Ett utekök för sommarens mat
Med utekök och tillhörande arbetsbänk är du redo för sommarens middagar, luncher och sköna frukostar. Förbered maten i ett funktionellt utomhuskök med kryddväxter nära och njut av trädgårdens lugna grönska.
Under varma sommardagar är det skönt och behändigt att tillaga maten i ett utomhuskök. Det gör att du slipper springa in och ut, samtidigt som du bara kan borsta bort smulor och rester när du är klar. Praktiskt, men framförallt härligt.
Skapa sommarens utekök
Här är några av de saker du kan behöva för att skapa ditt drömkök utomhus:
- Arbetsbänk
En redig arbetsbänk att laga mat vid, gärna med generös förvaring undertill. Ju fler avlastningsytor du har desto enklare blir det att laga mat och umgås på platsen. - Förvaring
En metallhylla i enkelt snitt kan husera porslin, skärbrädor och kryddväxter. Om du har en vägg kan du sätta upp en smart knopplist att hänga köksredskap på. - Diskho
Ett komplett utekök med diskho gör att du kan diska och tvätta saker under rinnande vatten. Har du ett vattenutkast i närheten kan du nyttja det för att få tillgång till rinnande vatten i uteköket. - Husgeråd
Se till att utrusta utomhusköket med tallrikar, bestick, funktionella knivar, slevar, skålar, stekpanna, kastrull och allt annat du behöver för att lyckas med maten ute i trädgården. Men tänk på att ta in allt husgeråd när det är dags att stänga uteplatsen på hösten.
Inspiration för ditt utekök
Här går vi igenom detaljerna du inte får missa för ett komplett och fullt utrustat utekök. Låt dig inspireras av olika material, produkter och tillbehör. Är du händig kan du bygga hela uteköket själv. Vill du däremot ha lite hjälp på vägen kan du köpa en färdig grund.
Utekök i serien Verona utgör exempelvis en praktisk konstruktion som du kan bygga vidare på allteftersom. Där finns en modul som inkluderar blandare och diskho, men även hörnmodul och förlängning. Därmed kan du anpassa uteköket efter den storlek som passar just din uteplats. Materialen på uteköket är aluminium och nonwood som bägge är slitstarka och väl lämpade val för utomhusbruk.
Bänkskiva till uteköket
Valet av bänkskiva spelar roll för designen och intrycket du får av uteköket, men påverkar även sådant som underhåll och tålighet. Det finns olika material att välja mellan, allt från massivt trä och rostfritt stål till bänkskivor av sten eller komposit (plast).
- Bänkskiva i rostfritt stål eller aluminium: En rostfri bänkskiva, alternativt en aluminiumbänkskiva, ger ett industriellt uttryck hos uteköket och kan vara riktigt snyggt ihop med krokar och hängare i samma stil. Bänkskivor i plåt är tåliga mot väder och vind och är dessutom väldigt enkla att hålla rent. De kan dock vara lättrepade och riskerar få bucklor om du tappar något på dem.
- Bänkskiva av natursten: En bänkskiva av natursten ger ett exklusivt intryck. Stenbänkskivan är robust och motståndskraftig mot repor och vädrets makter, men kostar mycket och är tung att få på plats. Tänk också på att vissa stensorter är mer känsliga mot syror och kolsyra än andra och därför kan få fläckar om du exempelvis spiller vin på dem. Marmor är exempel på en mer känslig stensort. Granit är däremot ganska tåligt. Bänkskivor av natursten finns i alla möjliga färger och kan vara såväl matta som högblanka beroende på hur de har slipats.
- Gjuten bänkskiva i betong: Om du är händig kan du även gjuta en betongbänkskiva till uteköket. Betong är tåligt och slitstarkt, men har porer och kan därför få fläckar.
- Träbänkskiva: En bänkskiva av massivt trä är också ett alternativ. Virke med tät kärna, såsom exempelvis ek, är fukttåligt. Men trä är ett levande material så det kommer med tiden att påverkas av väder och vind om du inte behandlar det regelbundet.
Du kan skydda bänkskivan genom att bygga ett litet tak ovanför uteköket om du valt ett mer ömtåligt material.
Tillagning: Grill och pizzaugn står högst på önskelistan
Ett utekök blir inte komplett utan någonstans att tillaga maten. En grill brukar vara det första många ställer dig. Placera gärna grillen relativt nära arbetsbänken, men säkerställ att värmen från den inte kan orsaka bränder eller värmeskador. En gasolgrill eller elgrill kommer snabbt upp i värme och är lätt att kontrollera värmenivån på, medan en klassisk kolgrill är enkel att flytta runt på och kan komma upp i riktigt hög maxtemperatur. Gasolgrillar är tyngre och elgrillen behöver ett närliggande eluttag. Vad du till sist väljer är upp till tycke, smak och plånbok.
Kryddväxter i köksträdgården
En somrig lunch eller middag blir extra lyxig med färska kryddor direkt från trädgården. Några favoriter att odla är kryddtimjan, rosmarin, oregano, basilika, persilja, dill och mynta. Fröså kryddfröer och plantera ut kryddväxter i pallkrage eller krukor i ljust, skyddat läge. Om du vill spara tid kan du köpa färdiga plantor att plantera där det passar, gärna praktiskt nära utekök och matlagning.