Barrotade växter – så lyckas du

Barrotade växter är växter som levereras utan jord och kruka. Det finns flera fördelar med det, men för att lyckas är det viktigt att veta hur dessa växter ska planteras.

Barrotade växter – så lyckas du

Innan du köper en hel häck med barrotade häckplantor, kan det vara bra att känna till både fördelarna och utmaningarna med den här typen av växter.

Fördelar med barrotade växter

Den mest uppenbara fördelen med barrotade växter är priset. De är som regel billigare än växter du köper planterade i kruka. Det gäller också frakten, eftersom det ryms fler plantor på mindre yta – vilket gynnar både plånboken och miljön.

Barrotade växter kan i vissa fall ha lättare att etablera sig i trädgården än växter som har vuxit länge i kruka. Växter som står för länge i kruka riskerar skadade rötter, då de fortsätter växa även när de inte riktigt får plats längre.

Utmaningar med barrotade växter

Eftersom barrotade plantor inte står i jord, kan rötterna lätt torka. Därför bör de planteras antingen innan lövsprickningen på våren eller efter löven fallit på hösten. Då är jorden fuktig. Här är det viktigt att vara noga med att följa instruktionerna som kommer med plantan.

Barrotade växter behöver planteras så snart som möjligt. Om du inte har möjlighet att plantera dem direkt, så kan de förvaras i några dagar på en mörk och sval plats med temperatur omkring 1-4 grader. Några kanske har tur att ha en källare som möter dessa krav, men de flesta saknar plats för en hel häck i kylskåpet. Alternativet då är att sätta ner plantorna på en tillfällig plats i jord tills du har tid att plantera plantorna på rätt ställe.

Summering: Så länge du kan plantera växterna snabbt under vår eller höst, står ingenting i vägen för att välja barrotade växter. Allt de kräver är en bra start.

Så här planterar du barrotade växter

Det är a och o att plantera barrotade växter snabbt efter att du har fått hem dem till din trädgård. Så länge det är plusgrader så kan du sätta igång.

  1. Planera för plantering när du får hem dina växter. Om du ska plantera många plantor, till exempel en häck, kan det vara bra att förbereda genom att gräva planteringsgropar på förhand. Gropen behöver vara så bred att rötterna inte kläms och så djup att rothalsen täcks med jord.
  2. Använd en bra och näringsrik jord. Om du planterar på våren är det bra att blanda upp jorden med kogödsel. Gör gärna detta innan du får hem växterna, så är du redo för plantering.
  3. Packa upp plantorna en och en, eller några få åt gången. Eftersom rötterna är känsliga för uttorkning är det bra att låta växterna vara förpackade tills de ska ner i jorden. Om rötterna ser torra ut kan du blötlägga dem i en halvtimme innan plantering.
  4. Tryck till jorden och vattna direkt efter plantering. Plantorna behöver vattnas ofta tills de har rotat sig. Det är bäst att vattna på kvällen, så att vattnet tar sig ner i jorden istället för att riskera att dunsta av värmen och solen under dagen. Ett tips är att täcka jorden runt plantan med täckbark, det kan hindra både uttorkning och ogräs.

Efter 2-4 veckor bör de nya plantorna ha funnit sig till rätta. Då klarar de sig med normal skötsel. Det är bra om du håller undan för ogräs och gräs under de första åren. Då slipper växterna konkurrera om plats och näring.

Se alla våra barrotade häckplantor

Fler tips och rådAvenbok 20-pack
50%
Endast online

Avenbok 20-pack

Höjd 50-80cm, till 6 m häck, Grön

44950 899:-
Läs mer
Bok 20-pack
50%
Endast online

Bok 20-pack

Höjd 50-80cm, till 6 m häck, Grön

44950 899:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen