Trädgårdskalender sommar – sommarsysslor i din trädgård

Äntligen sommar! Nu kan förodlade och övervintrade växter flytta ut. Trädgården blommar för fullt och det är prime time för att njuta av den.

Trädgårdskalender sommar – sommarsysslor i din trädgård

I vår stilguide – En värld av trädgårdar – kan du låta dig inspireras av olika trädgårdsstilar: klassisk, nordisk, jordnära, romantisk, medelhavs- och japandi-trädgård. Nedan skriver vi generelt om trädgården på sommaren, därefter djupdyker vi i mer konkreta tips för varje stil. Många av oss har inte bara en stil i trädgården, vi mixar och matchar flera olika, så här finns det massor av matnyttiga tips för dig som ska sommar-fixa i trädgården.

I trädgården är det nu full fart både på växtlighet och smådjur. När frostnätterna är över går det utmärkt att flytta ut de plantor du försått inomhus, men var inte för ivrig, enstaka frostnätter kan snabbt slå ut sådden. 

Njut av att plantera nytt, vattna och gödsla så kommer du snart se resultat. 

Glömde du att så under våren? Ingen fara. I butik finns ett enormt utbud färdiga plantor och många fröer går att så i omgångar hela sommaren.  Du kan även fortsätta förså plantor inomhus, de är behändiga att ha om det blir luckor i land och rabatter efter skörd. 

Nya planteringar, en damm, en berså – nästan alla trädgårdsprojekt är härliga att ta sin an under denna varma tid.

Trädgårdssysslor på sommaren

Det här är säsongen då trädgården verkligen kommer till sin rätt. Njut av den så mycket du kan!

 • Vattna uteväxterna
  På sommaren behöver växterna vattnas oftare. När det är väldigt varma dagar avunstar vattnet. Vattna helst på morgonen eller kvällen för att växterna ska kunna ta vara på så mycket av vattnet som möjligt. Läs gärna våra tips om vad du ska tänka på när du vattnar på sommaren.
      
 • Hitta alternativa metoder när det är bevattningsförbud
  Har du inte hunnit samla regnvatten inför torkan och eventuellt bevattningsförbud? Ge inte upp, det finns hopp. Läs våra tips om hur du får växterna att överleva bevattningsförbudet.
     
 • Klipp gräsmattan
  Klipp gräsmattan regelbundet. Är det torrperioder bör du hålla gräset lite längre. Har du inte en mulchingklippare som mulchar gräset till näring, kan du istället samla ihop och använda gräsklippet för att förbättra din trädgård.
     
 • Hitta passande utemöbler
  Se över din uteplats och andra avkopplande hörn i trädgården. Behövs det nya utemöbler? Kanske en ljugarbänk vid rosorna eller ett caféset i bersån? Glöm heller inte att sätta pricken över i:et med dynor, lyktor och kuddar.
      
 • Skydda växterna från stark sol
  Placera krukor i skuggan om det blir för varmt, och sätt upp något som skapar skugga för utsatta växter i trädgården och i växthuset.
   
 • Ge dina växter stöd
  Klätterväxter och dylikt växer så att det knakar just nu, så se till att binda upp växter som behöver stöd, såsom exempelvis bönor och ärter. 
     
 • Plantera nytt
  Ofta är det på sommaren du ser "hålen" i rabatten. Du kan plantera nytt även sommartid, förutsatt att du vattnar ordentligt.
      
 • Köp färdiga ätbara växter
  Glömde du att plantera grönsaker i våras? Inga problem, du kan köpa färdiga grönsaksplantor och skörda direkt från uteplatsen – garanterad odlingsglädje!
     
 • Ta kontroll över ogräs och skadedjur
  Ingen kommer undan ogräs, men som regel är det ganska enkelt att rensa bort de vanligaste sorternas ogräs i trädgården. Till viss del kan du även förebygga och få bort skadedjur
     
 • Beskär buskar och träd
  Juli, augusti och september (JAS-perioden) är de månader då det är dags att beskära en majoritet av växterna. Putsa häckar, klot och annat formklippt. För "blödare" som häggmispel, lönn, magnolia, japansk körsbär och bok är detta den enda tiden på året som är lämplig. Se även över äpplena och päronen nu.
     
 • Förbered trädgården inför semestern
  När solen lyser som starkast är det många av oss som hunnit att gå på semester, vilket ibland innebär resor och längre tid från hemmet. Samtidigt är det växternas tuffaste tid. Men det finns en hel del du kan göra för att förbereda trädgården inför semestern.
     
 • Skörda och njut av bär, örter och grönsaker
  Under sommaren kan du plocka och äta från de ätbara växter som du har i trädgården, vare sig det är frukt och bär, örter eller grönsaker.
      

Sommar i en värld av trädgårdar

Olika trädgårdar har olika underhållsbehov. Nedan listar vi sommaren trädgårdssysslor för de olika stilarna i vår stilguide – En värld av trädgårdar.

Klassisk trädgård på sommaren

Den klassiska trädgården är som allra vackrast under sommaren. Njut av den med familj och vänner!

 • Frossa i sommarblommor
  Låt det blomstra i varje hörn av trädgården och på uteplatsen, oavsett om det är sol, halvskugga eller skuggigt läge. Trädgårdsbutikerna svämmar över av härliga sommarblommor nu, så fyll krukorna med blommor! 
   
 • Få blommorna att blomma på nytt
  Knipsa av vissna blommor för att få ny blomning. Detta knep kallas för deadheading, och det fungerar lite extra bra på margerit, pelargon och petunia, men också på en del perenner. 
     
 • Glöm inte blommor på festen
  På sommaren finns gott om tid att umgås med vänner, och att fira med de du tycker om. Pynta bordet med blommor och blomsterarrangemang så blir det lite extra festlig miljö både för dig och dina gäster.
     
 • Flytta ut dina pelargoner
  Äntligen kan pelargonerna flytta ut. Ta en titt på det stora utbudet av olika slags pelargoner. Kanske hittar du en ny favorit?
     
 • Kom ihåg att vattna hortensian
  Hortensian är i sin allra vackraste skrud nu, men glöm för all del inte att vattna den. Jorden bör vara konstant fuktig. Är den minsta tecken på torr är det dags att vattna – inte så att det svämmar över förstås.

 

Nordisk trädgård på sommaren

den nordiska trädgården är allt i ordning, så att hela familjen kan njuta av sommaren utomhus.

 • Håll gräsmattan vältrimmad
  Gräset växer snabbt nu och måste klippas ofta. Om du känner att det blir stressigt, kanske detta är året du vill investera i en ny gräsklippare – kanske till och med en robotgräsklippare som gör jobbet åt dig?
     
 • Vattna smart
  Även när det gäller bevattning finns det mycket tid att spara genom att tänka smart. Automatiska bevattningssystem kan hjälpa dig att frigöra tid till allt annat än trädgårdsarbete.
     
 • Ta vara på din uteplats
  Ett loungeområde i trädgården är perfekt när du vill koppla av med vänner, medan barnen leker på studsmattan. På Plantagen hittar du utemöbler som passar in i den nordiska stilen.

    

Jordnära trädgård på sommaren

Sommaren är en hektisk tid i den jordnära trädgården. Som tur är är så är trädgårdsarbete bra träning. 

 • Fortsätt att så
  Även om våren är över, finns det ingen anledning att sluta så. Många snabbväxande grönsaker och blommor kan nu sättas i jorden. Det kan även vara klokt att fortsätta med förkultiveringen inomhus, så att du har plantor redo att flytta ut när du skördar och det blir ledigt utrymme i planteringslådorna. Kolla in vår odlingskalender, där du får såtips månad för månad.
     
 • Plantera ut
  De flesta plantor du har förkultiverat inomhus, kan planteras ut nu. Men håll ett öga på temperaturen och väderprognosen även om kalendern visar sommar – och kom ihåg att avhärda plantorna för utelivet.
     
 • Sköt om grönsakerna
  Ta bort döda blad, och undersök så att växterna inte har skadedjur. Ta bort sidoskott på tomaterna och toppa höga sorter mot slutet av säsongen. Se våra växttguider för tips och råd om just de plantorna du har i trädgården. 
   
 • Bli vän med ogräset
  Många typer av ogräs är rena delikatesserna, och nästan alla kan bli fantastisk växtnäring. Läs mer om hur du kan låta ogräset komma till nytta.
   
 • Bygg ett insektshotell
  Skapa ett hem för bin, humlor, nyckelpigor och andra insekter genom att använda material från naturen och det du har hemma. Att bygga ett insektshotell är ett toppenprojekt som du kan göra själv eller tillsammans med dina barn.
   
 • Gör ditt eget gödselvatten
  Gödselvatten kan vara rena mirakelkuren för trötta grönsaker och blommor, eftersom det ger ett snabbt tillskott av viktiga näringsämnen – och du kan enkelt göra ditt gödselvatten själv.
   
 • Fullfölj trädgårdsprojekten
  Trädgårdsprojekt är enkla att genomföra på sommaren. Kanske du vill bygga en varmbänk i år, så att du får en rekordtidig start på odlingen nästa vår igen? Eller kanske är det nu drömmen om ett växthus ska bli verklighet?

    

Romantisk trädgård på sommaren

Den romantiska trädgården visar sig från sin allra vackraste och mest färgrika sida nu. Sätt dig ner och dofta på rosorna.

 • Sköt om rosorna
  Rosorna i rosträdgården trivs allra bäst i jämnt fuktig jord. Var uppmärksam på detta om du planterar intill en husvägg där det lätt blir varmt och torrt, eftersom naturligt nederbörd inte kommer åt. Vattna regelbundet för att kompensera. Kom också ihåg att beskära remonterande rosor, så att du maximerar rosensäsongen.
     
 • Flytta ut Dahlia
  Dahlia (georginer) är känsliga för kyla och tål inte frost. Vanligtvis är det säkert på sommaren, men skulle det fina vädret vända, och väderprognosen varna för temperaturer som kryper ner mot 0, kan du i viss mån skydda de utplanterade dahliorna med en fiberduk över natten.
   
 • Knipsa av vissna blommor
  När en blomma har gjort sitt och börjar vissna fokuserar den på att sätta frö. Blomningen minskar innan den till slut upphör helt. Lyckligtvis är det möjligt att "lura" många blommor att blomma på nytt, även sent på säsongen. Prova deadheading
     
 • Bind en blomsterkrans
  Gör blomsterkransar till barnen, till sommarfesten, som bordsdekoration eller för att hänga på dörren när gästerna anländer. 
     
 • Plocka blommor från trädgården och njut av dem inne
  Ta med dig din romantiska trädgård in genom att plocka blommor och ställa dem i en vas inne.

    

Medelhavsträdgård på sommaren

Nu kommer medelhavsträdgården verkligen till sin rätt. Njut av solen och sydstämningen! 

    

Japandi-trädgård på sommaren

Låt vattnet porla i japandi-trädgården, sätt dig ute och känn in lugnet.

 • Skapa en damm och njut av den
  Nu är tiden för att förverkliga drömmen. Skapa en trädgårdsdamm eller ett litet vattenspel med några vattenväxter. Detta kan göras enkelt eller komplicerat, litet eller stort, beroende på vad du har plats, tid och motivation till.
     
 • Formklipp växterna
  Har du buxbom eller andra växter som är enkla att formklippa, är det bara att sätta igång. Japandi-trädgården blir extra fin med formklippta växter. 
   
 • Njut av ljudet från japandi-trädgården
  Sommaren är tiden du kan känna av lugnet i trädgården. Lyssna till det porlande vattnet och de prasslande bambubladen. Använd tiden till att koppla av!
     

Sommaren är högtiden för trädgårdslivet

Det är nu som trädgården kan nyttjas fullt ut, oavsett om du trivs bäst med fingrarna i jorden, såg och skruvdragare i handen eller tillbakalutad i loungegruppen på uteplatsen. Semester och ljusa sommarkvällar kan användas till att få klart trädgårdsprojekten, till samvaro med familj och vänner, eller kort och gott för att ligga i solsängen med en bok i handen. Använd din trädgård i sommar, på precis det vis som passar dig bäst!Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen