Perenner i rabatt och kruka – plantering och skötsel

Perenner är ett samlingsnamn för växter som kommer igen år efter år, och det finns otaliga sorter att välja mellan. Det allra vanligaste är att plantera perennerna i marken, men många perenner gör sig också bra i stora krukor.

Perenner i rabatt och kruka – plantering och skötsel

För att lyckas med dina perenner är det bra om du planerar lite innan du planterar. Du behöver bestämma om du ska plantera växterna i rabatten eller i krukor, och välja perenner som du både tycker är vackra och som är härdiga nog att trivas där de ska planteras.

Val av perenner till rabatt och kruka

Det här behöver du ta hänsyn till när du väljer perenner:

 • Placering
  Ska perennerna placeras i ett soligt sydläge, skuggigt norrläge eller i halvskuggigt läge mot väst eller öst? Är det fuktigt eller torrt? Välj perenner som trivs i läget de ska placeras.
 • Härdighet
  Våra perenner är märkta med bokstäverna A-D, beroende på hur tåliga de är, alltså hur bra eller dåligt de tål vintern i vårt nordiska klimat. De mest tåliga perennerna får bokstaven A, de minst tåliga bokstaven D. Några perenner är särskilt beroende av ett väldränerat läge för att trivas och klara vintern. Dessa har en asterisk* som tillägg till bokstaven. Om du planterar dina perenner i krukor, är det extra viktigt att du väljer perenner som är mest härdiga.
 • Skiss
  Rita upp en enkel skiss om du ska anlägga en helt ny rabatt, så blir det enklare att både handla och plantera. Höga perenner är fina att placera längst bak, nära husväggen eller tillsammans med buskar.
 • Antal
  Räkna med åtta plantor per kvadratmeter i rabatten och placera gärna samma sort i grupper om tre till fem så får du ett harmoniskt uttryck.
 • Blomningstid
  Välj gärna perenner med olika blomningstid. Det är fint att skapa en perennrabatt som blommar genom hela säsongen, från vår till höst. Läs mer i vår guide Skapa en perennrabatt som blommar hela säsongen. I krukor är det extra viktigt att välja perenner som är fina både med och utan blommor.

Gröna perenner

Det är fint att välja en eller flera perenner som skapar en fin, grön bas till planteringen. Här är några förslag på växter som är vackert gröna:

 • Starr
 • Funkia
 • Axbetonika
 • Sedum
 • Ormbunkar

Blommande perenner

Stjärnflocka, lavendel, sedum och aster är några lättskötta sorter med lång blomningstid. Andra sorter blommar kortare, men är så vackra att de är värda att plantera, exempelvis pioner och vallmo. Här är några exempel på blommande perenner:

 • Tidiga perenner 
  Aubrietia, mossflox och spetsmössa.
 • Vårperenner
  Löjtnantshjärta, alpaster och blåklocka.
 • Sommarperenner
  Riddarsporre, röd solhatt och vinbärssalvia.
 • Höstperenner
  Höstanemon, höstsilverax och stormhatt.

Se alla våra perenner

Så här planterar du perenner i rabatt

 1. Gräv upp jorden och rensa bort ogräs. 
 2. Blanda i ny planteringsjord och kogödsel.
 3. Placera ut dina nya plantor och se hur det blir innan du planterar. 
 4. Gräv ner plantorna så att rötterna får bra med plats och tryck försiktigt till jorden.
 5. Vattna rikligt. 

Tips! Visste du att det går att plantera en perennrabatt helt utan att gräva? Läs vår guide om hur du skapar en No dig perennplantering.

Så här planterar du perenner i kruka

 1. Välj en stor kruka med hål i botten, så att perennerna får gott om plats att växa och att överflödigt vatten kan rinna ut.

 2. Se till att dräneringen fungerar. Lägg gärna 10-15 cm med lecakulor i botten av krukan och täck med fiberduk innan du fyller på med jord.

 3. Använd bra jord till perennerna, till exempel Plantagens Premium blomjord.

 4. Plantera perennerna i krukan och vattna därefter rikligt.

Skötselråd för perenner

Perenner är generellt tacksamma växter. Om de får en bra start, kommer de inte kräva mycket arbete för att trivas år efter år. Ge dem gärna lite gödsel eller näring några veckor efter planteringen. Vattna jämnt första säsongen och rensa ogräs så att plantan inte får konkurrens om näringen.

När plantan har etablerat sig, klipper du ner den på våren och ger den lite gödsel så klarar den sig fint på egen hand. 

Det går bra att både dela och flytta perenner. Den bästa tiden för det är tidig vår eller sen höst.

Övervintra perenner i rabatt och kruka

Om du har planterat dina perenner i en rabatt så klarar de sig själva över vintern, förutsatt att du har valt en planta som trivs i klimatet där du bor. Låt perennerna vissna ner på hösten, så får de ett naturligt skydd mot frosten. 

Om dina perenner är planterade i kruka, finns flera alternativ. Antingen väljer du att se dina perenner som ettåriga och lägger dem på komposten, eller så gör du en insats för att skydda rötterna mot vinterkylan. Säkrast är att gräva ner dem i rabatten för att sedan gräva upp dem igen på våren. Ett annat alternativ är att packa in krukorna i isolerande material och ställa dem mot husväggen. Säkerställ att överflödigt vatten fortfarande kan rinna ut i botten. Hur bra perennerna klarar sig över vintern beror på var i landet du bor och vilka perenner du har planterat men det är absolut möjligt att övervintra perenner i krukor. 

Se alla våra perenner

Fler tips och rådTaklök grön

Ø11 cm, Grön

8490
Läs mer

Japansk fetknopp ‘Tornado’

Höjd 20 cm, Grön

8990
Läs mer

Ramslök

Ø11 cm, Vit

129:-
Läs mer

Lewisia 'Mountain Dreams'

Ø13 cm, Flera färger

8990
Läs mer

Sedum, olika sorter

Ø17 cm, Flera färger

179:-
Läs mer

Fältvädd 'Mariposa Blue'

Ø17 cm, Blå

179:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen