Tips när du ska planera och anlägga trädgård

Det gäller att tänka till när man ska planera trädgården så att den är fin och klar lagom till att sommaren kommer. Att hämta så mycket inspiration som möjligt och att göra planeringen i rätt steg är viktigt så att du slipper stå inför oförutsedda kostnader. Här delar vi med oss av några smarta tips inför trädgårdsanläggningen.

Tips när du ska planera och anlägga trädgård

Många som ska anlägga en helt ny trädgård, eller göra om den befintliga, står i valet och kvalet när det kommer till att anlita en trädgårdsarkitekt eller inte. Dock kan kostnadsfrågan spela stor roll, men det finns möjligheter att bara konsultera ett proffs en kort stund för att bolla idéer och se över trädgårdsskisser och få inspiration. Ta den chansen om du kan!

Våra sju planeringstips för trädgården

Det finns olika steg att ta när du ska anlägga din trädgård. Att göra dem i rätt följd sparar dig både tid och pengar.

1. Skapa en moodboard med inspirationsbilder

Precis som en designer letar bilder och inspiration inför en ny kollektion, kan du göra detsamma för din trädgård. Ju mer du har att välja på desto fler idéer får du. Leta i trädgårdsmagasin och inredningstidningar, riv ur bilder, ta fotografier på andras trädgårdar och sök online. Sålla sedan ut det som inte verkar intressant och skapa en moodboard, en så kallad inspirationstavla med resten. Hitta gärna ett tema eller en “röd tråd” så riskerar du inte att få en rörig trädgård.

2. Gör en skiss

När du har dina bilder på plats är det dags att skissa upp din drömträdgård. Här gäller det att du både tänker praktiskt och kreativt. Fundera på vilka delar av trädgården som ska användas till vad.

  • Lekplats med plats för sandlåda, gungor et cetera.
  • Pool-område
  • Soliga ytor
  • Hörna att umgås (kafébord, berså)
  • Eventuellt utekök
  • Fontän eller damm
  • Trädgårdsland, växthus eller odlingslott

3. Låt trädgården tala samma språk som huset

Har du en gammal 1700-tals herrgård, ett mindre radhus i modern stil eller en sekelskiftesvilla i snickarglädje, är det bra om trädgården går i samma linje och stil som huset. Fundera också på hur omgivningarna ser ut och hur de flesta grannar anlägger sina trädgårdar. Även om din trädgård ska vara unik är det trevligt om den ändå följer grannskapet en smula.

4. Skapa en balans i formerna

Det blir vackrare om olika linjer och vinklar balanseras upp med andra lite mer mjuka former. Huset i sig har vanligtvis raka linjer med sina fönster och dörrar. Därför kan det vara snyggt att mjuka upp helhetsintrycket med stenlagda gångar i böljande former, runda gräspartier och vackert formade buskar eller kanske lite mer naturlig stil överlag.

5. Tänk på växt- och färgval

Även om trädgården är utomhus kommer du säkerligen vilja ta in blommor och växter från odlingar och rabatter till husets alla rum. Då bör du också tänka på vilka färger och blommor som passar i din interiör. Vilka blomval passar till husets fasadfärg eller till staketet? Fungerar blommorna till helgbuketten som du vill ställa på vardagsrumsbordet? Hur lättskött vill du att trädgården ska vara?

6. Hur mycket tid spenderar du i trädgården?

En duktig hemmaodlare eller trädgårdsentusiast tillbringar helt klart mer tid ute i rabatterna än någon som inte delar samma intresse. Fundera hur ofta du kommer att vara i trädgården och planera utifrån den synvinkeln. En trädgård sköter sig inte själv och nonchalerar du den kommer den snart bli en snårskog istället. Välj hellre en extremt lättskött trädgård som bara behöver lite ompysslande än att ödsla tid på en fransk parkvariant som kräver trädgårdsmästare på daglig basis.

7. Planera även inifrån huset

En stor del av året kommer du att sitta inomhus och blicka ut över din trädgård. Planera därför också utifrån det faktum att partierna ska vara vackra att se på inifrån köket eller vardagsrummet. Du kan exempelvis så en oval gräsmatta som omges av fina planteringar, eller strategiskt placera ut belysning utomhus utmed gångar, stigar och rabatter som hamnar i blickfånget.

Några sista ord – tänk struktur, funktion och helhetsintryck när du planerar och anlägger din fina trädgård. Då kan du njuta av den under årets alla säsonger.

Läs merDin varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen