Välj rätt jord och gödsel till dina inomhusväxter

Bra jord och näring är a och o om du vill ha friska växter, detta gäller både gröna och blommande krukväxter. Eftersom växterna står i krukor är de helt beroende av att vi ger dem det de behöver för att trivas. 

Välj rätt jord och gödsel till dina inomhusväxter

När du planterar i kruka är växtens närings- och vattenreserver begränsade till krukans storlek (och vad du fyller krukan med). Därför är det extra viktigt att välja rätt jord och gödning till krukväxterna. 

Bäst jord till inomhusväxter 

Förutom att välja rätt jordtyp är det bra att ha koll på om växterna behöver mer jord och / eller en större kruka. De flesta inomhusväxter mår bra av att planteras om med jämna mellanrum.  

Vår och sommar är bra tid för omplantering. Växter som växer snabbt kan behöva planteras om varje år, medan de som växer långsamt kan stanna i samma kruka i flera år.  

Läs våra växtguider för att lära känna just dina växters behov, och kontrollera växten innan du planterar om: lyft försiktigt upp plantan ur innerkrukan - om det finns synliga rötter på sidan och i botten är det dags att byta till en kruka som är 2-4 cm större i diameter. 

Gröna och blommande inomhusväxter 

Surjordsväxter 

Hortensia, Gardenia, Hibiskus, Rosenkalla med flera. 

Kaktus och suckulenter 

Orkidéer 

Pelargoner 

  • Krukjord

Citrus, oliv och fikon 

Örter, kryddor och grönsaker 

Omplantering av sticklingar 

Vad är jord – och varför behöver vi så många olika typer? 

Jord är växtens källa till näring, dess törstsläckare och apotek. Genom att välja en passande jord för din växt ger du den goda förutsättningar för att växa och trivas. 

Jord är en blandning av olika typer av substrat, det vill säga underlag. Torv är det vanligaste substratet, men det finns också torvfri jord, där träfibrer nyttjas som huvudingrediens. 

För att jorden ska få en specifik egenskap tillsätts andra ingredienser som därmed ändrar jordens kemi eller struktur, så som exempelvis kalk, lera, sand och näringsämnen.  

Om jorden är kompakt, eller innehåller för lite luft, kan detta påverka rötterna negativt och därmed hämma tillväxten. Är den istället för lätt innehåller den för mycket luft och torkar fort ut. En bra jord har en bra balans mellan luft och fasta material. 

Olika växter växer och trivs i olika typer av jordsammansättningar och just därför finns det så många olika typer att välja mellan. 

Bäst gödsel och näring till inomhusväxter 

Växter i krukor är helt avhängiga den gödsel som vi tillför. Som regel varar näringen som finns i jorden, från det att du köper en växt, i drygt en månad. Därefter börjar det bli dags att fylla på. Detta får du sedan göra regelbundet för att växten ska trivas. Du väljer mellan flytande näring eller näringspinnar som du helt sonika trycker ner i jorden. 

De flesta inomhusväxter behöver mer näring under sommaren än under vintern, men varje växt har sina preferenser och behöver mer eller mindre näring efterhand. Genom att läsa om dina växter i våra växtguider kan du lära dig mer om deras specifika behov. 

Gröna inneväxter 

Blommande inneväxter

Orkidéer 

Citrusväxter  

Vad är gödsel – och varför ska vi gödsla växterna? 

Gödsel används för att främja tillväxt samt för att få friska och starka växter. Det är helt enkelt växternas näring, det de behöver för att må bra och växa sig stora. 

Det finns två huvudtyper av gödsel: naturgödsel och mineralgödsel (även kallat konstgödsel eller syntetiskt gödsel). Naturgödsel kommer från djur och växtrester, exempelvis ko, höns, komposterat matavfall eller tång. Konstgödsel framställs industriellt genom kemiska processer. 

Alla växter behöver näring, och rent generellt kan man säga att växter som växer fort behöver näring oftare än de som växer långsamt.  

Om växten fått för lite näring kan detta visa sig på flera olika sätt, exempelvis genom missfärgning, dålig tolerans mot vinterkyla, långsam tillväxt med mera.  

Få hjälp att välja riktig jord 

Är du fortfarande osäker på vilken jord du ska välja till dina inomhusplantor, och hur du ska gödsla dem? Våra trädgårdsmästare och växtexperter hjälper dig gärna. Besök en av våra butiker för att få råd, eller ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen. 

Läs mer

Du är här:


Orkidémossa

150 g

9990
Läs mer

Orkidéjord

4 L

7990
Läs mer

Citrusnäring

250 ml

6990
Läs mer

Planteringsjord

40 L

4990
5 för 199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen