I fokus för säsongen

orkide-i-vatten

Orkidé i vatten – så gör du

Många hakar just nu på trenden att sätta orkidén i vatten istället för i bark eller jord. Men hur får man orkidén att trivas under de förhållandena? Vi har svaret.
Blommande inneväxter
skot-om-din-grasmatta-aret-om

Sköt om din gräsmatta – året om

En frisk och grön gräsmatta blir verklighet med rätt verktyg, gödsel och skötsel. Vad används en vertikalskärare till och hur lagar du en gropig eller mossig del av gräsmattan? Lär dig allt om att ta hand om din gräsmatta och hålla den välmående året om med våra tips.
Höst Sommar Vår Gräs Skötselråd
guide-kopa-utekrukor

Köpa utekrukor - Tänk på det här

Ska du köpa krukor för utomhusbruk? Se till att du väljer krukor som lever upp till dina behov, både vad gäller utseende och funktion.
Krukor och växtmöbler

Växtguider

bollkryss

Bollkrysantemum (bollkryss)

Bollkrysantemum, eller bollkryss som den vardagligt kallas är en härlig sommarblomma med vackra färger och volym. Den har enorma mängder blommor och knoppar och växer som en boll. Bollkryss finns i en mängd olika färger, både dubbla och enkla i formen.
Höstblommor
philodendron

Philodendron

Den är trendig, slående vacker, lättskött och finns i flera spännande färgkombinationer och varianter. Vad med kan du önska av en grön växt?
Gröna inneväxter
blabar

Blåbär

Inte mycket går upp emot söta och saftiga blåbär från den egna trädgården. Blåbär innehåller antioxidanter som har en hälsofrämjande effekt.
Buskar Bär
aster

Aster

Aster sprider glädje med sina blommor långt in på hösten, även efter några frostnätter. Aster finns i många olika vackra höstfärger och är lämplig som snittblomma.
Höstblommor Snittblommor Sommarblommor

Inneväxter och inredning

fornya-hemmet-infor-hosten

Förnya hemmet inför hösten

Efter sommaren väljer många av oss att förnya sina hem med ny inredning. Genom att fylla rummen med växter blir hemmet mer levande, ombonat och välkomnande. Växter får oss också att må bättre och skapar harmoni.
Krukor och växtmöbler Trender Höst Gröna inneväxter Inred med växter
trendiga-vaxter-2023

Trendiga växter 2023

Gröna växter med färgstarka blad, retroväxter och blommande växter ligger högst upp på listan av årets favoriter. Allra helst ska växterna vara lättskötta, och vi vill gärna kunna ta sticklingar från dem. Lyckligtvis finns det många sådana växter att välja mellan.
Trender Gröna inneväxter Inred med växter Blommande inneväxter
grona-vaxter-med-ovanliga-blad

Gröna växter med ovanliga blad

Gröna växter ligger rätt i tiden och de får numera gärna finnas i hela bostaden. Något alldeles extra är de lite ovanligare växterna med speciella blad, de som sticker ut ur mängden och i vissa fall blir till riktiga samlarobjekt. Här berättar vi mer om några av dessa häftiga plantor.
Trender Gröna inneväxter
sa-raddar-du-vaxter-som-har-det-kampigt

Så räddar du växter som har det kämpigt

Hur mår växten egentligen? Det enklaste du kan göra är att titta på den. Avvikelser kan ge indikationer på att något inte står rätt till – men framför allt ge dig tips om vad din planta behöver.
Skötselråd Blommande inneväxter Gröna inneväxter Skadedjur

Uteväxter och trädgård

hosten-besta-tiden-att-plantera-blomsterlokar-at-nyttiga-insekter

Hösten – bästa tiden att plantera blomsterlökar åt nyttiga insekter

Bin, humlor, fjärilar är nödvändiga för att vi ska få bra skördar, de pollinerar, bryter ner organiskt material till jord och reglerar skadedjur – men tyvärr minskar de, därför blir det allt viktigare att få dem att trivas och föröka sig. Här berättar vi om vårblommorna som ger nyttoinsekterna en riktig raketstart efter vintern.
Höst Bin och andra nyttodjur Blomsterlökar
overvintra-medelhavsvaxter-sasom-citrus-och-olivtrad

Övervintra medelhavsväxter såsom citrus- och olivträd

När nätterna blir kyligare och frosten närmar sig är det dags att ta in medelhavsväxter som fikon, citrus- och olivträd. Men det räcker inte med att bara ställa in dem, de vill ha en vinter som liknar den vid medelhavet. Här berättar vi hur du med enkla medel får till subtropiska förhållanden.
Höst Medelhavsväxter
bjud-in-pollinerare-till-hosttradgarden

Bjud in pollinerare till höstträdgården

Det är inte bara vi människor som vill vistas ute i trädgården ända in på sensommaren och hösten. Även bin, humlor och fjärilar älskar de blommande växterna. Förenkla för dessa små pollinerare genom att odla blommor och växter som de älskar – även till hösten.
Bin och andra nyttodjur
frukttrad-sa-lyckas-du

Fruktträd – så lyckas du

Fruktträd har en given plats i våra trädgårdar och har även börjat ta plats på balkonger och uteplatser. Det finns många härliga sorter att välja på, även familjeträd dvs. ett träd med flera olika sorters äpplen eller päron.
Träd Frukt

Så och odla

odlingskalender-09-september

Odlingskalender | September

Vackra röda löv och sommarens sista suck. Nu är det tid att skörda trädgårdens sista grönsaker och frukter – men på sina håll det går fortfarande att plantera nytt och framförallt få ner blomsterlökar i jorden för en härlig blomning i vår.
Odla utomhus Odla inomhus Höst Odlingskalender
sa-fron-i-host-och-mots-av-blommor-i-var

Så frön i höst och möts av blommor i vår

Så frön under tidig och sen höst – och möt våren med en trädgård som blomstrar. Vilka frön lämpar sig väl för övervintring? Läs mer här i vår guide och gör sådden i höst innan frosten kommer.
Höst Fröer Sommarblommor Odla utomhus
sa-lagrar-du-skorden

Så lagrar du skörden

Kilovis med gurka och äpplen i mängder. Det är roligt att lyckas med odlingen, men vad ska vi göra med all skörd? Här berättar vi hur du lagrar frukt och grönt innan de förgås.
Höst Frukt Grönsaker Bär
kom-igang-med-hydroponisk-odling

Kom igång med hydroponisk odling

Att odla hydroponisk innebär att du odlar utan jord och istället använder dig av vatten och näring som tillförs till plantorna. Det är ett enkelt sätt att få grönsaker och växter på kort tid och vem som helst kan ge sig i kast med det. Kom igång och odla dina egna grödor, kryddor och örter - året runt!
Höst Odla inomhus Grönsaker Kryddväxter Vinter

Jord och gödsel

valj-ratt-jord-godsel-odling

Välj rätt jord och gödsel när du ska odla

När du sår frön och odlar ätbara växter är det några saker du bör ta hänsyn till för att få friska och starka växter. Rätt jord vid rätt tidpunkt är en av de viktigaste sakerna.
Jord utomhus Gödsel utomhus Förodling Odla utomhus Odla inomhus Jord inomhus Gödsel inomhus
valj-ratt-jord-godsel-utevaxter

Välj rätt jord och gödsel till uteväxter

Bra jord och gödsel är a och o för att få sunda, friska och fina växter över hela säsongen – oavsett om du planterar rakt ut i rabatten, i krukor eller i pallkragar.
Jord utomhus Gödsel utomhus
valj-ratt-jord-godsel-inneplantor

Välj rätt jord och gödsel till dina inomhusväxter

Bra jord och näring är a och o om du vill ha friska växter, detta gäller både gröna och blommande krukväxter. Eftersom växterna står i krukor är de helt beroende av att vi ger dem det de behöver för att trivas. 
Jord inomhus Blommande inneväxter Gödsel inomhus Gröna inneväxter
torvfri-jord

Klimatsmart odling med torvfri jord

Nu är den här, den torvfria jorden – med bättre klimatavtryck och med lika fina egenskaper som vanlig köpjord. Men vad innebär det egentligen att odla utan torv? Här berättar vi mer.
Jord inomhus Jord utomhus

Utemöbler och uteplats

kopa-infravarmare

Köpa terrassvärmare - Tänk på det här

När de första plusgraderna tittar fram på våren är det många som suktar efter att börja använda det oisolerade uterummet. Med en terrassvärmare kan du göra just det - utan att frysa.
Balkong och terrass
utemobler-uteplatsen-nyheter-bastsaljare

Trädgårdsmöbler för uteplatsen – nyheter och storsäljare 2023

Vad är väl bättre än långa, ljusa kvällar runt ett middagsbord ute i värmen, eller att sjunka ner i en härlig utesoffa för att njuta av kvällssolen? Se några av våra nyheter och storsäljare för uteplatsen 2023.
Utemöbler Sommar Vår Balkong och terrass
satt-pricken-over-i-et-pa-uteplatsen-med-kuddar-filtar-lyktor-och-ljus

Sätt pricken över i:et på uteplatsen, med kuddar, filtar, lyktor och ljus

Gör trädgården, uteplatsen och balkongen till ett ställe för härliga sommardagar och långa, ljusa kvällar. Tänk på uterummet som ett extra vardagsrum, och fyll det med textilier, lyktor och ljus för att skapa stämningen du trivs bäst i.
Utemöbler Inredning Höst Sommar Vår Entré Balkong och terrass
guide-kopa-utekrukor

Köpa utekrukor - Tänk på det här

Ska du köpa krukor för utomhusbruk? Se till att du väljer krukor som lever upp till dina behov, både vad gäller utseende och funktion.
Krukor och växtmöbler

Trädgårdsskötsel

september-harliga-hostmanad

September – härliga höstmånad

Ta vara på en bra planteringstid och njut av sensommarvärmen i skog och mark. Nu är det tid för nystart både på jobb och i skola och visst finns det energi nog att förnya och förändra även hemma.
Höst Trädgårdskalender
den-smarta-uppkopplade-tradgarden

Den smarta uppkopplade trädgården

Visst vore det skönt om din trädgård skötte sig själv och du bara behövde bry dig om det du tyckte var riktigt kul? Med utrustning som bevattningssystem, sensorer och timer som kan styras via telefonen eller automatik, kan din trädgård nu förvandlas till en smartare oas. Lär dig om hur du kopplar upp din trädgård med dessa tips.
Vattna Redskap Höst Sommar Vår
skot-om-din-grasmatta-aret-om

Sköt om din gräsmatta – året om

En frisk och grön gräsmatta blir verklighet med rätt verktyg, gödsel och skötsel. Vad används en vertikalskärare till och hur lagar du en gropig eller mossig del av gräsmattan? Lär dig allt om att ta hand om din gräsmatta och hålla den välmående året om med våra tips.
Höst Sommar Vår Gräs Skötselråd
jas-basta-beskarningstiden

JAS – bästa beskärningstiden

Juli, augusti och september är bra beskärningsmånader för de flesta buskar och träd i trädgården. Då är växten i full tillväxt och vi kan se hur växtens form ser ut med löv. För de sorter som kallas ”blödare” är det i princip den enda tiden på året som det passar att beskära. 
Träd Buskar Häckväxter Beskära Sommar Höst

Skadedjur och ogräs

kalodlarens-mardrom-kalfjarilar-kalmal-och-kalflugor

Kålodlarens mardröm – kålfjärilar, kålmal och kålflugor

Det är inte bara vi människor som uppskattar kål, den är tyvärr även många insekters favorit. Kålfjäril, rovfjäril, rapsfjäril och kålfluga är några av dem som gärna smaskar i sig av bladen. För att vinna striden om skörden måste de bekämpas tidigt och aggressivt. Här är knepen som hjälper.
Skadedjur
sorgmyggor-bekampning

Bekämpa sorgmyggor – Så får du bort sorgmygg

Många tror att de fått bananflugor hemma, men bor djuren i krukväxterna är det nog dessvärre sorgmyggor du har råkat ut för. Lyckligtvis finns det sätt att bli av med denna växternas fiende. Trumfkortet är nematoder, som kommer från naturen själv och kan köpas på Plantagen.
Skadedjur
ohyra-och-skadedjur-pa-inomhusvaxter-sa-blir-du-av-med-dem

Ohyra och skadedjur på inomhusväxter – så blir du av med dem

Fula blad och vissnade växter. Krukväxter är tyvärr inte förskonade från skadedjur. Men det går att bli av med dem – här avslöjar vi de enkla hemmaknepen.
Skadedjur
bladloss-hobbyodlarens-gissel

Bladlöss – hobbyodlarens gissel

Bladlöss finns i alla trädgårdar, de suger näring ur växternas blad och försvagar dem. Blir de riktigt många kan de förstöra både blomning och skörd. Här berättar vi hur du på hållbara sätt håller dem på en rimlig nivå.
Skadedjur

Högtid och firande

gor-din-egen-mosskrans

Gör din egen mosskrans

Att göra sin egen mosskrans är superenkelt. Mossan torkar dessutom fint vilket gör att du kan ha den kvar länge. Uppdatera bara pynt efter säsong.
Gör det själv Höst Jul Entré Vinter
fa-amaryllisen-att-blomma-nar-du-vill

Få amaryllisen att blomma när du vill

Den praktfulla amaryllisen blir allt mer populär för varje år. Men som varje primadonna kan den vara lite nyckfull med blomningen. Så hur får man amaryllisen att blomma lagom till jul?
Jul Blommande inneväxter
tio-tips-pa-vaxter-som-present

Tio tips på växter som present

Det är alltid roligt att ge bort en fin växt i present, vare sig det är som julklapp, till födelsedag, fars dag, mors dag, eller när du helt enkelt bara vill skämma bort någon. Hos oss hittar du alla möjliga typer av växter som lämpar sig väl att ge bort som present - här är tio av våra bästa presenttips.
Presenter Alla hjärtans dag Fars dag Mors dag
fira-mamma-med-blommor-pa-mors-dag

Fira mamma med blommor på mors dag

Hon har läst tusentals godnattsagor, hämtat och lämnat dig på allt från dagis till disco, kramat och uppmuntrat i åratal. Mors dag är dagen då du kan säga: Tack mamma, för att du finns! Vackra blommor är starkt förknippade med denna dag och de gör mammor, och andra kvinnliga förebilder i din närhet, bevisat glada.
Mors dag Presenter

Hund och katt

hundvalp-tillbehor

Hundvalp: 8 saker som kan vara bra att ha hemma när hunden flyttar in

Har du gått och blivit med hundvalp? Då har du en både härlig och utmanande tid framför dig. Gör livet lite enklare genom att förbereda hemmet för familjens nytillskott.
Hund
tradgard-hund-katt

Så skapar du en härlig trädgård för hund och katt

Kan våra hundar och katter njuta lika mycket av trädgården som vi? Såklart de kan! Här berättar vi hur du skapar en säker och rolig trädgård där både du och ditt husdjur kan trivas.
Hund Katt
dessa-vaxter-ar-giftiga-for-katter-och-hundar

Dessa växter är giftiga för katter och hundar

Vad finns det för giftiga växter för katt och hund – och när är det dags att kontakta en veterinär? Läs mer här och ta reda på vanliga förgiftningssymptom samt vilka växter som hundar och katter inte tål.
Blommande inneväxter Gröna inneväxter Katt Hund
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen