Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.
Palettblad

Palettblad en av de växter som kanske omnämns oftast som en riktigt sticklingsvänlig krukväxt, den är nästan gjord för det syftet! Palettblad är nämligen enkla att odla upp från sticklingar och de har dessutom ett fantastiskt utseende med färgskiftningar som definitivt är utöver det vanliga.

Vetenskapligt namn (Latin): Solenostemon scutellarioides
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)

Palettblad skötsel

 • Placering
  Palettblad trivs som allra bäst när de får stå luftigt och ljust, men helst inte i alldeles för stark sol. En viktig sak att tänka på för att få till de där riktigt intensiva färgerna är att placera dina palettblad på en så ljus plats som möjligt. Ju mer sol den får, desto bättre blir färgerna och skapar på så sätt en makalös färgklick i ditt hem, eller i din trädgård om du väljer att plantera dina palettblad ute under sommaren. Dock vill den inte gärna stå i direkt sol för länge då bladen kan brännas. 
   
 • Jord
  Det är bra att använda blomjord när du planterar palettblad.
   
 • Näring
  Ge den vanlig krukväxtnäring i vatten mellan vår och höst och du kommer att få en välmående och vacker krukväxt.
   
 • Vattning
  Vattna ofta, men inte för mycket, för jorden ska hållas lätt fuktig och inte bli vare sig för blöt eller för torr.
   
 • Omplantering
  De palettblad som köps tidigt på säsongen kan växa till sig rejält under den inledande perioden, så det kan behövas omplantering eller utplantering av växten för att den ska fortsätta må bra. Tänk också på att hålla utkik efter blommorna, då de behöver knoppas av direkt då de kommer, för att bladen ska hålla sin färg.

Hur toppar man palettblad

På sensommaren kan du klippa av topparna och sätta dem i såjord och låta dem övervintra i en ljus och sval miljö. Det går att odla palettblad som fleråriga, men finast blir de när de får växa upp från exempelvis sticklingar eller vinterförvarande knoppar.

Lättodlad och vacker

Denna lättodlade och uppskattade växt, som växer naturligt från Sydostasien och Oceanien till Hawaiiöarna, är för många en favorit att plantera i hemmet. Tack vare sin enkelhet så kan man med små medel få väldigt snabbt resultat, vilket gör det till en utmärkt växt att inleda sin karriär som odlare med.

Den kräver visserligen lite ompyssling, speciellt när det ska tas sticklingar och planteras nytt, men det är på en ganska enkel nivå. Det betyder att det definitivt är en växt som du tillsammans med dina barn kan odla fram, eller bara för eget nöjes skull med tanke på de förbluffande blad som växer fram.

palettblad

Snabbfakta palettblad

 • Blommorna är oftast blåila och ska direkt knoppas av, annars kan bladen tappa färg.
 • Knoppa över det översta bladparet för bäst tillväxt.
 • Odlas för bladens skull som finns i många olika färger och mönster.
 • Passar såväl inomhus som utomhus under sommarsäsongen
 • Kallas också för nässelblomma, rumnessla och nellor.

Mer råd och tips för inneväxter

Se vårt sortiment >>
Följ våra steg för en lyckad omplantering >>
Föröka dina krukväxter med sticklingar >>
Välj krukor till dina växter >>

Palettblad 'Ruby Road'
red
25%

Palettblad 'Ruby Road'

Ø12 cm, Flerfärgad

6742 8990
Läs mer
Palettblad stickling
red
25%

Palettblad stickling

Ø6 cm, Flera färger

3290
4 för 114:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc