Köpa grill: Välj rätt grill i sommar

Grillen är uteplatsens samlingspunkt. Men ska du välja en gasolgrill, kolgrill eller elgrill? Läs våra tips på vad du ska tänka på när det är dags att välja grill.

Köpa grill: Välj rätt grill i sommar

Ett utekök i trädgården kräver en behändig matlagningsplats, och där är grillen ett faktum. Men det finns mycket att tänka på när det är dags att välja grill.

Välja grill - gasolgrill, elgrill eller kolgrill?

Oavsett om du gillar att laga kött, fisk eller grillspett med grönsaker är det härligt att kunna tillaga maten utomhus över en grill en sommarkväll. Vill du få maten klar snabbt – eller gillar du när glöden får ligga länge och sprida både värme och doft av grillat? Olika grillar tar olika tid, och alla har sina för- och nackdelar att ta ställning till.

Gasolgrill – ger bra temperaturkontroll

En gasolgrill består av ett antal brännare dolda under ett grillgaller. Brännarna kan styras individuellt, och utgör grillens värmezoner. Gasolgrillen har en klar fördel i att den är enkel att kontrollera värmen på och att den ofta är snabbstartad. Tester visar att många värms upp på så kort tid som tio minuter.

Ska du göra pizza och måste över 300 grader märker man dock skillnad när det kommer till prestanda mellan olika grillar. Vissa är snabbt upp i temperatur, vissa tar lång tid på sig och vissa kommer inte upp i så hög temperatur alls. Annat som kan skilja olika modeller åt är funktionalitet, storlek och konstruktionens generella kvalitet. Detta påverkar allt från hur väl de håller värmen till hur mycket du kan grilla på en och samma gång. 

Tänk på det här när du köper gasolgrill

 • Antal brännare: Antalet brännare är vanligen mellan 1-4 stycken. En liten gasolgrill har 1-2 brännare och passar för singelhushållet eller paret som grillar mer sporadiskt. Väljer du en grill med minst 2 brännare har du fördel i att du kan grilla indirekt (råvaran ligger inte direkt på värmekällan och du behöver inte vända på den). Det är bra om du exempelvis ska grilla hel oxfilé eller revbensspjäll. Har grillen 3-4 brännare räcker den gott till hela familjen.
 • Sidobrännare: En sidobrännare är en platta som används om du även vill kunna steka eller koka på grillen. På så vis kan du koka potatis eller sås samtidigt som du grillar, eller varför inte steka pannkakor till barnen.
 • Tändning: Gasolgrillar har vanligen piezotändning eller tändning med batteri i. Med piezotändning trycker du på en knapp så skapas en gnista som tänder brännarna. Väljer du en modell med batteritändning bör du plocka ur batteriet vintertid.
 • Annan funktionalitet: De flesta grillar kommer med varmhållningsgaller som gör att du kan hålla färdiggrillade råvaror varma medan du grillar klart det sista. En annan detalj som skiljer olika grillar åt är grillgallret som kan vara allt från ett standard stålgaller till ett vändbart galler i gjutjärn med olika funktionalitet beroende på vilken sida du väljer. Till många grillar går det även att köpa till röklåda för att röka mat, stekplatta för att kunna steka istället för att grilla, pizzasten så att du kan göra pizza osv.
 • Avlastningsytor och krokar: Även möjligheten att ställa ifrån sig färdiggrillad mat och redskap som inte används är förstås viktig. Det finns grillar med fällbara sidobord och krokar för upphängning av redskap, grillar med skåp undertill och de med som kommer utan vare sig krokar eller avlastningsytor.

Kolgrill – uppskattad klassiker

En något långsammare grill är den klassiska kolgrillen. Den ger inte riktigt samma detaljkontroll över temperatur och olika värmezoner som en gasolgrill gör, men är ändå väldigt uppskattad eftersom du slipper att köpa gasol och för att den är enkel att flytta runt. Eldar gör du med kol eller briketter.

Elden och kolens lysande glöd bidrar till att ge maten en levande smak, och många finner utmaningen i att grilla perfekt på kolgrill som något eftersträvansvärt och roligt. För den som verkligen älskar att grilla är kolgrillen ett utmärkt val.

Nackdelar med kolgrill kan vara att matlagningen tar längre tid, eftersom du väntar på den perfekta glöden.

Tänk på det här när du köper kolgrill

 • Storlek på grillyta: Hur många ni är i familjen, hur ofta ni grillar och hur ofta ni har gäster påverkar hur stor grill du behöver. Storleken gör även att grillen får mer eller mindre funktionalitet. En stor grillyta och möjlighet att avskilja glödbäddarna under grillgallret gör att du kan grilla både direkt (råvaran befinner sig ovanför glöden) och indirekt (långsam grillning där råvaran inte befinner sig i direkt anslutning till glöden utan snarare tillagas av den generella värmen i grillen). Vidare gör det att du kan grilla olika snabbt tillagade råvaror samtidigt genom att planera hur du ska sprida ut dem. Det finns även grillar med helt separerade grillytor så att du kan röka mat i ena avdelningen och grilla i den andra.
 • Nivåreglering av grillgallret: Det är lite svårare att kontrollera temperaturen i en kolgrill än vad det är i en gasolgrill, men finns möjligheten att justera avståndet mellan glödbädd och grillgaller ger detta en extra nivå av värmekontroll.
 • Annan funktionalitet: De flesta kolgrillar kommer med varmhållningsgaller så att du kan hålla färdiggrillade råvaror varma medan du väntar på att gästerna ska slå sig ned. En annan detalj som skiljer olika grillar åt är grillgallret som kan vara allt från ett standard stålgaller till ett massivt gjutjärnsgaller. Till många grillar går det även att köpa till röklåda, pizzasten och andra praktiska tillbehör.
 • Sidobord och hängare: När du grillar är det viktigt att du kan lägga upp färdiggrillad mat på olika assietter och liknande, då är sidobord praktiska. Fällbara sidobord är lite extra bra om du har grillen i ett skrymmande utrymme. Krokar på grillen kan också vara praktiska eftersom de gör att du kan hänga ifrån dig grillredskap när de inte används. Många kolgrillar har en vagn som de står på, den kan exempelvis vara utrustad med ett skåp och hyllplan, eller ha öppna hyllplan. Ibland har vagnen ingen förvaring alls.

Elgrill – enkel och lätt

En elgrill är perfekt för mindre altaner och uteplatser. Den tar upp liten plats och är lätt att flytta runt. Många är bordsmodeller vilket gör att du kan grilla med grillen direkt på bordet medan ni sitter tillsammans och äter. Grillningen går fort och du slipper både gnistor och rök. Med jämn fördelning av värme blir det enkelt att grilla.

Med elgrillar behöver du ha ett vägguttag till hands, eftersom den drivs av el, så du kan alltså inte placera den var som helst i trädgården.

Fyra snabba grilltips

Se till att alltid grilla säkert, för att inte orsaka skador eller bränder. Följ våra råd och grilla utan problem hela sommaren.

 • Grilla säkert på öppen plats – inte under hustak eller träd.
 • Släck aldrig gasflammor eller brinnande fett med vatten. Ha locket till grillen nära för att i stället kunna kväva elden.
 • Flytta inte på grillen när den är i användning, låt den stå på sin plats. Låt den även svalna helt innan rengöring.
 • Ta alltid hänsyn till eventuella eldningsförbud som kommunerna går ut med under torra perioder.

Läs mer

Tips för smartare grillning >>
Ett utekök för sommarens mat >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen