den snarare dra åt naturfärger? Här spelar material och ytbehandling en stor roll. Du kan förstås även välja en mer nedtonad utemöbel och skapa liv med hjälp av färgglada, mönstrade dynor. Tänk på att impregnering förlänger dynors livslängd och gör det lättare att hålla rent.
  • Uteplatsens storlek: Mät din uteplats så att du vet vilka möbler som får plats, hur du kan möblera och hur många du kan ha av varje. Ett matbord med 6 stolar tar upp cirka 3x4,5 meter yta.
  • Antalet sittplatser: Räkna på hur många sittplatser du behöver. Här är det två faktorer som blir avgörande: dels storleken på uteplatsen, dels hur du har tänkt använda den. Har du ofta vänner och bekanta på besök, eller är utrymmet tänkt som en avskild plats för avkoppling? 
  • Typ: Här tittar vi också på hur uteplatsen tänkt användas. Är det en plats för soldyrkan är schäslonger och solbäddar intressant. Ska du istället grilla och socialisera vill du kanske hellre ha soffa, fåtöljer, bord och flera mindre avställningsytor? Är du ute efter avkoppling kan en hammock vara passande.
  • Funktioner: Utemöbler kan ha fler funktioner än deras huvudsakliga syfte. Vissa utemöbler är exempelvis stapelbara vilket är smidigt om du har ett litet utrymme såsom en balkong som du inreder. Utemöbler kan även ha inbyggd förvaring eller ställbart ryggstöd.
  • Vinterförvaring: Har du förvaringsyta att upplåta åt utemöblerna när det inte är säsong? Om utemöblerna ska stå i ett uterum eller en inglasad balkong behövs det kanske inte, men om de står utomhus under bar himmel kan det däremot vara aktuellt. Många material slits snabbare när de utsätts för naturens krafter. Kan du flytta in dem under tak, eller täcka dem, under vintern är det ofta att föredra. Vad du väljer att göra beror dock mycket på vilket material utemöblerna är gjorda av.
  • Material: Du kan läsa mer ingående om olika material på utemöbler en bit ner, men rent generellt bör du fråga dig vilket material som passar den stil du är ute efter, hur mycket tid du vill lägga ner på underhåll samt om du har möjlighet att förvara utomhusmöblerna på ett för materialet passande sätt.

Olika material på utemöblerna

Materialet som utemöblerna är gjorda av påverkar faktorer såsom teknisk livslängd och underhållsbehov, men även intrycket av uteplatsen (stilen). Nedan går vi igenom viktig fakta om olika material.

Rotting

Om: Utemöbler av rotting kan antingen vara tillverkade av naturmaterial (vanligen palm) eller av plast (konstrotting). Trädgårdsmöbler av konstrotting har kommit att bli väldigt populära. De har fördel i att de håller väldigt länge, är lätta att lyfta och i princip är underhållsfria.

Tålighet: Om du har trädgårdsmöbler i rotting av naturmaterial bör dessa stå i ett inglasat uterum, eller i alla fall under tak, eftersom de är fuktkänsliga. Är de däremot av konstrotting är de vanligen tåliga mot både regn och sol (UV-skyddad plast). Men även inom gruppen konstrotting finns det olika typer av plastmaterial som exempelvis kan vara mer eller mindre tåliga mot solljus. Tänk på att även stommens material spelar in för den tekniska livslängden. Är stommen exempelvis av trä är den mindre tålig än om den är av rostfritt stål. Våra ramar på Plantagen är oftast av pulverlackerat stål eller aluminium.

Skötsel och underhåll: Skötsel av rottingmöbler, oavsett material, består av rengöring. Torka rent dem med en trasa vid behov. Rotting av naturmaterial kan även behöva oljas eller målas om, beroende på hur de var behandlade från början. Konstrotting behöver däremot inget årligt underhåll.

Förvaring: Möbler av naturmaterial bör förvaras torrt och svalt när säsongen är över. Om möblerna är av konstrotting räcker det vanligen att du skyddar dem från snö och UV-ljus när säsongen är över, detta kan göras genom att du täcker dem eller genom att du ställer dem under tak.

Se vårt utbud av: Utemöbler av rotting

Plast

Om: Plast är egentligen ett samlingsnamn för en lång rad olika plastmaterial. Det finns till exempel en hel del utemöbler i polyeten (PE-plast) och PVC (polyvinylklorid). Möbler som kategoriseras som konstrotting är också gjorda av plast. Fördelen med plastmöbler är att de är billiga, underhållsfria samt lätta att lyfta och flytta runt på.

Tålighet: Det möbelset du köper kan vara mer eller mindre tåligt beroende på typ av plast, dess behandling samt hur tunn den är. Plast kan exempelvis ha lite sämre tålighet när det kommer till solljus (UV-strålar) och bli skör samt förlora i färg, och tunn plast kan i värsta fall spricka om den utsätts för isens krafter. Men oftast har plastmöbler god hållbarhet, speciellt i relation till sitt pris. De tål även regn.

Skötsel och underhåll: Torkas vid behov rent med trasa och vatten.

Förvaring: Förvara under tak, eller täck med skyddsöverdrag, när säsongen är över. Det bör göras även om plasten är behandlad med UV-hämmare.

Se vårt utbud av: Utemöbler av plast

Trä

Om: Utemöbler av trä är ett klassiskt val. De finns i en uppsjö färger och former, och har fördel i att du kan renovera dem själv om de blir slitna, eller piffa upp dem om du exempelvis tröttnar på färgen. Leta gärna efter trämöbler som är FSC-certifierade (Forest Stewardship Council) för att måna om hållbarhet och miljö.

Tålighet: Det finns en lång rad träslag att välja mellan och alla har sina för- och nackdelar. Ett av de mer tåliga träslagen är teak, som dessutom har fördel i att du främst behöver olja om dem av utseendemässiga skäl, när det kommer till hållbarhet är det redan stora mängder olja i teak helt naturligt. Andra hårda träslag som också är vanliga är exempelvis akacia och ek, där det senare har fördel i att det är ett inhemskt träslag. Akacia är väldigt tåligt mot mögelangrepp. Dock behöver akacia, till skillnad från teak, oljas en gång om året för att det ska behålla mättnad och nyans. Du hittar även trädgårdsmöbler i det betydligt mjukare träslaget furu. Furu är mer fuktkänsligt än ek, men också billigare. Furumöbler är ofta målade för att bättre stå emot regn och rusk.

Skötsel och underhåll: Beroende på hur trämöbeln är behandlad är underhållet mer eller mindre smidigt. Behandlingen påverkar även hur ofta du behöver underhålla möbeln. Målade utemöbler av trä behöver slipas och målas om när du märker att färgen börjar släppa, men det kan dröja flera år. Detsamma gäller lackade utemöbler. Oljade eller vaxade utemöbler behöver inte slipas, utan dessa oljar man bara om en gång om året. Skötsel av trämöbler för utomhusbruk inkluderar sedvanlig översyn och rengöring.

Förvaring: Trädgårdsmöbler av trä ska förvaras torrt och svalt när säsongen är över.

Se vårt utbud av: Utemöbler av trä

Stål

Om: Utemöbler av stål är ofta lätta och tåliga eftersom de är behandlade. Många utemöbler av stål är pulverlackade, andra är av rostfritt stål.

Tålighet: Pulverlackat stål tål väder och vind bra så länge du inte får skador på ytan. I havsnära lägen kan den salta luften orsaka korrosion, men överlag är det bra tålighet. Rostfritt stål är också tåligt mot både väder och vind. De kan förstås ändå få ytangrepp av rost över tid, speciellt vid skruvar och liknande, men det går vanligen att putsa bort.

Skötsel och underhåll: Utemöbler av  stål behöver, precis som alla andra utemöbler, torkas rent med trasa vid behov. Har du lackade stålmöbler och bor havsnära är detta extra viktigt.

Förvaring: Möbler av stål är som sagt väldigt tåliga, men vill du minska på underhållet är det en bra idé att placera dem under tak på vintern så att rengöringen går smidigt när de ska lyftas fram.

Se vårt utbud av: Utemöbler i metall

Aluminium

Om: Utemöbler av aluminium har fördel i att de är underhållsfria och samtidigt lätta, och därmed enkla, att lyfta runt på. Många utemöbler av andra material har sin ram konstruerad av aluminium eftersom aluminium är tåligt och lätt.

Tålighet: Möbler med aluminium i konstruktionen är väldigt tåliga mot vädrets makter. Dock väger de mindre än stålmöbler så de kan välta om det blåser mycket.

Skötsel och underhåll: Rengörs vid behov med trasa och vatten.

Förvaring: Kan stå kvar ute året runt, men för att slippa en stor rengöring på våren förvaras de med fördel under tak.

Se vårt utbud av: Utemöbler i metall

Quick dry foam

Om: En klädd, mjuk skumplast som släpper igenom vatten och därmed torkar snabbt. Hos oss på Plantagen är ramen på dessa utemöbler av aluminium, och klädseln gjord av polyester. Det gör att du inte behöver ta in dynorna när det regnar.

Tålighet: Ett tåligt material som klarar både regn och solljus bra.

Skötsel och underhåll: Borsta bort löv och annat vid behov och torka rent med trasa. Vid behov kan du handtvätta dem med såpa och vatten.

Förvaring: Förvaras i torrt utrymme när det inte är säsong. Det är viktigt att de är helt igenom torra innan du placerar dem i förrådet om förrådet inte är uppvärmt.

Bambu

Om: Bambumöbler ger en lite tropisk stil på uteplatsen och har ungefär samma för- och nackdelar som naturrotting. De är enkla att lyfta runt, 

Tålighet: Tål en del väder och vind men den tekniska livslängden kortas ganska mycket om de inte står regnskyddat. De står med fördel på en plats där temperaturskillnaderna inte blir så stora.

Skötsel och underhåll: Precis som andra material bör utomhusmöbler av bambu torkas rent vid behov. De behöver även oljas.

Förvaring: Utemöbler av bambu bör förvaras i ett förråd eller i ett stängt uterum där vädrets makter inte kommer åt dem och där temperaturvariationen är begränsad.

Se vårt utbud av: Utemöbler i bambu

Gjutjärn

Om: Gjutjärnsmöbler ger ett rustikt och starkt intryck. De har fördel i att de är robusta och hållbara. Tänk på att de väger en del så det kan vara tungt att möblera om.

Tålighet: Utemöbler av gjutjärn är väldigt tåliga, både mot vädrets makter och mot slitage. De står även stadigt i starka vindar tack vare sin vikt.

Skötsel och underhåll: Torkas vid behov rent med trasa och vatten.

Förvaring: Utomhusmöbler av gjutjärn kan stå ute året om men vill du slippa en massiv rengöring på våren kan du täcka dem över vintern.

Betong

Om: Betong används främst för bänkskivor och bordsskivor. Det finns exempelvis betongbord med stålram. Men det är väldigt tunga produkter och kan därför vara tufft att frakta och montera själv. Du kan förstås även gjuta en betongskiva på plats.

Tålighet: Betong tål regn och fukt bra men är ganska poröst och kan därför få fläckar från mat och dryck om det inte behandlas. Det uppstår även naturliga sprickor och nyansskillnader i materialet, detta bör man uppskatta om man ska bli nöjd över tid, för det är egentligen inget som påverkar den tekniska livslängden, det är mest en estetisk fråga. Du kan alltid laga sprickorna med cement, men var beredd på att det kanske inte blir exakt samma nyans.

Skötsel och underhåll: Är du orolig över att betongskivan ska få fläckar kan du vaxa den. Detta gör man vi behov när man märker att behandlingen blivit sliten. Vill du göra det enkelt för dig kan du istället lägga på en duk som skydd när skivan används. Övrigt underhåll är rengöring vid behov och då med såpa och vatten.

Förvaring: Eftersom betong är tungt och tåligt kan det stå framme året om, men kan med fördel täckas över under vintersäsongen för att minska risken för sprickbildning och missfärgningar.