Så förbereder du trädgården inför semestern

Äntligen dags för semester? Oavsett om du ska åka iväg en vecka eller längre är det inte alltid det finns någon till hands som kan sköta om trädgården, som tur är kan mycket klara sig självt med lite smarta förberedelser. Här är knepen som hjälper.

Så förbereder du trädgården inför semestern

Den mest avgörande punkten för växternas överlevnad under semestern är att lösa hur de ska få tillgång till vatten, det kan göras på flera sätt, dels genom att minska växternas behov av vatten och dels genom smarta bevattningslösningar, men det finns även andra knep att ta till som gör att du kan komma hem till en trädgård i full blom.

Så minskar du växternas behov av vatten

Nedan har vi samlat några tips på hur du får växterna att klara sig på mindre vatten när du inte är hemma.

Marktäck

Vattna igenom rabatter och land ordentligt innan avresa och täck därefter bar mark med täckmaterial som gräs eller bark, det gör att mindre vatten dunstar bort.

Ställ krukor i skuggan

Ställ krukorna invid en husvägg (där de även får skydd mot alltför häftiga skyfall), vattna rejält innan du åker.

Inomhusväxter kan också flyttas ut vid behov, de bör åtminstone inte stå kvar i varma fönster. Vill du ha dem kvar inneväxterna inomhus bör du förvara dem en bit in i rummet, men fortfarande så att de får dagsljus. Sätt gärna en plastpåse med hål över dem så bevaras fukten bättre.

Plantera om

Vissa växter kan planteras om i större kärl. Större jordvolym innebär att fukten bevaras bättre.

Läs också:
Omplantering – så lyckas du

Beskär

Örter, rosor och tidiga perenner kan beskäras precis innan du åker, på det viset kräver de mindre vatten och kan komma med ny fägring lagom tills du kommer hem.

Vattna smart under semestern

Vattna växterna ordentligt och på djupet innan du åker. Växter på kruka som behöver mycket vatten kan doppas helt till det slutar bubbla för att få en riktig påfyllnad just innan du åker. Krukor kan också ställas på vattenfyllda fat.

Lägg ut ett färdigt bevattningssystem, exempelvis ett solcellsstyrt som vattnar när det är soligt eller tillverka dina egna bevattningssystem. Ett enkelt sätt är att ställa krukor på en fuktad wettextrasa eller en bevattningsmatta, ett annat att skära botten ur en petflaska som du sedan trycker ner vid växten och fyller med vatten, växterna kommer då att suga upp precis så mycket de behöver. Till krukor går det även att använda så kallade bevattningstrådar eller hemgjorda sådana av garn, den ena delen sätts i ett kärl med vatten och den andra i krukan.

Andra smarta semesterförberedelser

Utöver att minska behovet av vatten och använda smarta bevattningslösningar när du inte är hemma, kanske något av dessa tips passar dig och din trädgård:

Skörden

Står skörden för dörren kan det kännas besvärligt att åka iväg, men i många fall går det alldeles utmärkt att skörda halvmogna frukter, till exempel gröna tomater, de kan sedan få mogna inomhus.

Gräset

Många klipper gräset kort innan de åker iväg, det gör dock att gräsmattan lätt torkar ut om det blir varmt. Klipp den hellre när du kommer hem. Blir den ändå gul så hämtar den sig snabbt när det regnar.

Växthus och odlingstunnlar

Sätt gärna in en automatisk bevattning, gör egna bevattningsanordningar eller ta ut växterna så att de får tillgång till regn.

Krukor

Plastkrukor håller ofta fukten bäst, men tänk på att det ska vara dräneringshål i botten så att växterna inte dränks om det börjar regna. Det finns även självbevattnande krukor och balkonglådor att köpa.

Sniglar

Har du problem med sniglar? Då kan det vara en god idé att försöka bekämpa dem innan du åker. Här hittar du våra tips för att bli av med mördarsniglar.

Fråga en granne

Har du trevliga grannar som är hemma så kan du förstås även be dem om hjälp, om inte annat för att se så att dina bevattningssystem puttrar på.

Trevlig resa! 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådTäckbark

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Semestervattnare

5-pack, Grön

6990
Läs mer

Bevattningsduk

Grön

109:-
Läs mer

AquaBloom Set Solcellsdriven bevattning Gardena

Svart

1549:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen