Krukor ger möjligheter att förändra och hitta nya sätt att inreda med växter både inne och ute. Du kan ha stora krukor som ger liv till ditt uterum, eller flera små krukor på entrétrappan. Krukorna kan sväva från taket som amplar eller stå placerade i bredd och fungera som rumsavdelare.


Krukor har många olika former och vissa får då andra namn som balkonglåda, urna, ampel och planteringskärl. Oavsett vad du väljer att kalla dem är de såväl en nödvändighet för dina växter som en vacker detalj till din inredning.


Typer av krukor


Det finns en mängd olika material, storlekar och stilar när det kommer till krukor. Vilket material du väljer beror på hur du har tänkt använda krukan, var du tänkt att placera den och din personliga stil. 


Utekrukor är exempelvis anpassade för att stå emot väder och vind bra, medan innekrukor är mindre tåliga. Det finns även något som kallas för innerkrukor, och det är då den kruka du placerar i den yttre krukan. 


Dessutom finns det olika funktioner beroende på materialval och design, alla material har sina egna fördelar och användningsområden. Här följer några av dem:

 

  • Terrakotta: Ett traditionellt och hållbart material som är bra för växters rötter eftersom krukan andas. Terrakottakrukor passar för övrigt lite extra bra ihop med medelhavsväxter.
  • Plast och fiberkomposit: Lätta alternativ som är enkla att flytta runt och underhålla. De håller fukten bra, vilket är praktiskt för törstiga växter.
  • Keramik: Tjocka och robusta krukor som ofta är glaserade, vilket ger ett fuktbevarande inre och ett estetiskt tilltalande yttre. De finns i en mängd färger och mönster.
  • Metall: Ger ett modernt intryck och kan vara ett bra val för industriella eller samtida utrymmen. Metallkrukor kan dock bli heta i direkt sol, vilket kan påverka jordens temperatur och hur snabbt den torkar upp.
  • Trä: Bidrar med en naturlig och varm känsla. Träkrukor passar bra i rustika eller naturnära miljöer. Det är viktigt att de är behandlade för att stå emot fukt.

Så tänk igenom materialvalet utifrån personliga preferenser, växt och var du tänkt placera krukan.


Funktionella aspekter vid val av kruka


Ska du köpa krukor är det inte bara material och utseende som är viktigt, utan även andra rent funktionella aspekter:

  • Dräneringshål: Viktigt för att undvika övervattning och rötter som ruttnar. Särskilt viktigt för krukor som står ute där regnvatten kan samlas i krukan.
  • Storlek: Krukan ska vara tillräckligt stor för att växtens rotsystem ska kunna växa och utvecklas. Om du tar ur växten ur krukan och ser en massa rötter är det förmodligen dags att plantera om den i en större kruka.
  • Form: Formen på krukan kan påverka hur väl växten trivs. Vissa växter, som orkidéer, föredrar t.ex. djupare krukor för sina långa rötter.
  • Funktion: Självvattnande krukor är perfekta för upptagna människor som kanske inte alltid hinner med regelbunden vattning. Dessa innovativa lösningar gör det lättare att hålla dina växter friska och frodiga, även med en hektisk livsstil. 
  • Placering: Växter kan placeras både högt och lågt. Golvstående krukor passar stora växter, medan amplar gör att du kan frigöra yta på golvet.Du kan exempelvis hänga amplar i taket på växthuset och odla jordgubbar i dem.

Tänk på att: Både innekrukor och utekrukor bör ha ett fat undertill. Utekrukor som står rätt på backen kan ta skada när frosten kommer om de blir ståendes på fuktig mark, medan innekrukor kan släppa ut vatten på golvet om du inte har ett fat som samlar upp överskottsvatten. En krukvagn gör att du kan rulla runt stora krukor och därmed möblera om enkelt utan att behöva lyfta tungt.


Att inreda med krukor


Krukor är inte bara behållare för dina växter; de är också viktiga designelement i din inredning eller trädgård. Genom att välja krukor som kompletterar din stil kan du skapa enhetlighet och flyt i ditt hem eller utomhusutrymme. 


Mixa och matcha olika storlekar och färger för att skapa intressanta visuella effekter, eller använd en grupp av liknande krukor för en mer enhetlig look.


Oavsett om du föredrar det enkla och naturliga eller det mer detaljrika och färgstarka, kan rätt kruka verkligen lyfta din växt och ditt rum. Med rätt val av blomkrukor kan du skapa en levande och inbjudande miljö som reflekterar din personliga smak och kärlek till växter.


Hos oss på Plantagen kan du välja och vraka bland en mängd olika krukor - oavsett om du är ute efter att köpa en utekruka till balkongen eller en innekruka till vardagsrummet.

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen