Snabbväxande häck – fem bra alternativ

En snabbväxande häck är rätt val när du vill plantera häckar för insynsskydd eller dekoration utan att behöva vänta många år på ett färdigt resultat. Här är några av de bästa alternativen för häckar som växer upp fort.

Snabbväxande häck – fem bra alternativ

Fem snabbväxande häckar

Liguster, avenbok, fläder, tuja och häggmispel är fem bra val för dig som vill få en häck på plats så fort som möjligt. Det finns förstås fler, men i denna artikeln tar vi en närmare titt på dessa fem.

Vårt urval av snabbväxande sorter. Du hittar alla här.

Liguster

 • Lämplig i växtzon: 4
 • Höjd: Upp till cirka 3 m  
 • Ligusterhäckar har gemensamt att de växer fort, ger tät grönska och är relativt enkla att sköta. Ett perfekt val när du vill plantera häck och göra det enkelt för dig, och ändå få en fin häck som går att formklippa efter eget tycke och smak.

Tuja

 • Lämplig i växtzon: 1-5
 • Höjd: Upp till cirka 7 m  
 • Tujan är en enormt populär häckväxt i alla nordiska länder, för att den är enkel att plantera och håller sig grön hela året. En vanlig variant är Thuja Brabant som kan bli väldigt hög om du vill få ordentlig höjd på häcken, men den kan även beskäras till en lämplig höjd. Planteras dina tujaplantor tätt får du inom kort en riktigt massiv grön vägg runt tomten eller trädgården.

Häggmispel

 • Lämplig i växtzon: 1-7
 • Höjd: Upp till cirka 4 m  
 • Häggmispeln växer relativt fort och är både tålig och lättskött. I de allra flesta fall går det utmärkt med helt vanlig trädgårdsjord och lite lättare beskärning för att få en praktfull häggmispelhäck runt din tomt. Tåligheten gör att häggmispeln är ett bra val av häck för Norrland eller andra områden med lite bistrare klimat. En trevlig bonus är häggmispelns fina vita blommor som dyker upp i maj. Fördjupa din kunskap genom att läsa vår växtguide om just häggmispel.

Fläder

 • Lämplig i växtzon: 1-5
 • Höjd: Upp till cirka 5 m  
 • Sambucus nigra, eller fläder som vi oftast kallar den, växer väldigt fort och blir stor på både bredd och höjd. De flesta sorter kan bli upp till fem meter höga, nog så högt för de flestas behov av skydd mot insyn. Du bör räkna med en rejäl omgång beskärning varje år för att den inte ska ta för mycket plats på bredden, men i övrigt är den lätt att plantera och den skjuter snabbt upp i höjden. I växtguiden för fläder hittar du mer information om olika sorters fläderbuskar och -häckar, och kloka råd för plantering och skötsel.

Avenbok

 • Lämplig i växtzon: 1-4
 • Höjd: Upp till cirka 5 m  
 • En häck som gör jobbet utan “krusiduller” - avenbok växer upp snabbt, går att klippa till på ett snyggt sätt och är härligt grön under sommarhalvåret. Under vintern vissnar bladen men de kan ändå sitta kvar, vilket ger ett visst insynsskydd även under vinterhalvåret.

Tips inför plantering

 • Olika storlekar har olika pris
  Häckplantor och buskar kommer i olika storlekar, generellt gäller att de är dyrare ju mer de hunnit växa innan de säljs. Vill du ha en så färdig häck som möjligt får du därför att räkna med att betala lite mer. Kan du istället vänta ett par år extra på häcken ska bli färdigvuxen kommer du undan billigare genom att köpa mindre häckplantor till lägre pris.
   
 • Planteringsjord
  Naturgödslad planteringsjord är din bästa vän när det gäller plantering av snabbväxande häck - rätt jord ger dina plantor bästa förutsättningar för att kunna växa snabbt. 
   
 • Vattning
  Generellt gäller att vattna mycket när du precis planterat häcken, medan du nästkommande år kan minska på vattningen. Men kom ihåg att alla växter har olika förutsättningar, prata med en trädgårdsmästare i din butik eller läs på om häcken du valt för att få mer detaljerad information om hur du bör göra för att lyckas.

Läs merPlanteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Fläder 'Haschberg'

Ø22 cm, Vit

349:-
Läs mer
Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 80-100 cm, Grön

179:-
Läs mer

Liguster

Ø17 cm, Grön

129:-
5 för 599:-
Läs mer

Avenbok

Ø17 cm, Grön

129:-
5 för 599:-
Läs mer

Bok

Ø17 cm, Grön

129:-
5 för 599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen