Hållbarhet

Hållbarhet

Vår ambition är att hållbarhet ska vara en integrerad del av vår affär eftersom hållbarhet spelar en viktig roll för vårt produkterbjudande, vår verksamhet och våra intressenter. Vi strävar efter att vara en transparent aktör och bidra till ett hållbart samhälle. Vi arbetar kontinuerligt för att se till att våra miljökrav likväl som krav på social hållbarhet genomsyrar vår verksamhet hela vägen, från frö till växt och slutligen kompostering.

Med växter som utgångspunkt har Plantagen en nära koppling till naturen och vi arbetar på många sätt med att öka vårt positiva bidrag till hållbar utveckling och minska vår negativa påverkan. 

Stolta vinnare av hållbarhetspris

Branschbäst på hållbarhet 2023: Svenska konsumenter har röstat fram Plantagen som det varumärke de uppfattar som mest hållbart i växtbranschen. Vi är stolta över att fler ser det arbete vi gör för miljön - både vad gäller vår egen miljöpåverkan och det arbete vi gör för att inspirera andra.

Läs mer:

Hållbarhetsinitiativ

Vår verksamhet utgår från vårt sortiment, vilket till största delen består av växter. För oss är det viktigt att våra produkter både håller en god kvalitet och att sortimentet omfattar produkter som möjliggör hållbara val för våra kunder. Genom att sprida kunskap och främja hållbara produkter kan vi bidra till mer hållbara hem och trädgårdar.

Det är viktigt för oss att bedriva vår verksamhet effektivt och därigenom minska vår påverkan på miljön, exempelvis genom ambitionen att minska vår energianvändning med 20% till 2025 och åtgärder för minskat svinn.

Plantagen annual and sustainability report 2022 (pdf)

Social hållbarhet

Det är viktigt för Plantagen att ta ansvar för våra egna medarbetares arbetsmiljö och välmående, samt människor som vår verksamhet påverkar i leverantörskedjan. Sedan 2010 är vi medlemmar i amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative), en organisation som strävar efter att förbättra arbetsvillkor i globala leverantörskedjor. 

Sedan 2019 är vi även anslutna till FSI (Floriculture Sustainability Initiative), en sammanslutning av organisationer inom växtbranschen som tillsammans arbetar för bättre sociala villkor och miljöavtryck genom hela värdekedjan.

Plantagen Transparency Act 2022 (pdf)

Biologisk mångfald – Bra för bin

Ett område vi valt att fokusera på är biologisk mångfald där vi ser att vi oh våra kunder kan bidra positivt till samhället. Vi fokuserar på pollinerande insekter och hur dessa kan värnas. På Plantagen benämner vi detta Bra för bin och nedan listar vi en rad aktiviteter som utförts på temat:

 • Samarbete med Pollinera Sverige
  Pollinera Sverige och Plantagen samarbetar för framtiden och har som mål att tillsammans sprida kunskap om vad pollinerande insekter behöver för att överleva. Bland annat samarbetar man för att hjälpa kunderna att välja växter som gynnar pollinerande insekter genom tydlig information i Plantagens butiker.
  Läs mer om Pollineringsskolan (pdf)
   
 • Större sortiment av produkter som är bra för bin och pollinerande insekter
  Antalet pollinerande insekter har minskat kraftigt under de senaste årtiondena och genom att hjälpa bina på traven har vi exempelvis utökat sortimentet med fröpåsar med fröer från växter som är bra för bin och pollinerande insekter. Håll utkik efter märkningen "Bra för bin". 
  Lista över Plantagens växter som gynnar bin, humlor och andra pollinerande insekter
   
 • Enbart naturligt nedbrytbara bekämpningsmedel i sortimentet
  Plantagen säljer bara bekämpningsmedel som innehåller naturliga ingredienser som kan brytas ned. Vi säljer exempelvis inte Roundup, ett kritiserat ogräsmedel, vilket innehåller glyfosat, som förstör nyttig växtlighet och minskar den biologiska mångfalden.


Några fler av Plantagens hållbarhetsinitiativ

 • Nedbrytbara krukor
  Som en del av Plantagens hållbarhetstänk lanserades under 2020 flera olika växter i hållbara bio-krukor som är helt nedbrytbara och därför extra snälla mot sin omgivning. Krukan kan planteras direkt ned i jorden då rötterna växer igenom krukan när den är planterad. Krukorna är biologiskt nedbrytbara och är tillverkade av förnybart material. Det är ett hållbart alternativ för alla växter som annars ofta odlas i plastkruka.
  Läs mer om vår nedbrytbara kruka - av skal från solrosfrön
  Läs mer om våra bio-krukor
   
 • Pant på krukor
  Varje år säljs miljontals växter i plastkrukor. För att minska mängden plast om används och därigenom värna om miljön har vi upprättat ett system för krukpant där vi uppmanar våra kunder att returnera sina plastkrukor. I gengäld erhålls en ny perennplanta i utbyte. Det senaste året lämnade våra kunder in mer än 150 000 krukor till pant.
  Läs mer om krukpant
   
 • Informationsmaterial om pollinerare
  För att förenkla och sprida kunskap hos våra kunder om vad man kan göra för att värna om pollinerare har Plantagen producerat informationsmaterial i form av artiklar och filmer. Till exempel vilka växter som gynnar pollinerare och hur du bygger ett bihotell. Vi har även skapat en Pollineringsskola i samarbete med Pollinera Sverige. 
  Läs artiklarna här


   

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen