Odla italienska grönsaker
I Italien går odling och matlagning hand i hand. Soldränkta grönsaker gör maten till något alldeles extra – men många italienska favoriter går att odla även här. Här kommer tipsen för en mer medelhavsinspirerad grönsaksodling.

Har du kommit hem från semestern och upptäckt att tomaterna inte smakar likadant som de gjorde på restaurangen nere vid medelhavet? Till viss del beror det på solen, men italienarna odlar också andra sorter – och som tur är går många av dem att odla även hos oss. Vad sägs till exempel om bucklig basilika, späda zucchinis eller kanske piennolotomater från Kampanien?
Italien – Europas första trädgård
Italien har länge varit ett av världens främsta länder när det kommer till ekologisk odling och idag odlas cirka en miljon hektar enligt på detta sätt. Det var också här, i de italienska klostren, som de första örtagårdarna skapades. Italien kallas därför ofta för Europas första trädgård. Här odlas inte bara örter och grönsaker utan även frukt som äpplen, päron, körsbär, aprikoser, citrusfrukter, fikon samt även en hel del nötter och mandlar.
Läs också:
Lär av historiens mästare – skapa en doftande örtagård
Italienska grönsaker som går utmärkt att odla i norden
Piennolotomater (också kallade evighetstomater)
Piennolo är ursprungligen en benämning på fem sorters tjockskaliga tomater som är möjliga att lagra, de växer på vulkanen Vesuvios sluttningar vid Napoli och har en bittersöt smak som gör sig extra bra tillagad. Det fina med piennolotomater är att de kan sparas hängande i klase över vintern och faktiskt bara blir godare när de börjar skrumpna. Bäst håller de på en sval plats 11–15 grader, men det går även att hänga dem i rumstemperatur. Det som gör dessa tomater så enkla att lagra är det tjocka skalet, en hög sockerhalt och en låg vattenhalt. Hos oss går de att odla upp till zon 3–4 eller i högre zoner i växthus.
Sorten 'Principe Borghese' är en fin variant som passar att odla på våra breddgrader.
Rucola
Rucola används flitigt i det italienska köket. Ofta används det som kallas vild rucola, dessa sorter har smalare blad än de vi är vana vid och en lite pepprigare smak. Vild rucola är egentligen detsamma som flerårig sandsenap, medan den «vanliga» rucolan är detsamma som ettårig sandkål. I Italien används båda sorterna i pajer, sallader och i carpaccio. En superenkel men delikat sallad får du om du blandar rucolan med några droppar citron och en god olivolja. Rucola är mycket lättodlad och du kan odla den både utomhus och inomhus, till exempel på fönsterbrädan.
Zucchini
Zucchini (sommarsquash) kommer ursprungligen från Amerika, men de flesta nya sorter har utvecklats i norra Italien. Numera ingår de som stapelvara i det italienska köket och serveras oftast späda i medelhavsinspirerade grytor, soppor och pastasåser. De är även fina att rosta med vitlök. Zucchinis kräver en del passning med näring och vatten, men är annars lättodlade, liksom de flesta italienska grönsaker trivs de i soligt läge. Blommorna på plantorna kan också ätas, till exempel fyllas med god ost och friteras.
Andra grönsaker som ofta ingår i det italienska köket är pumpor, kronärtskocka, kål, selleri, paprika och rädisor – allt väl värt att odla för en mer italiensk knorr på matlagningen.
Bon Apetit!
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)