En häck behöver regelbunden skötsel för att hålla sig fin och jämn. Men när är det bäst att klippa den? Läs mer här för att lära dig allt om att trimma och sköta din häck.

Så tar du hand om din häck

För att ge din häck den bästa omsorgen är det viktigt att förstå växtens specifika behov och de lokala klimatförhållandena.

  • Vattning och näring: Se till att häcken får tillräckligt med vatten, särskilt under torra perioder. Du kan använda droppslang och bevattningsautomatik för att slippa släpa fram trädgårdsslangen varje gång. Vid etablering av nya häckar är det lite extra viktigt med vattning.
  • Gödning är också viktigt: Använd ett balanserat gödsel, exempelvis kogödsel, för att ge häcken rätt näringsämnen. Tillämpa detta tidigt på våren för att ge häcken en bra start, och eventuellt en gång till mitt på sommaren för att stödja fortsatt tillväxt.
  • Kontroll av skadedjur och sjukdomar: Var uppmärksam på tecken på skadedjur eller sjukdomar. Vanliga skadedjur inkluderar bladlöss och spinnkvalster, medan vanliga sjukdomar kan vara svampsjukdomar som pulverformig mögel. 
  • Planera beskärningen: För att undvika skador på häcken bör du använda rätt teknik när du beskär. Undvik att beskära i för varmt eller för kallt väder. För lövhäckar, försök att följa de naturliga linjerna när du klipper. När du klipper barrhäckar, var noga med att inte ta bort för mycket av de yttre lagren, eftersom detta kan skapa kala fläckar som är svåra att reparera.
  • Form och struktur: För att hålla häcken tät och fin, är det bäst att klippa lite men ofta. Detta främjar ny tillväxt och förhindrar att häcken blir alltför gles eller överväxt. För långa häckar kan du använda snören eller laser för att säkerställa raka linjer.

När ska du klippa häcken?

Svaret på frågan är att det hela beror på vad för växt din häck är, och när på året denna blommar. Lövhäckar kan beskäras tidigt på våren och barrväxter om hösten, men det finns undantag.

  • Vårblommande häckar som spirea, rosenmandel och forsythia är synd att beskära om våren. Vänta hellre till midsommar för att inte gå miste om blomningen.
  • Växter som savar under våren är bäst att beskära under JAS-perioden (juli, augusti och september). Några exempel på dessa är naverlönn och avenbok.
  • Barrväxter som tuja, gran och idegran klipper du om vårvintern eller hösten när deras tillväxtperiod är över. Om du klipper din häck tidigt om våren kan du behöva trimma den senare under JAS-perioden, särskilt om det är en formklippt lövhäck med god tillväxt. Att tänka på är att hellre klippa lite och ofta, snarare är sällan och rejält. Det gör att häckarna blir tätare och håller formen.

Verktyg att trimma din häck med

Vilket verktyg du behöver beror på vilken häck du har. Det går att klippa med allt från en handhållen häcksax, en liten sekatör till elektriska häcksaxar och grensaxar.

  • En handhållen häcksax fungerar utmärkt när du klipper en låg häck och vill ha raka snitt.
  • Sekatör används för att få bort enstaka löv eller mindre grenar här och där.
  • Elektriska verktyg kan vara bra att använda om du ska klippa längre sträckor av häck. Ta bort grövre grenar med en grensax innan du använder en elektrisk häcksax.

Tips: Tänk på att en häck alltid ska vara bredare vid sin bas – för att ljuset ska nå längs hela häcken och inte bli gles nedtill.

Skydd mot vinter och frost

Förbered din häck inför vintern genom att ge den ett skyddande lager av kompost eller mulch vid basen. Detta hjälper till att skydda rötterna. Om din häck är känslig för frost, överväg att täcka den med ett nät eller en frostduk.

Allmänna råd

  • Se till att ha rätt skyddsutrustning vid beskärning, såsom handskar och skyddsglasögon.
  • Kontrollera verktygen regelbundet för att säkerställa att de är vassa och i gott skick. Detta gör beskärningen mer effektiv och minskar risken för skador på häcken.
  • Om du är osäker på när eller hur du ska beskära en specifik häck, konsultera gärna någon av våra trädgårdsmästare för rådgivning.

Några typiska häckar

Nedan listas några av de vanligaste häcksorterna, och deras beskärning.

  1. Avenbok – en lövhäck som beskärs under JAS-perioden. Låt växa till önskad höjd innan du beskär topparna.
  2. Syrénhäck – lövhäcken tål hård beskärning och du kan trimma denna under hela säsongen, tänk bara på blomningen.
  3. Vinterliguster – även denna lövhäck tål hård beskärning och du klipper den på vårvintern eller efter midsommar. Klipp inte bort det vintergröna för sent på säsongen för att hålla den fin även under vintern.
  4. Tujahäck – barrhäcken klipper du av årstillväxten på under vårvintern eller i JAS-perioden.
  5. Enhäck – barrväxten beskärs på vårvintern och årsskotten trimmar du under JAS-perioden. Tänk på att häckar med en genomgående stam inte ska klippas på toppen innan de nått den höjd du önskar. En flerförgrenad häck kan du däremot klippa topparna på utan att den sluta växa på höjden.

Läs mer

Hitta din favorithäck >>
Så planterar du tuja >>



Vinterliguster 'Atrovirens'
Medlem 25%
25%

Vinterliguster 'Atrovirens'

Ø22 cm, Grön

20925 279:-
Läs mer
Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer
Syren
Medlem 25%
25%

Syren

Ø17 cm, Rosa

9675 129:-
Läs mer
Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 80-100 cm, Grön

179:-
Läs mer
Avenbok
Medlem 25%
25%

Avenbok

Ø17 cm, Grön

9675 129:-
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 80-100 cm, Grön

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen