Odla rucola
Att odla rucola ute är enkelt och du kan så frön redan tidigt i säsongen. Med sin pepprigt skarpa smak är det en viktig ingrediens i många maträtter. Lyckas med din rucola utomhus och njut av egen skörd under hela sommarhalvåret.

Då är det dags att så rucola
Rucola, eller senapskål som det också kallas, odlas både ute och inne. Odlar du utomhus kan du fröså så snart frostrisken är över och jorden går att bearbeta. Fröna gror av sig själva när det är lagom varmt och de brukar inte skadas av att ligga i kall jord en tid innan de börjar växa.
Fröså ruccola inomhus
Fröså rucola utomhus
Det går att odla rucola från vårens första värme, under hela sommaren till inpå hösten. Direktså i kruka eller på friland. Jorden utomhus ska gå att bruka innan du sår. Fröna börjar gro redan vid 5 plusgrader och april är en bra startmånad för sådd.
- Välj ett soligt eller halvskuggigt läge.
- Luckra upp den näringsrika jorden innan sådd.
- Plantera frön grunt, med ett plantavstånd på 10–15 cm.
- Täck över med porös jord och tryck till försiktigt
- Vattna sådden.
Glöm inte att vattna dina plantor regelbundet. Rucola lätt blir lite besk i smaken om den saknar vatten, till exempel under en torrperiod. Ju rikligare du vattnar – desto mildare smak får bladen.
Skörda rucola kontinuerligt
Senapskål är en snabbväxande planta, och det är viktigt att skörda regelbundet. Rucolan blir nämligen mer besk i smaken när den gått i blom. Nyp bort blomstänglar allt eftersom, det ger även mer blad på plantan. Skörden av senapskål kan pågå ända in i oktober.
Plocka bladen när de är späda
Du kan börja skörda plantan när bladen är runt 7 cm långa. Det är de späda, nya bladen som har godast smak. Dessa kan användas i allt från sallader till pizza- och pastarätter samt avnjutas som pålägg på smörgås. Plantan är rik på C-vitamin och kalium.
Olika typer av senapskål
Rucola finns i flera olika slag. Den klassiska rucolan heter Eruca vesicaria och växer vilt i bland annat Sydeuropa. Denna odlar och äter vi mest i Sverige. En annan sort som kommit hit är nya förädlingen Wasabi Rucola. Med sina starkt peppriga blad har den en smak som för tankarna till just wasabirot.