Odla italienska grönsaker

I Italien går odling och matlagning hand i hand. Soldränkta grönsaker gör maten till något alldeles extra – men många italienska favoriter går att odla även här. Här kommer tipsen för en mer medelhavsinspirerad grönsaksodling.

Odla italienska grönsaker

Har du kommit hem från semestern och upptäckt att tomaterna inte smakar likadant som de gjorde på restaurangen nere vid medelhavet? Till viss del beror det på solen, men italienarna odlar också andra sorter – och som tur är går många av dem att odla även hos oss. Vad sägs till exempel om bucklig basilika, späda zucchinis eller kanske piennolotomater från Kampanien?

Italien – Europas första trädgård

Italien har länge varit ett av världens främsta länder när det kommer till ekologisk odling och idag odlas cirka en miljon hektar enligt på detta sätt. Det var också här, i de italienska klostren, som de första örtagårdarna skapades. Italien kallas därför ofta för Europas första trädgård. Här odlas inte bara örter och grönsaker utan även frukt som äpplen, päron, körsbär, aprikoser, citrusfrukter, fikon samt även en hel del nötter och mandlar.

Läs också:
Lär av historiens mästare – skapa en doftande örtagård

Italienska grönsaker som går utmärkt att odla i norden

Piennolotomater (också kallade evighetstomater) 

Piennolo är ursprungligen en benämning på fem sorters tjockskaliga tomater som är möjliga att lagra, de växer på vulkanen Vesuvios sluttningar vid Napoli och har en bittersöt smak som gör sig extra bra tillagad. Det fina med piennolotomater är att de kan sparas hängande i klase över vintern och faktiskt bara blir godare när de börjar skrumpna. Bäst håller de på en sval plats 11–15 grader, men det går även att hänga dem i rumstemperatur. Det som gör dessa tomater så enkla att lagra är det tjocka skalet, en hög sockerhalt och en låg vattenhalt. Hos oss går de att odla upp till zon 3–4 eller i högre zoner i växthus.  

Sorten 'Principe Borghese' är en fin variant som passar att odla på våra breddgrader.

Rucola

Rucola används flitigt i det italienska köket. Ofta används det som kallas vild rucola, dessa sorter har smalare blad än de vi är vana vid och en lite pepprigare smak. Vild rucola är egentligen detsamma som flerårig sandsenap, medan den «vanliga» rucolan är detsamma som ettårig sandkål. I Italien används båda sorterna i pajer, sallader och i carpaccio. En superenkel men delikat sallad får du om du blandar rucolan med några droppar citron och en god olivolja. Rucola är mycket lättodlad och du kan odla den både utomhus och inomhus, till exempel på fönsterbrädan. 

Zucchini

Zucchini (sommarsquash) kommer ursprungligen från Amerika, men de flesta nya sorter har utvecklats i norra Italien. Numera ingår de som stapelvara i det italienska köket och serveras oftast späda i medelhavsinspirerade grytor, soppor och pastasåser. De är även fina att rosta med vitlök. Zucchinis kräver en del passning med näring och vatten, men är annars lättodlade, liksom de flesta italienska grönsaker trivs de i soligt läge. Blommorna på plantorna kan också ätas, till exempel fyllas med god ost och friteras. 

Andra grönsaker som ofta ingår i det italienska köket är pumpor, kronärtskocka, kål, selleri, paprika och rädisor – allt väl värt att odla för en mer italiensk knorr på matlagningen.  

Bon Apetit!

Se alla våra grönsaksfröer


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Plommontomat 'Principe Borghese'

Röd

4990
10 för 5
Läs mer

Italiensk Rucola 'Wildfire'

Grön

6990
10 för 5
Läs mer

Ruccola

3990
10 för 5
Läs mer

Sommarsquash 'Partenon F1'

5990
10 för 5
Läs mer

Sommarsquash 'Diamond F1'

4990
10 för 5
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen