21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Det här betyder märkningen på våra perenner

Det här betyder märkningen på våra perenner

Plantagens perenner märks med bokstäver, för att vägleda dig till rätt val av perenner för just din trädgård.

En förutsättning för att lyckas med trädgården, är att välja växter som har goda chanser att trivas på platsen de planteras. Här hittar du en översikt som hjälper dig till rätt val.

Nya övervintringsbokstäver för perenner

Under våren 2022 har vi börjat implementera en ny bokstavsmärkning för perenner, framtagen av Perennagruppen (perennagruppen.se). Den nya märkningen visar hur bra olika perenner klarar övervintring under rätt förutsättningar. Här spelar geografiskt läge, växtzon, mindre roll. Eftersom perenner övervintrar under marken, är de lokala förutsättningarna mer avgörande än om du bor i landets norra eller södra delar.

Det här betyder bokstäverna

Perennerna märks med bokstäverna A-D, beroende på hur tåliga de är, alltså hur bra eller dåligt de tål vintern i vårt nordiska klimat. De mest tåliga perennerna får bokstaven A, de minst tåliga bokstaven D. Några perenner är särskilt beroende av ett väldränerat läge för att trivas och klara vintern. Dessa har en asterisk* som tillägg till bokstaven.

 • Växten är tålig och övervintrar bra
  A = Övervintrar pålitligt
  A* = Övervintrar pålitligt på väldränerat läge
     
 • Växten övervintrar oftast bra på rätt växtplats
  B = Övervintrar vanligtvis
  B* = Övervintrar vanligtvis på väldränerat läge
    
 • Växten är känslig för olika vinterväder
  C = Övervintrar ibland
  C* = Övervintrar ibland på väldränerat läge
    
 • Växten klarar normalt inte en nordisk vinter
  D = Övervintrar inte

 

Hur kan jag övervintra mindre tåliga perenner?

En perenn som planteras i rätt jord och får rätt mängd solljus, vatten och vind trivs bra och växer sig stark under växtsäsongen. Den kommer att klara vintern bättre än en perenn som har fått kämpa under svårare förutsättningar.    

Ibland förälskar man sig i en perenn och vill testa om den kan överleva, även under lite sämre förhållanden. Experimenterandet är ju också en del av glädjen i ett trädgårdsintresse. Det skadar aldrig att prova, och det finns flera knep för att öka chanserna att lyckas:

 • Odla eller plantera perennerna i en upphöjd och väldrenerad bädd
 • Skydda perennerna från vinden
 • Täck perennerna på vintern

Symboler på våra perenner

I tillägg till övervintringsbokstäverna så märker vi våra perenner med en rad symboler, som bland annat berättar om höjden på plantan, hur tätt de bör planteras, blomningstid och behov av ljus, vatten och näring.

Som ett led i arbetet med biologisk mångfald märker vi också plantor som är extra bra för bin och pollinatörer.

Se alla våra perenner

Fler tips om perenner

Storbladig murgröna 'Hestor'

6-pack, Grön

249:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen