Odla klimatsmart – tillverka eget gödselvatten

Gödselvatten kan vara rena mirakelkuren för trötta grönsaker och blommor, det ger en snabb påfyllning av viktiga näringsämnen. Här berättar vi mer om några av de vanligaste varianterna och hur du lätt kan göra dem själv.

Odla klimatsmart – tillverka eget gödselvatten

Varje gång vi skördar tas näringsämnen från jorden, de måste då återställas om vi fortsättningsvis vill kunna ta ut fina skördar. Att gödsla med organiskt material höjer mullhalten och näringsnivån på ett fint sätt.

Gödselvatten är ett komplement till grundgödslingen, det höjer inte mullhalten, men bidrar med en extra dos av de ämnen växterna snabbt konsumerar, som kväve, fosfor och kalium. Det vanligaste är att göra gödselvatten av något kväverikt som till exempel nässlor, vallört, urin, bokashivatten eller animalisk gödsel.

Vad du än väljer bör du vattna måttligt och i fuktig jord, gödselvatten är särskilt bra på våren och till trött jord i krukor.

Guldvatten

Guldvatten är urin blandat med vatten. Det anses av många vara det bästa gödselvattnet eftersom de har i de närmaste en perfekt balans av näringsämnen.

En liter guldvatten innehåller ungefär fem gram kväve, ett gram fosfor och två gram kalium. I undersökningar har det visat sig nästan likvärdigt med köpta näringslösningar. 

Så gör du eget guldvatten

En del urin blandas med nio delar vatten. Blandningen vattnas bredvid plantan, är det något ätligt är det bra att upphöra ett par veckor innan skörd.

Det rekommenderas inte att göra guldvatten om urinen kan innehålla rester av medicin.

I slutet av sommaren bör gödselvattningen upphöra helt så att perennerna får tid att gå i vila inför vintern, om du fortsätter driva på dem riskerar de att frysa när frosten kommer.

Guldvatten fungerar även bra i komposten, det höjer kvävehalten och mikrolivets aktivitet. 

Vallört är en av flera växter som du kan göra ditt eget gödselvatten på.

Gödselvatten på växter

Du kan också göra ditt eget gödselvatten med växter - enkelt och gratis.

Nässelvatten

Nässelvatten kan göras både på färska och torkade nässlor. Det ger bra med kväve, men är också rikt på fosfor och kalium som växterna förbrukar mycket av. Det innehåller även andra ämnen som järn, kalcium och auxin, ett slags hormon som verkar tillväxtfrämjande för växterna.

Så gör du nässelvatten

Samla cirka ett kilo nässlor och häll 10 l vatten över dem så att de täcks, låt sedan dra i någon vecka. Då och då är det bra att röra om för syresättningen. Färgen på lösningen ska bli tefärgad, ser det mörkare ut så bör du späda ut lösningen med vatten.

Vallörtsvatten

Vallörtsvatten är lite omstritt som gödselvatten. Det är rikt på kalium, som gillas av till exempel tomater, men innehåller även gifter (så kallade pyrrolizidin-alkaloider) som eventuellt kan tas upp av växterna. Det används ändå ändå ofta i odlingar, i framförallt USA och England. Då vallörten har djupa rötter tar den effektivt upp näringsämnen från djupare jordlager, i växten återfinns bland annat kalium kalcium, järn, selen, fosfor, zink, mangan, magnesium och förstås kväve.

Så gör du vallörtsvatten

Gödselvattnet görs på cirka ett kilo växter och 15 liter vatten enligt samma princip som nässelvatten.

Gödselvatten på animaliskt gödsel 

Om du vill göra gödselvatten på animalisk gödsel ska färgen även här påminna om svagt te (används hönsgödsel så är det mycket små mängder som används). Låt stå något dygn innan användning. Lösningen håller i två till tre veckor om du rör om emellanåt.

Experten tipsar

  1. Om du häller lite stenmjöl i ditt gödselvatten tillför du även viktiga mineral.

  2. Du kan göra gödselvatten som innehåller fler än en växt, på så sätt får du en stor bredd av olika näringsämnen.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Gödningsskola – så väljer du rätt gödsel och näring till växter >>
Den klimatsmarta trädgården >>

Du är här:


Gödsel långtidsverkande
Medlem 129:-

Gödsel långtidsverkande

1 kg

169:-
Läs mer

Hönsgödsel

15 L

129:-
Läs mer

Blodmjöl

800 g

9990
Läs mer

Växtnäring universal

3 L

239:-
Läs mer

Näringspinnar Blommande

30-pack

5490
2 för 99,90:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen