Lär av historiens mästare – skapa en doftande örtagård

Väldoftande kryddor, läkeväxter, fägring och dessutom en mångfald som lockar fjärilar och bin, kan det bli bättre? Här berättar vi om örtagården och hur du skapar en alldeles egen.

Lär av historiens mästare – skapa en doftande örtagård

Bruket av örter och kryddor går långt bak i tiden, det fanns i såväl forna Egypten som här i norden redan under vikingatid, till och med neanderthalarna använde örter, det vet vi eftersom rester av till exempel rölleka hittats i deras tänder.

Italienska munkar anlade örtagårdar

I Europa började mer planerade örtagårdar anläggas under 500-talet då munkar i Monte Cassino, Italien skapade en örtagård i sitt kloster, denna var främst inriktad på läkeväxter och fungerade som ett slags husapotek.

Ett par hundra år senare startades en italiensk läkarskola och behovet av läkeörter exploderade. Allt fler kloster öppnade apotek och när munkarna missionerade norrut spred de kunskap om läkeväxterna. Korstågsriddarna bidrog också då de tog med sig kryddor från öst till Europa, sådant som också kom att användas som krydda i mat.

Idag är kryddor för matlagning vanligast

Nu hittar vi örtagårdar lite varstans – men då övervägande med matlagningskryddor. Men det roliga är kanske att örtagården kan rymma så mycket, dels vanliga kryddväxter som till exempel persilja, oregano och timjan, men även mer ovanliga örter som exempelvis läkemalva, violrotsiris och hjärtstilla.

Oavsett vad din örtagård innehåller är den ett fint inslag i trädgården och en del av en lång tradition.

Att planera en örtagård 

Det finns egentligen inga regler för hur en örtagård bör se ut, det är bara fantasin som sätter gränser, örterna kan ta upp halva tomten eller få bo i en balkonglåda eller en stor kruka. Vissa sorter som sprider sig kan till och med passa bättre i krukor, till exempel myntor.

Om du anlägger en örtagård på friland kan formen vara fyrkantig, oval, rund eller till och med slingrande, det är ofta fint med gångar och kanter av till exempel flätad pil eller låga murar.

Sol och jord

Många örter och kryddor är solfantaster och ett söderläge i lä är oftast bäst, de flesta föredrar också lätt väldränerad jord som inte är alltför näringsrik. Men det finns undantag, till exempel mynta som föredrar tyngre jord i skuggigare läge.

Det enklaste är att läsa på om varje växt och sedan sätta dem som tycker om liknande förhållanden i grupp, undantaget de sorter som gärna tar över. Du kan också plantera ettåriga örter och kryddor för sig, då kan du enkelt byta ut dem året därpå.

Plocka örter och kryddor 

Skördar du kryddor regelbundet hinner de inte gå i blom. Vill du att de ska blomma, till exempel för att ta frö, kan du i de flesta fall skära ner hela plantan efter blomningen, ofta hinner det då komma en ny tillväxt innan vintern.

Ett tips är att ta reda på hur den enskilda kryddan eller örten ska plockas. Vissa växter, till exempel basilika delar sig och blir större och finare om du bara plockar topparna ovanför ett bladpar, medan andra som rosmarin skördas genom att du plockar den barrliknande grönskan nerifrån.

Spara kryddorna 

Örter och kryddor kan antingen torkas eller frysas, även här kan det variera vad som är bäst beroende på växt, libbsticka till exempel bevarar sin smak bäst i frysen, även om den också går att torka.

Libbsticka är förövrigt en god krydda som är lite svår att få tag i i butik, den är därför väl värd att odla, den sätter piff på grytor och gifter sig särskilt bra med tomat. Enlig folktron skulle den planteras vid stugdörren för att mota bort häxor, ormar, onda andar och oknytt, men den sades även avhjälpa fotsvett och användes därför i skorna som en slags fotdeodorant. Lite synd på en så god krydda kan man tycka.

Experten tipsar 

En fin krukkombination som tilltalar bin och fjärilar är kungsmynta, lavendel, kryddsalvia, spansk körvel, backtimjan, isop och citronmeliss. 

Flera växter som passar bra i örtträdgården

  • Malört och Åbrodd – traditionellt använda till att krydda brännvin.
  • Mästerrot – dekorativ växt som tidigare användes som uppskattad medicinalört.
  • Björnrot – dekorativ ört som dessutom är en fin matkrydda, förd till norden av munkar under medeltiden.
  • Krusmynta – användbar i te, mat, doftkuddar och potpurrier.
  • Äkta Johannesört –äldre medicinalväxt som historiskt anses ha drivit bort trolltyg. Kan användas till oljor, färgning mm.
  • Luftlök – rolig lök som på toppen bildar smålökar som också går att äta. 

Tips: Sommarsallad med libbsticka

  • 7 tomater skurna i bitar
  • 6-8 blad skuren libbsticka (mängden kan anpassas efter tycke och smak, bladen är smakrika)
  • 3 matskedar hackad gräslök eller annan god lök från örtagården, till exempel piplök
  • 1 matsked dijonsenap
  • 1 halv matsked rivet apelsin- eller citronskal 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Hitta vad du behöver och se fler tips

Allt du behöver för att odla självl >>
Kryddodling – så lyckas du >>



Citrusmynta 'Mandarin'

Ø11 cm, Grön

8490
3 för 219:-
Läs mer

Lager

Ø12 cm, Grön

129:-
Läs mer

Isop

Ø11 cm, Blå

8490
3 för 219:-
Läs mer

Kryddtimjan

Ø14 cm, Grön

7990
2 for 129:-
Läs mer

Rosmarin

Ø11 cm, Grön

8490
3 för 219:-
Läs mer

Oregano

Ø11 cm, Grön

8490
3 för 219:-
Läs mer

Persilja KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer

Rosmarin KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen