En häck ger ett bra skydd mot vind och insyn och det finns många fina sorter att välja på, både vintergröna, formklippta och friväxande.

Plantera häck – så gör du

Välj rätt typ av häck

Barrotsplantor planteras på våren, april och maj, eller sent på hösten, de kan ha nät eller säckväv runt klumpen/rötterna. Krukodlade plantor kan planteras under hela säsongen.

En häck behöver inte bara bestå av en sort utan kan livas upp med flera olika sorter. Att blanda olika sorter kommer bäst till sin rätt i en friväxande häck.

Friväxande häck

En friväxande häck ger en vildare och friare känsla. Växten får utvecklas fullt ut och blommar i de flesta fall mer. Friväxande häckar tar lite mer plats men givetvis kan den beskäras till viss del för att anpassas till din trädgård. Räkna med två till fyra plantor per meter. 

 • Friväxande häck
  Häggmispel, aronia, vresros, forsythia, schersmin, syrén och ölandstok.
 • Vintergrön friväxande häck
  Tall, smaragdtuja, rhododendron och lagerhägg.

Formklippt häck

Ger ett stramare intryck och ger en tydlig form. En formklippt häck tar mindre plats än friväxande häckar. Räkna med tre till fem plantor per meter. Beskär ca två gånger per säsong.

 • Formklippt häck
  Avenbok, måbär, oxbär, bärhäggmispel och liguster.
 • Vintergrön formklippt häck
  Järnek, tuja och idegran.

TIPS: Läs gärna vår stora guide om vad du ska tänka på när du väljer häck, och alla de mest populära sorterna! Välja häck - olika sorter och vad de passar till.

Plantera häck så här

När du ska plantera en häck är det några saker som är viktiga att tänka på. För det första bör du välja en lämplig plats, med tanke på solljus, markförhållanden och det utrymme som häcken kommer att behöva när den är fullvuxen. Se till att det inte finns några underjordiska kablar eller rör på den plats där du tänkt plantera häcken, då det kan leda till problem längre fram. Fundera också över häckens syfte: ska den fungera som vindskydd, avgränsning, insynsskydd, eller som prydnad?

Innan du planterar är det klokt att kontrollera jordens kvalitet och vid behov förbättra den. Det kan innebära att tillföra kompost eller organiskt material för att ge häckplantorna en bra start. Om jorden är väldigt kompakt kan du behöva gräva djupare eller blanda in sand för att förbättra dräneringen.

När du har bestämt dig för var och hur du ska plantera häcken, se till att du har tillräckligt med plantor för att täcka den planerade sträckan. Ställ ut plantorna med det rekommenderade avståndet mellan dem för att se hur häcken blir. Tänk på att avståndet mellan plantorna varierar beroende på sort och önskad häckhöjd. Vanligtvis rekommenderas ett avstånd på 30-60 cm för täta häckar. Att välja rätt avstånd mellan plantorna är avgörande för att häcken ska bli tät och jämn. Ett vanligt misstag är att sätta plantorna för tätt eller för glest, vilket kan påverka häckens hälsa och utseende på sikt.

 1. Planteringsjord: Använd planteringsjord (P-Jord) och blanda runt med befintlig jord.
 2. Mät och gräv: Gräv upp ett plantdike ca 50-70 cm brett och ca 40 cm djupt.
 3. Plantera: Rensa bort allt ogräs och plantera ner rotklumpen i samma höjd som den stod i krukan.
 4. Vattna: Vattna häcken ordentligt.
 5. Fyll upp: Fyll på med jord. Se till att rötterna är helt täckta och att plantorna står rakt. Tryck till jorden lätt runt plantorna för att eliminera luftfickor.
 6. Vattna igen: Ge plantorna rikligt med vatten efter plantering för att säkerställa att jorden sätter sig runt rötterna. Fortsätt att vattna regelbundet under de första veckorna, speciellt om det är torrt väder.

Skötselråd för häck

Häcken ska vattnas regelbundet under etableringsperioden, vartefter så anpassar man vattningen efter temperatur, nederbörd och vilken plantsort man har valt. Jordförbättra med kogödsel på våren och komplettera med trädgårdsgödsel när det grönskar. Under vårvintern behöver vintergröna växter skyddas med skuggväv mot den starka vårsolen.

Här kan du läsa mer om hur du sköter om din häck.

Mer om häck

Läs mer om snabbväxande häckar >>


 Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer

P-Jord

50 L

149:-
2 för 249:-
Läs mer
Syren 'Amethyst'
Medlem 2 för 1

Syren 'Amethyst'

Höjd 40-60 cm, Lila

349:-
Läs mer
Bok
Medlem 2 för 1

Bok

Ø17 cm, Grön

129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen