Hortensia – plantering och skötsel

Hortensian är en växt som vi odlar mycket av i Sverige, kanske allra mest som inomhusväxt men även som trädgårdsväxt. Kanske beror det på att denna prydnadsväxt finns i närmare 30 olika varianter som gör den så populär, eftersom den kan tilltala en stor bredd av människor med olika smak och stil.

Hortensia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Hydrangea macrophylla
Familj: Hortensiaväxter (Hydrangeaceae)

Odla hortensia - tips och råd

Att odla upp trädgårdshortensior hemma går alldeles utmärkt att göra. Det kräver däremot rätt förutsättningar, och för dig som har en trädgård med sandjord och stöter på en regnfattig sommar så kan det vara något svårare, eftersom hortensian är en extremt törstig växt som kräver en jämnt fuktig jord för att överleva.

Bäst förutsättningar för att få fram en bra odling av hortensian har du som bor i växtzon 1-2, men det finns även odlare som har lyckats med sina hortensior ända upp till växtzon 4. Om du är en av de som har rätt förutsättningar för dina hortensior så har du en fantastisk trädgårdsväxt att njuta av i flera år framöver om du sköter den rätt. Du har dessutom fördelen att rådjur inte är särskilt förtjusta i hortensior heller.

Plantera hortensia

 • Hortensian ska planteras ut innan frosten kommer till vintern för att få blommor till nästkommande år. Se till att använda dig av särskild hortensia- eller rhododendronjord, gärna blandat med lite torv.
 • Placera hortensian på en plats där den får ljus men ändå är halvskuggigt, och se till att undvika platser med alltför hög värme eller direkt solljus.
 • Vattna rikligt i gropen, eller krukan innan du sätter ner plantan. Även därefter behöver din hortensia ha det fuktigt omkring sig, så se till att du vattnar innan det hinner torka ut. Du kan med fördel tillsätta lite kalkfattig näring i vattnet.
 • Se till att du isolerar noga med löv eller liknande material inför vintern.
 • Skär inte ner din hortensia alltför hårt då många sorter återblommar på gamla delar av växten

Skötsel av hortensia

 • Placering
  För dig som vill få dina hortensior att trivas så finns en del saker som kan vara bra att tänka på när det gäller skötseln av denna växt. Den trivs exempelvis inte särskilt bra i direkt solljus, utan föredrar hellre en plats där det är ljust men ändå halvskuggigt. Desto svalare du kan ha runt din hortensia, desto bättre – men upp till normal rumstemperatur går bra. Om det blir varmare än rumstemperatur riskerar du att skada din hortensia, då den inte trivs i för hög värme.

 • Bevattning
  Vattna din hortensia rikligt utan att riskera en massa restvatten kvar i ytterkrukan. Om det blir ett överskott av vatten så behöver du hälla bort det direkt. Jorden ska däremot vara konstant fuktig, något du enkelt kan känna av genom att stoppa ner ett finger i jorden. Minsta tecken på att det är för torrt så är det dags att vattna. Om det blir för torrt så kommer både blommor och knoppar att börja falla av, och bladen antar en brun färg. Om du har låtit din hortensia torka ut så kan det dessutom vara svårt, och ibland till och med omöjligt, att få liv i den igen.

 • Gödsling
  Från våren och fram till och med sommaren så kan du med fördel ge din hortensia krukväxtnäring en gång per vecka. För dig som har blåa hortensior behöver du se till att jorden har ett lågt pH-värde för att blommorna ska behålla sin blåa färg, medan ett normalt pH-värde räcker för färgbevaringen av de rosa, röda och vita hortensiorna.

 • Beskärning
  När din hortensia har slutat blomma sedan ett tag tillbaka så kan du med fördel klippa av blomklasarna och ungefär två blad under dessa. Det går att hänga upp och torka dessa som snittblomma om du vill, något som är en populär dekoration i många hem.

Hortensia inomhus och utomhus

Det är samma växt - Hydrangea macrophylla - som används både som trädgårdsväxt och som inomhusväxt. Oavsett var du vill ha din hortensia så är gemensamt att de är väldigt känsliga för uttorkning - vattna ofta för att se till att jorden aldrig blir snustorr.

Övervintra utomhus, inte inne

Under juni, juli och augusti så är det dags att beskära skotten på din trädgårdshortensia och därefter plantera ut din planta om du vill få den att överleva vintern. Använd dig gärna av speciell hortensia- eller rhododendronjord vid utplanteringen, och vattna på ordentligt innan du sätter ner din planta i jorden.

Där kommer den att växa vidare och utveckla nya skott och knoppar som kommer att blomma nästkommande år istället. Det är bra att täcka din planta med löv eller liknande material inför vintern för att skydda knopparna. Om du inte har möjlighet att plantera ut hortensian under vintern så är det lika bra att du gör dig av med plantan, då den inte kan överleva inomhus under vinterhalvåret.

Hortensia kruka

Hortensiaväxten – en familj med många personligheter

Bara inom hortensiasläktet finns mellan 70-100 olika arter som förekommer i olika form och färg. Du hittar såväl halvbuskar som buskar och små träd i släktet, likväl som en del som helst odlas upp i kruka. Hortensian kan växa som en upprätt planta eller som en klättrande sådan, och det finns en stor variation av såväl fertila som sterila blommor hos de olika sorterna. Bland de odlade sorterna är det en klar majoritet av kantblommorna som är sterila. Dessa kommer då i skepnad av vitt, blått eller rött. Fertila blommor å sin sida är antingen vita eller blåaktiga.

Det var på 1700-talet som hortensian kom till Europa från Japan, och sitt ursprung har hortensian i såväl östra Asien som i Nord- och Sydamerika. Namnet hydrangea kommer från grekiskan där det enklast översätts till vattenbehållare – något som troligen har att göra med formen på växtens fröplanta. Macrophylla betyder i sin tur storbladig.

Artfakta - korta punkter

 • Arten kan bli upp till 4 meter hög och 3 meter bred.
 • Som inomhusväxt blir den däremot inte högre än 1 meter.
 • Blommar från mars till september.
 • Hortensiasläktet har upp till cirka 30 olika arter.
 • Färgen som blommorna får beror på jordens PH-värde.
 • Växten kan odlas ända upp till växtzon 4.
 • Hortensian är väldigt känslig för torka och vill ha det konstant fuktigt.

Mer information om hortensia

Skötselråd och tips för hortenisa >>
Att tänka på för att lyckas med trädgårdshortensia >>
Variera hortensian med olika sorters krukor >>

Du är här:


Hortensia 'Magical'

Höjd 32 cm, Flera färger

249:-
Läs mer

Hortensia

Höjd 35 cm, Blå

149:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen