Starta en egen ekologisk odling
Att odla ätbara grödor blir allt mer populärt, både för att kunna njuta av egenodlade grönsaker men även för att tänka hållbart och ta ansvar för jordens resurser. Odla ekologiskt med fröer, skörda sedan från din egen köksträdgård och njut. Hitta de fröer som passar just dig och din odling – och börja så!

Fördelar med ekologisk odling
När du odlar ekologiskt avstår du från kemiska bekämpningsmedel och odlar i samspel med naturen. Det ger dig inte bara mer näringsrika grönsaker att frossa i när det är skördetid, grödorna smakar även mer. Det är också en förmån att kunna äta sin egenodlade mat, liksom kreativt att få skapa en örtagård. Så här går du tillväga!
Vad vill du odla?
Först och främst behöver du hitta ekologiska fröer, eller ekologiska plantor. Det finns många ekofröer att välja bland och du får utgå från vad du vill skörda och äta. Varför inte timjan, tomat, krasse, sallad, dill, persilja och morot? Eller minipaprika, blomsterbönor, svartkål och basilika? Hitta och så dina favoriter.
Påbörja din odling – skörda sedan hela sommaren
I vissa fall ingår det ett minidrivhus eller krukor, jord samt frö i en och samma förpackning. Det gör det enkelt för dig att komma igång med din odling. Förkultivera inomhus, och när våren börjar övergå till sommar kan du flytta dina växter utomhus till rabatter, krukor eller pallkragar.
- Förkultivera inomhus i såjord och värme.
- Vattna underifrån på brickor med vatten, gödsla vid grodd.
- Avhärda plantorna för att vänja dem vid klimatet utomhus.
- Plantera ut i ekologisk jord – använd täckduk om det är tidigt.
- Ge ekologisk näring och rensa bort ogräs.
- Skörda och se till att göra det hela säsongen.
- Ät och njut.
Tips: Använd växtbelysning för att få stadiga växter som blir livskraftiga. Jorden får gärna vara lite varm redan vid frösådden, för att inte fröna ska frysa. Golvvärme, fönsterbräda över element eller annan värme är att rekommendera. Tänk också på att så fort sådden börjar gro behöver den ljus.
Att tänka på vid ekologisk fröodling
Ekologisk odling kräver att du då och då rensar bort ogräs och håller utkik efter ohyra eller sjukdomar. Du blir aldrig blir riktigt fullärd när det kommer till ekoodling – det finns alltid nya sätt, nya saker att prova och någon att lära sig något av.
- På varje fröpåse står det hur växten bör förodlas och när sådd är lämplig.
- Såplösning hjälper mot de flesta typer av angrepp när det kommer till ohyra.
- Tänk på läget och anpassa växterna efter det när du planterar ut.
- Växter som är släkt med varandra kan få samma sjukdomar, odla inte dessa trångt tillsammans.
Läs mer
Grönsaksodling - så lyckas du >>
Kryddodling - så lyckas du >>