Honungsros, pimpinellros eller Austinros – kärt barn har många namn och rosen anses ofta vara drottningen av alla blommor. Men hur skapar man egentligen en rosenträdgård? Här tittar vi närmare på denna historiska konst.

Skapa en rosenträdgård

Rosor finns i många former, färger och storlekar, vissa med ljuvlig doft och andra nästan doftlösa. Vissa blommar bara under en kort tid medan andra, remonterande sorter, blommar flera gånger på rad.

Rosor har ibland ansetts lite knepiga, men faktum är att de oftast blommar troget år efter år. De vårdas genom att man klipper bort skadade och gamla grenar om våren (när björkens blad är stora som musöron). Får de sedan mycket sol, näringsrik väldränerad jord, gödsel och regelbunden bevattning strålar de som få andra blommor.

Olika grupper av rosor

Rosor brukar delas in i olika grupper, och därefter in i undergrupperna vilda arter, gammeldags och moderna. 

Det kan kännas som en djungel av begrepp och sorter, men här är de tre vanligaste:

  • Klätterrosor
    har långa skott och behöver stöd för att stå upprätt. De kan antingen vara engångsblommande eller remonterande (blomma flera gånger under säsongen).
  • Buskrosor behöver inte stöd, de bildar stora buskar på egen hand. Även dessa kan vara antingen engångsblommande eller remonterande.
  • Rabattrosor bildar lägre buskar och är remonterande. Här är undergrupperna sådana att rosorna antingen sitter enskilt eller få tillsammans, eller att rosorna sitter i klasar.

Planera din rosenträdgård

Samla idéer och rita upp din rosenträdgård. Kanske vill du ha rosor i liknande färger eller en färgglad blandning?

Lägg till gångar så att du lätt kan röra dig mellan rabatterna, men även sittmöjligheter så att du kan sitta och njuta av blomningen. Plantera gärna doftande sorter nära sittplatserna för en extra härlig upplevelse.

Rosor kan planteras i rabatten, längs plank, spaljéer eller som häck, och de kan med fördel kombineras med andra blommor som exempelvis klematis och lavendel.

Läs också
Tips när du ska planera och anlägga din trädgård

5 steg för att lyckas med rosor

  1. Välj rosor som kompletterar varandra och gärna avlöser varandra i blomningstid för en längre blomning. Remonterande rosor är praktiska som bas då de blommar hela sommaren. Klätterrosor ger höjd i planteringen, medan buskrosor kan användas som häck.

  2. Välj en solig plats och plantera rosorna i rejäla gropar fyllda med lika delar sand, lera och mull alternativt i trädgårdsjord eller rosjord som är speciellt anpassad till just rosor.

  3. Vattna cirka tre gånger i veckan vid torka, men undvik att övervattna under blöta perioder. Rosor vill ha det fuktigt – men inte alltför blött.

  4. Gödsla på våren, gärna med kogödsel och kompost. Gräsklipp vid rötterna då och då är också bra. 

  5. Samplantera gärna med tagetes som håller borta nematoder i jorden.

Läs också
Rosor i trädgården - plantering och skötsel

Barrot eller jordklump?

Rosor säljs barrotade eller i kruka. Barrotade plantor innebär att växten säljs utan jord medan rosor i kruka kommer med en jordklump. Båda typerna kan planteras under vår och höst, men också under sommaren om de får tillräckligt med vatten. Barrotade plantor kräver ibland lite mer passning med vatten vid planteringen.

Läs också
Barrotade växter - så lyckas du

Rotäkta eller okulerade rosor

Rotäkta rosor växer på sin egen rot och skott som kommer från roten blir då av samma sort. Okulerade rosor innebär att en rossort ympats på grundstammen av en annan ros.

Välj rosor som passar klimatet

Välj rosor som klarar vädret där du bor så att de inte fryser under kalla vintrar. Det finns mängder av spännande sorter att välja på, till exempel New Dawn som är en remonterande ros, den klarar upp till zon 7–8 i skyddade lägen.

Vresrosor och varianter av dessa är också intressanta om du vill odla i tuff miljö. De är ofta både vind- och skuggtåliga. Vissa sorter kan till och med planteras på vindpinade havsstränder.

Finn rosor som passar just din trädgård

Rosens historia

De engelska rosenträdgårdarna och de engelska rosorna är numera välkända, men de flesta av dagens rosor härstammar ur en kinesisk ros Rosa Chinensis. 

Arkeologiska fynd visar att rosor odlades redan för flera tusen år sedan, bland annat i Kina, i Babylon och Egypten. Under 1800-talet korsades nya sorter fram. Rosor har ofta intressant historia och det kan vara roligt att läsa på om sorterna. 

 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)Odlingsbricka K&C

Längd 60 cm, Grön

269:-
Läs mer

Kruka Royal

Ø50 cm, Brun

2499:-
Läs mer

Pelargon 'Astrid'

Ø13 cm, Rosa

7990
Läs mer
Loungeset Kinsley K&C
Rea 30%

Loungeset Kinsley K&C

4 sittplatser, Trä

909930 12999:-
Läs mer

Planteringslåda Kinsley K&C

Höjd 34 cm, Trä

999:-
Läs mer

Kruka Royal

Ø36 cm, Brun

1999:-
Läs mer

Planteringslåda Kinsley K&C

Längd 107 cm, Trä

1299:-
Läs mer
Balkongväxthus Julie
Rea 20%

Balkongväxthus Julie

Höjd 100 cm, Brun

79920 999:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen