Plantera häck – så gör du
En häck ger ett bra skydd mot vind och insyn och det finns många fina sorter att välja på, både vintergröna, formklippta och friväxande.

Välj rätt typ av häck
Barrotsplantor planteras på våren, april och maj, eller sent på hösten, de kan ha nät eller säckväv runt klumpen/rötterna. Krukodlade plantor kan planteras under hela säsongen.
En häck behöver inte bara bestå av en sort utan kan livas upp med flera olika sorter. Att blanda olika sorter kommer bäst till sin rätt i en friväxande häck.
Friväxande häck
En friväxande häck ger en vildare och friare känsla. Växten får utvecklas fullt ut och blommar i de flesta fall mer. Friväxande häckar tar lite mer plats men givetvis kan den beskäras till viss del för att anpassas till din trädgård. Räkna med två till fyra plantor per meter.
- Friväxande häck
Häggmispel, aronia, vresros, forsythia, schersmin, syrén och ölandstok. - Vintergrön friväxande häck
Tall, smaragdtuja, rhododendron och lagerhägg.
Formklippt häck
Ger ett stramare intryck och ger en tydlig form. En formklippt häck tar mindre plats än friväxande häckar. Räkna med tre till fem plantor per meter. Beskär ca två gånger per säsong.
- Formklippt häck
Avenbok, måbär, oxbär, bärhäggmispel och liguster. - Vintergrön formklippt häck
Järnek, tuja och idegran.
Plantera häck så här
- Använd planteringsjord (P-Jord) och blanda runt med befintlig jord.
- Gräv upp ett plantdike ca 50-70 cm brett och ca 40 cm djupt.
- Rensa bort allt ogräs och plantera ner rotklumpen i samma höjd som den stod i krukan.
- Vattna häcken ordentligt.
- Fyll på med jord.
- Vattna ännu mer.
Skötselråd för häck
Häcken ska vattnas regelbundet under etableringsperioden, vartefter så anpassar man vattningen efter temperatur, nederbörd och vilken plantsort man har valt. Jordförbättra med kogödsel på våren och komplettera med trädgårdsgödsel när det grönskar. Under vårvintern behöver vintergröna växter skyddas med skuggväv mot den starka vårsolen.