Så här tar du sticklingar av palettblad

Så här tar du sticklingar av palettblad

Det är både enkelt och tacksamt att ta sticklingar av palettblad. Om du aldrig tidigare har tagit sticklingar, så är palettblad en bra nybörjarplanta! Här guidar vi dig, steg för steg.

Först och främst: Det skadar inte dina palettblad att du tar sticklingar, tvärtom främjar det tillväxten. Dina palettblad blir både kraftigare och buskigare. Samtidigt som du får en vackrare planta så skapar du nya plantor som kan glädja både dig själv och andra. 

Ta stickling av palettblad – steg för steg

Ta fram plantan du vill ta sticklingar av och en ren sax, så är du redo.

Steg 1
Hitta ett skott, med två bladpar. 

Steg 2
Klipp rakt över det nedersta bladparet, så att det blir blad kvar längst upp på grenen som du tar sticklingen från.

Steg 3
Ta bort de nedersta bladen på sticklingen. 

Steg 4
Nu är sticklingen klar att sättas i vatten, eller planteras direkt i en kruka med jord. 

Det vanligaste är att sätta sticklingen i vatten tills den får rötter, vilket brukar ta bara en vecka.

Steg 5
Plantera sticklingen i en kruka med blomsterjord. Om du planterar sticklingen direkt i jord, utan att den först har stått i vatten och fått rötter, kan det vara bra att täcka krukan med plast. Då ger du plantan en liten växthuseffekt!

Steg 6
Vattna din nya planta och ställ den där du vill ha den. 

Skötsel av palettblad

 • Placering
  Ljust och luftigt, inte för mycket direkt solljus. Ju ljusare dina palettblad står, desto mer intensiva färger får bladen. På sommaren kan du plantera ut din planta, men den tål inte kyliga nätter. Vänta därför tills det är över 10 grader varmt ute dygnet runt. Palettblad behöver vänja sig vid att stå utomhus för att inte få köldskador eller bli solblekt. Du vänjer den enklast genom att låta plantan stå ute några timmar om dagen under några veckor, lite längre för varje dag. Därefter kan den stå ute dygnet runt.  
 • Jord
  Vanlig blomjord fungerar bra. Blanda eventuellt i lite vermiculit eller perlite för att förbättra jorden. 
 • Vattning
  Vattna ofta men inte för mycket. Jorden ska vara lätt fuktig. Palettblad hänger med bladen när den är törstig. 
 • Näring
  Ge flytande, korttidsverkande krukväxtnäring som gödsel från vår till höst.
 • Omplantering
  Palettblad växer mycket i början och den behöver bra med plats för rötterna, så plantera gärna om din stickling till en större kruka ganska snart. En bra riktlinje är att plantera om dina palettblad varje eller vartannat år så att plantan får ny näringsrik jord.

Hur toppar man palettblad?

Om du vill ha en kraftig buske – inte en lång och tunn – så behöver du toppa din planta. Klipp av topparna, på samma sätt som du tar sticklingar. Med rätt skötsel blir dina palettblad en vacker färgklick till din inredning. 

Håll utkik efter blomknoppar och knipsa av dessa när du ser dem. Blommorna tar mycket näring från plantan, så dina palettblad håller sig finare om du tar bort knopparna.

Hur räddar jag taniga palettblad?

Har du taniga palettblad som du inte är helt nöjd med? Den kan räddas! På våren och sommaren kan du beskära dina palettblad kraftigt. Klipp över små skott långt nere på grenarna. Din planta kommer till en början se liten ut, men ge den några veckor så kommer den att förvandlas till ett kraftigt och buskigt exemplar. Om du klipper ner din planta på hösten eller vintern så behöver den växtbelysning och lite extra kärlek för att ta sig. 

Så här enkelt är det alltså! Palettblad är en mycket tacksam planta att både föröka och få att trivas hemma. Med en liten insats får du fram många nya plantor. Lycka till!

Se hur trädgårdsmästaren tar sticklingar i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Fler tips och råd

Perlite

6 L

9990
Läs mer

Palettblad stickling Mix

Ø6 cm, Flera färger

3790
4 för 119:-
Läs mer

Blomjord med leca

15 L

6990
3 för 159
Läs mer

Vermiculite

3 L

8990
Läs mer

Premiumjord

4 L

4990
Läs mer

Växtnäring universal

3 L

239:-
Läs mer

Palettblad 'Spacecake'

Ø12 cm, Flerfärgad

8990
2 för 159:-
Läs mer

Palettblad 'Wall Street'

Ø12 cm, Brun

8990
Läs mer
Kruka Tilde
Outlet 50%

Kruka Tilde

Ø11 cm, Blå

4495 8990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen