Trendiga växter 2024 - årets mest eftertraktade sorter

Det växande intresset för inomhusväxter är inte bara en trend, det är en rörelse. En rörelse som bygger på en längtan efter vardagslyx, harmoni och en hållbar livsstil. 

Trendiga växter 2024 - årets mest eftertraktade sorter

I takt med att vi vände blad till 2024 blev inomhusväxter mer än bara dekoration – de är nu en livsstil. Efter ett par år av global förändring har vårt intresse för inomhusväxter vuxit sig starkare än någonsin, och detta reflekteras tydligt i de senaste trenderna enligt Plantagens årliga trendrapport.

Trend 1: Snittblommor som vardagslyx 

Snittblommor har fått ny betydelse. De ses inte längre bara som en tillfällig skönhet, utan som en symbol för vardagslyx. I en orolig omvärld, med konsumenter som har mindre pengar i plånboken, söker man efter små glädjeglimtar i vardagen. Trenden kallas läppstiftseffekten eftersom det handlar om att du med enkla medel skapar lyx i vardagen.

Vill du vara extra trendig satsar du på blommor som kompletterar eller adderar till årets färg Peach Fuzz, exempelvis finns dahlia och zinnia i en uppsjö färger där bland annat persika ingår. 

Trenden med snittblommor kopplar även till heta koncept som ikebana och slow flowers. Slow flowers betonar användning av lokalt odlade sommarblommor - att främja hållbarhet och medvetenhet inom blomsterarrangemang genom att odla från frö och sedan skapa buketter av det du har odlat. På Plantagen kan du köpa frömixer med flera olika sorters snittblommor i olika färgteman. Ikebana är en japansk blomsterkonst som fokuserar på att du använder ett fåtal blommor i minimalistiska, fantasifulla arrangemang, för att ge utrymme för varje blommas unika skönhet. Detta gör ikebana till ett estetiskt och budgetvänligt alternativ. 

Topp 6 trendiga snittblommor
 

Ranunkel
Ranunkel är en underbar snittblomma som förmedlar enkel elegans. Den har spännande egenskaper såsom silkeslena blad, kompakt blomning och finns i en mångfald av färger. Detta gör den till ett blickfång i rummet.
Se våra ranunkel

 

Dahlia
Dahlior är utmärkta som snittblommor. De kan odlas i en mångfald av färger och former, bland annat årets trendiga persikonyans.
Se våra dahlior

 

Zinnia
Denna färgsprakande snittblomma finns i många läckra färger, bland annat i årets trendfärg Peach Fuzz. Den blommar från juli och ända fram tills frosten avslutar dess prakt. Innan dess hinner du ta både snittblommor och fröer från den. 
Spana in zinnia

 

Solrosor
Solrosor är enkla att odla och ger ett magnifikt intryck i en bukett. De stora och vackra snittblommorna passar in i både ikebana- och slow flowers-trenden.
Se våra solrosfröer

 

Pioner
Pioner blommar med stora, yppiga blommor. De passar perfekt i en sommarbukett eftersom de inte bara tillför elegans utan även sprider en härlig doft.
Se våra pioner

 

Akleja
Aklejor är som små konstverk i sig själva - charmiga och pittoreska. Deras närvaro i blandade buketter ger en extra touch av elegans och lekfullhet. Du kan med fördel även plocka och använda frökapslarna när de är gröna.
Se våra aklejor

 

Trend 2: Lättskötta växter för ökat välbefinnande

En fascinerande aspekt är hur växterna inte bara pryder våra hem, utan också bidrar till vårt välbefinnande. Från de lugnande löven hos monstera till de uppseendeväckande bladen hos fiskstjärtspalm, erbjuder det gröna en välkommen dos natur i våra alltmer digitala liv.  

Det är inte bara den gröna färgen som lugnar oss, utan också den kreativa processen att ta hand om växterna - även om trenden i år går mer mot lättskötta växter då många av oss är tillbaka på jobb och fritidsaktiviteter igen. Förut var garderobsblomma och svärmorstunga trendiga växter, och även om de fortfarande lockar många är det några nykomlingar på listan i år.

Topp 5 lättskötta inomhusväxter som imponerar
     

Fiskstjärtspalm
Caroyta Mitis, eller fiskstjärtpalm som den heter i mer dagligt tal, är en lättskött växt med blad i spännande former. Det finns inte jättemånga sorter av den, men den finns däremot i många storlekar.
Se våra fiskstjärtspalmer

 

Monstera
Monstera är fortsatt i topp när vi ser till vilka växter som många önskar pryda hemmet med. Den är känd för sina dekorativa, stora blad och sin lättskötta natur, vilket gör den till en favorit i många hem. Monstera växer snabbt och är dessutom enkel att ta sticklingar från. 
Se våra monsteror

 

Gullranka
Gullranka är, med sitt slående vackra bladverk i gulgrönt, idealisk för nybörjare. Den kräver minimalt med vatten och ljus för att växa långa rankor, vilket gör den till ett utmärkt val för de som vill ha riklig grönska till en låg insats. Gullrankan finns i varianter som passar för ampel eller med stöd, och kan även klättra med sina luftrötter. Försiktig dock så att den inte fäster för hårt mot känsliga ytor. 
Se våra gullrankor

 

Ampellilja
Denna retroväxt gör en kraftfull comeback just nu, och det ökade intresset har följts av nya, spännande sorter. Det finns en uppsjö både helfärgade och randiga ampelliljor i allsköns färger. En fördel med ampelliljan är att den är lika lätt att föröka som den är att sköta om. Ampelliljor föredrar att torka ut mellan vattningstillfällena och mår bra av riklig vattning när det väl är dags. 
Kolla in ampellilja

 

Porslinsblomma
Porslinsblomma (hoya), en klassiker bland inomhusväxter, har återigen blivit trendig tack vare dess lättskötta natur och att den blommar mer och mer ju äldre den blir. Det är en elegant klättrande art med gracila rankor som ger utrymme för kreativitet i dess formning. Hoya har även ett starkt community av växtintresserade som samlar olika sorter och delar tips med varandra.
Se våra porslinsblommor

 

Trend 3: Föröka dina växter med sticklingar

Den växande medvetenheten om hållbarhet och ekonomi har spätt på intresset för att odla sina egna växter, och i detta så har även sticklingsfenomenet kommit att blomstra. Allt fler upptäcker i år glädjen och stoltheten i att få se en liten del av en planta växa upp till en fullfjädrad växt.

Det finns inte bara en ekonomisk aspekt i detta - gemenskapen i att du kan dela växter och odlingserfarenheter med andra är också något som lockar många. Förutom de trendande och populära alternativen vi listar nedan kan du även relativt enkelt ta sticklingar på växter som murgröna, monstera och philodendron.

Topp 6 populära växter att ta sticklingar på
 

Lyktranka
Lyktranka, även kallad hjärtan på tråd, är en söt och lättskött växt som passar utmärkt som hängväxt. Dess långa stjälkar och charmiga hjärtformade blad ger den dess unika utseende. Att ta sticklingar från lyktranka är enkelt, och de rotar sig snabbt - perfekt för dig som vill ha en trendig växt som går lätt att föröka.
Se våra lyktrankor

 

Skvallerreva
Skvallerreva (tradescantia) är en tålig växt som lätt kan förökas genom sticklingar. Dess snabbväxande natur och färgglada blad gör den till en favorit. Genom att klippa av en stjälk och placera den i vatten, eller direkt i jord, kan du snabbt få fram fler av dessa vackra växter för att fylla ditt hem med grönska.
Kolla in skvallerreva

 

Grönsaker
Att odla grönsaker som tomat och sallat från frön är givande, men visste du att du även med relativt enkla medel kan föröka dem? Att ta sticklingar på grönsaker är en ekonomiskt och ekologiskt hållbar trend som vi ser öka under 2024. Exempelvis ser vi ett växande intresse för att ta sticklingar på tomat. Med rätt kunskap om hur man tar sticklingar och skapar optimala växtförhållanden är du snart igång och odlar och skördar dina egna grönsaker på ett hållbart sätt.
Se våra grönsaker

 

Pelargon
Pelargoner är kända för sin förmåga att rota sig lätt när du tar sticklingar. Dessa växter kommer dessutom i en mängd olika sorter och färger, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som vill experimentera med olika pelargonvarianter. Att ta sticklingar och föröka pelargoner är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan också ett roligt sätt att samla på olika pelargonsorter.
Ta en titt på våra pelargoner

 

Peperomia
Peperomia är en mångsidig växtfamilj med flera sorter som lämpar sig för förökning. Deras kompakta storlek och unika bladstruktur gör att de drar blickar till sig. Genom att ta sticklingar kan du snabbt och enkelt skapa fler exemplar av dessa populära växter.
Kolla in peperomia 

 

Palettblad
Palettblad (Coleus) är en trendig växt att ta sticklingar på och den har ett starkt community av växtintresserade. Växten är känd för sina livfulla, färgglada blad och just det faktum att den är så enkel att föröka. Palettblad blir dessutom, tack vare sina härliga färger, en iögonfallande detalj i inredningen eller rabatten.
Se våra palettblad

 

Trend 4: Samla unika växter

Monstera variegata startade en flodvåg av växtintresserade som ville samla unika arter. Den trenden har fortsatt men utökats till fler sorters växter. Växtintresserade söker det unika och skulpturala. Det kan handla om exklusiva sorter som Monstera Thai Constellation och Philodendron 'White Knight', som blivit eftertraktade inte bara för sin skönhet, utan också som ett uttryck för individualitet och inredningsstil. Vissa ovanliga sorter kan säljas för tusentals kronor, andra samlar du på för deras unika utseende.

Topp 5 växter att samla på
     

Orkidéer
Den stora variationen av orkidéer erbjuder samlare unika arter och hybrider i olika färger, former och storlekar. Orkidéns skönhet och mångfald lockar samlare världen över. 
Se våra orkideer

 

Suckulenter
Från ovanliga arter som Lithops till urgulliga Cotyledon tomentosa, suckulenter erbjuder en värld av fascinerande former och färger. Deras unika anpassningar till torra klimat och variation i utseende gör dem till attraktiva objekt för samlare.
Se våra suckulenter

 

Kaktus
Kaktusar är en fascinerande grupp växter med många unika och ovanliga sorter. Deras variation i form, storlek och taggar gör dem till intressanta objekt att samla på. Myrtillokaktusar lockar exempelvis samlare med sin sällsynthet och sitt speciella utseende.
Se våra kaktusar

 

Alokasia
Alokasia är känd för sina stora, skulpturala blad och mångfalden i sina mönster. Med varianter som variegata, vars blad skiftar i färger och mönster, lockar alokasior samlare med sin unika estetik. Dess dramatiska närvaro och imponerande blad gör den till ett centralt inslag i vilket rum som helst. Tänk dock på att den kan svettas (droppa) så du bör tänka igenom placeringen.
Se våra alokasior

 

Philodendron
Philodendron är en mångsidig växtfamilj med flera ovanliga och unika sorter. Bland de mer sällsynta är Philodendron 'White Knight', vars ljusa blad med kontrasterande mönster har blivit en eftertraktad prydnadsväxt. Att samla på olika philodendronarter har blivit populärt bland växtentusiaster som letar efter unika växter att addera till sin samling. 
Se våra philodendron


Växtåret 2024 bjuder helt enkelt på det mesta – grönt och färgstarkt, ett kärt återseende med flera retrofavoriter och många nya och spännande varianter.

Hitta din favorit bland våra trendigaste växter

*Siffrorna är hämtade från Plantagens årliga rapport om växttrender. Rapporten är baserad på en förundersökning med ett nationellt, representativt urval med 1060 respondenter i Sverige, samt en rad intervjuer med experter inom växter, trender och inredningsdesign och forskare inom natur och miljö.



Olivträd
Medlem 25%

Olivträd

Höjd 80 cm, Grå

199:-
Läs mer
Citron på stam
Medlem 25%

Citron på stam

Ø21 cm, Gul

599:-
Läs mer
Bägarranka på pyramid
Medlem 25%

Bägarranka på pyramid

Ø17 cm, Röd

399:-
Läs mer

Vit papegojblomma

Höjd 80 cm, Grön

499:-
Läs mer
Syddracena 'Red star'
Medlem 25%

Syddracena 'Red star'

Ø17 cm, Röd

199:-
Läs mer

Monstera

Höjd 70 cm, Grön

499:-
Läs mer
Kalamondin på stam
Medlem 25%

Kalamondin på stam

Ø19 cm, Orange

499:-
Läs mer
Syddracena 'Verde'
Medlem 25%

Syddracena 'Verde'

Ø17 cm, Grön

199:-
Läs mer

Svärmors tunga 'Superba'

Höjd 35 cm, Grön

129:-
Läs mer

Elefantöra

Höjd 25 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen