Vattna utomhusväxter under vår och sommar

Så här vattnar du dina uteväxter under vår och sommar, och så gör du för att se till att växter och blommor i trädgården klarar sig även när du är bortrest under semestern.

Vattna utomhusväxter under vår och sommar

Lyckas med vattningen

Hur ska jag vattna?

Generellt är det lättaste sättet att vattna är med vattenslang om du bor i trädgård. Annars är vattenkanna eller annan behållare det givna sättet, då kan dessutom flytande näring tillföras samtidigt. Vill du vattna hela land är en vattenspridare ett bra alternativ, för häckar eller smalare områden finns det dropp eller fuktslangar som kan rullas ut.

När ska jag vattna?

Riktigt varma dagar har växterna svårt att tillgodogöra sig vattnet, är det bäst att vattna på morgon eller sen kväll när det är lite svalare. Börja med att känna i jorden med fingret när du ska vattna, det är det lättaste sättet att få reda på om växten behöver vatten eller inte. Jorden ska i de flesta fall kännas lätt fuktig, är jorden blöt bör du undvika att vattna. Är jorden istället stenhård och torr behöver växten däremot lite mer vatten alternativt att du vattnar lite oftare. En övervattnad växt kan se lika hängig ut som att växten inte fått vatten därför är det bra att känna med fingret. 

  • Väldigt torr jord - vattna mer eller oftare
  • Torr eller lätt fuktig jord - vattna normalt
  • Blöt jord - vattna mindre eller mer sällan

Hur mycket ska jag vattna?

  • Väletablerade växter
    Vattna hellre mycket och sällan än att småskvätta ofta. Växter som är planterade i marken och etablerade, alltså inte nyplanterade, klarar sig generellt bättre och längre utan vatten. Bara under långa perioder utan regn kan dessa behöva extra vatten, känn med fingret cirka en decimeter ner i jorden om det är torrt eller fuktig. Under sommaren behöver växterna mer vatten än under vår och höst.
     
  • Vid plantering och nyplanterade växter
    Vid plantering ska alla växter vattna så hela jordklumpen är riktigt blöt, låt jorden sedan torka upp innan du vattnar igen. Hela första säsongen behöver de nyplanterade växterna mer hjälp med lagom tillgång på vatten. 
     
  • Uteväxter i krukor
    I krukor ute på en altan eller balkong är jordvolym begränsad och således även tillgången på vatten. Genom att plantera i stora krukor och en bra jord ger du växten större chans att växa och må bra samtidigt som du kan vattna mer sällan. Växterna mår inte heller bra av för mycket vatten, med hål i odlingskärlets botten samt lecakulor i botten kan överskottsvatten rinna ut.
     
  • Grönsaker
    Grönsaker behöver generellt mer och jämnare vattentillgång för att bli goda. I trädgårdsland eller pallkragar kan vattenspridare placeras ut och ställas på timer. 
     
  • Gräsmattan
    En gräsmatta som fått växa till några år utan regelbunden vattning har rötter som letat sig längre ner i jorden, då klarar gräsmattan sig bättre vid torka. Givetvis blir gräsmattan grönare och frodigare om den har en jämn tillgång på vatten men beroende på tomtens storlek kan vattenåtgången kännas för hög för att uppehålla den grönskan. 

Så får du växterna att överleva när du är på semester

  • Be om hjälp med vattningen
    För att lyckas hålla dina växter fräscha under semestern är det förstås allra enklast att en granne eller annan familjemedlem kan titta förbi och vattna dåd och då. I annat fall kan du placera växter som står på soliga och varma platser i skugga för att minska på vattenbehovet och avdunstningen.
     
  • Sätt ut vattenbehållare
    Du kan även fylla petflaskor med vatten och sticka ner upp och ner i jorden så sipprar vattnet ut efterhand. Fler och större flaskor ju större och törstigare växt. Innan du drar iväg är det bra att vattna alla blommor ordentligt så roten blir genomvåt.
     
  • Ta med växterna
    Ett annat alternativ är att ta med sig de känsligaste växterna, förutsatt att det är möjligt såklart. Med Herba odlingspåsar är det lätt att flytta och ta med växter.

Bevattningsförbud

Under varma och torra somrar råder bevattningsförbud i vissa kommuner för att säkerställa vattentillgången. För att ändå kunna vattna de känsligaste växterna kan du själv samla regnvatten i regntunnor eller liknande.

Mer trädgårdsskötsel

Så sköter du om din gräsmatta >>
Beskärning - så lyckas du >>

 



Bevattningsglob

250 ml, Transparent

5990
2 för 99,90:-
Läs mer

Anslutningsset för fuktslang 1/2" Gardena

Grå

259:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen