Köpa utekrukor - Tänk på det här
Ska du köpa krukor för utomhusbruk? Se till att du väljer krukor som lever upp till dina behov, både vad gäller utseende och funktion.
Ska du odla i kruka? Att ha sina uteväxter i krukor har många fördelar. Dels är det enkelt att flytta runt dem i trädgården, på balkongen eller uteplatsen - du kan snabbt möblera om och ge platsen ett lyft. Dels förenklar det när du ska plocka in växter som inte klarar att övervintra utomhus.
Men det gäller att ha tungan rätt i mun när du köper utekrukor. Olika material är olika tåliga, och det finns märkningar som det är viktigt att förstå om krukorna även ska stå ute över vintern.
Krukor utomhus
Vädrets makter kan orsaka skador eller påverka krukans tekniska livslängd. Ska krukan stå utomhus är det därför bra om du väljer en kruka som är byggd för att klara de förhållanden som råder där. Detta innefattar allt från regn, frost och is till UV-ljus (sol) och blåst. Lätta krukor blåser enklare omkull och riskerar spricka, medan tunga krukor istället är svårare att bära runt på.
Ta en titt på platsen du tänkt ha krukorna på. Är det vindskyddat? Finns det tak som du kan flytta in krukorna under till vintern?
Färg och form är förstås också viktigt att ta hänsyn till. Krukor finns i en lång rad utföranden. Runda, rektangulära och fyrkantiga, men även exempelvis amplar som du kan hänga upp och jordgubbskrukor med flera öppningar på sidorna. De kan vara handgjorda eller handmålade.
Krukor kan även skilja sig åt när det kommer till funktion. Självvattnande krukor är ett sådant exempel, dessa är praktiska om du vill slippa vattna så ofta eftersom de sköter detta på egen hand. Det finns även självvattnande insatser som du kan köpa till dina befintliga krukor.
Vad du väljer utgår från både funktion och personliga preferenser.
Checklista för utekrukor
- Hål i botten. Se till att det finns dräneringshål i botten av krukan så att överflödigt vatten har någonstans att ta vägen, annars riskerar du att krukan går sönder om det blir minusgrader - eller att växten blir stående i vatten sommartid. Saknas det hål kan du borra egna.
- Frosttålig eller frostsäker. Krukor som står utomhus bör vara frosttåliga om du vill ha dem ute över en längre säsong. Men frosttåliga krukor klarar inte att ha växt och jord kvar i sig över vintern, vill du ha det behöver du istället titta efter en frostsäker kruka. En frostsäker kruka är fortfarande ingen garanti för att den inte får skador av frosten, men den är konstruerad för att - om du följer skötselråden - klara av att stå kvar ute med växt och jord i. De bör ändå placeras under tak vintertid och jorden i dem ska inte vara fuktig eftersom fuktig jord som fryser expanderar och då kan skada krukan.
- Placering. Under den varma säsongen bör du se till att överflödigt vatten kan rinna ut från krukan. Placerar du botten på en odränerad plats, där marken täpper igen dräneringshålen, kan plantan bli stående i vatten. Placera krukan upphöjt; på en krukvagn eller ett fat där vattnet kan rinna undan. Vintertid bör krukan flyttas in under tak.
- Storlek. Hur stor kruka du behöver beror på vad du ska plantera i den. För säsongsväxter är storleken inte det viktigaste, men om du ska plantera större växter i krukor, till exempel buskar och träd som ska leva i krukan över flera säsonger, ska du välja en stor kruka. Större krukor gör det möjligt för rotsystemet att utvecklas samtidigt som det är lättare att hålla en jämn fuktnivå i krukan. Det gör också att trädet klarar sig en längre period utan skötsel.
- Funktioner. Vissa av våra krukor kommer med en plugg. Det innebär att du kan välja om den ska fungera som utekruka eller innekruka - genom att plugga igen dräneringshålet blir den en innekruka.
- Rätt växt i krukan. Tänk också på att växter i kruka inte har lika bra skydd hela vintern som plantor som planteras direkt i marken. Det kan därför vara bra att välja en variant av trädet eller busken som tål att stå minst en härdighetszon ovanför din geografiska placering. Välj en som tål H5 om du till exempel bor i H4. Det finns ingen garanti för att plantorna överlever vintern i krukan, men med rätt försiktighetsåtgärder har du oddsen på din sida.
- Lecakulor. Innan du fyller på jord i krukan är det bra om du först fyller upp med ett par centimeter lecakulor, detta för att ytterligare förbättra dräneringen.
Vi återvinner krukorVisste du att vi på Plantagen har pant på krukor. Det innebär att var sjätte fyrkantig blå, grå eller grön plastkruka (Ø11 cm) som du lämnar in i en av våra butiker ger dig en valfri perenn. |
Utekrukor - Olika material
Krukor av keramik är gjorda av lera som formats och sedan bränts i ugn. Det finns olika slags lerkrukor, allt från terracotta och porslin till krukor av fiberlera. Tänk på att keramikkrukor kan vara känsliga för frost och stötar.
Krukor av betong är gjorda av cement som formats och sedan fått härda till betong. Betongkrukor är tåliga mot blåst på grund av sin vikt. Det finns dock även lättviktsbetong som väger mindre. Betongkrukor är även relativt tåliga mot frost förutsatt att konstruktionen är anpassad för det (se checklista ovan) och att de sköts rätt.
Krukor av plast kan vara allt från rottingkrukor till vanliga traditionella plastkrukor i polypropylen. De kan vara UV-behandlade för att ta mindre skada från solstrålar, eller av material som gör dem extra tåliga mot frost. Vidare kan de skilja sig åt när det kommer till andra värden, såsom exempelvis miljö - vi har till exempel krukor som görs av återvunnen plast.
Det finns även krukor av metall eller gjutjärn, exempelvis cortenstål, zink och liknande. Metallkrukor är tåliga mot kyla men kan däremot få problem med korrosion, exempelvis rost. Det är lite extra känsligt om du bor vid havet eftersom saltvatten ökar risken för korrosion. Under sommaren blir metallkrukor som står i solen väldigt varma, vilket gör att jorden torkar ut snabbare och kan göra att plantorna tar skada.