Förodling – vad du behöver för att komma igång

Den svenska sommaren är fantastisk, men ack så kort. Genom att förodla frön inomhus kommer vi runt det problemet och kan ändå lyckas med de flesta blommor och grönsaker. Med vad ska vi odla dem i? Här guidar vi dig genom allt från såplattor och pluggbrätten till odlingsbriketter.

Förodling – vad du behöver för att komma igång

Spelar det någon roll vilken typ av material vi odlar i? Ja, det gör det faktiskt. Det finns nämligen olika fördelar med olika lösningar. Låt oss ta en titt på möjligheterna så att du kan hitta dina favoriter.  

Odlingsbriketter 

Odlingsbriketter består av komprimerat material. Dessa sväller när du vattnar på dem. Torvbriketter är exempelvis en vanlig typ av brikett, kokosbrikett en annan. Det som skiljer dem åt är, som namnet antyder, att den ena är gjord av torv och den andra av kokos. 

Fröet eller sticklingarna sätts i den expanderade briketten, och när det är dags att plantera ut den lilla växten grävs hela briketten ner i jorden. På detta sätt stressas inte rötterna på plantan eftersom de lämnas ifred under hela processen. Materialet som briketten är tillverkad i löses upp av sig självt och återvinns i jorden.  

Torvbriketter 

Torvbriketter är gjorda av komprimerad, befruktad torv och kan användas istället för krukor med såjord. Briketterna vattnas försiktigt med ljummet vatten och sväller sedan upp till rätt storlek. Efter detta kan du så 1 till 3 frön i varje brikett eller plantera små dreglar i dem. Ett mini växthus eller en bevattningsmatta kan vara till stor  hjälp vid sådd, för att bevara fukt. 

Odlingsbriketter av kokosfiber 

Biologiskt nedbrytbara kokosbriketter fungerar på ett liknande sätt. Förmågan att behålla vatten är den största fördelen med kokosfiber. Materialet sväller upp till så mycket som tio gånger sin egen storlek när det placeras i vatten. Men det är samtidigt luftigt, vilket minskar risken för rotröta. En annan fördel med kokosfiber är att det innehåller ämnen som håller mögel och skadedjur borta.  

Kokosfiber kan köpas i block och kan användas för att göra egna odlingspluggar eller för jordförförbättring av lera och sandjord. 

Pluggbrätte 

Fröbrickor, eller pluggbrätte / pluggbox som de också kallas, är enheter som består av flera småkrukor integrerade på samma bricka. De finns i olika material och storlekar. Fördelen med dessa är att de tar liten plats och att de är lika lämpliga för sådd av frön som för sticklingar.  

Storleken på cellerna beror på vad du ska odla. Större växter, som exempelvis squash och melon, odlas bäst i större celler. Medan sallad och sommarblommor kan börja livet i mindre celler.  

Många växter behöver sedan planteras om i större, separata krukor, antingen en eller flera gånger, innan det är dags att plantera ut dem. Det finns dock sorter som kan stå kvar i pluggbrickan tills de ska planteras ut.  

Det rekommenderas att du väljer pluggbrickor och krukor med dräneringshål i botten, detta för att minska risken för övervattning. Vattna helst från botten, eller med tunna strilande strålar, så att du inte skadar de små skotten. 

Pluggbrätte i plast 

Plastpluggbrickor håller kvar fukt bättre än de som är gjorda av pappersfiber. De har också fördel i att de kan återanvändas gång efter annan, så länge du tvättar dem väl.  

Tänk på att svarta krukor ofta blir ganska varma i solen. Detta kan förstås vara en fördel, men det kan också bli för varmt i direkt solljus. Genomskinliga krukor är bra för växter som drar nytta av solljus via rötterna, till exempel orkidéer. 

Pluggbrädor och krukor i biologiskt nedbrytbart material 

Pluggbrickor, och krukor i material såsom cellulosa, pappersfiber eller kokosfiber, är miljövänliga. De kan enkelt delas och grävas ner i jorden när det är dags att plantera ut växterna i trädgården. Detta är skonsamt mot rötterna, som ges möjlighet att fortsätta att växa ostört. En nackdel kan vara  att frön och färska växter kan ha lite lättare att torka ut i sådana material, jämfört med plast, men regelbunden vattning  är allt som behövs för att undvika detta. 

Förenkla odlingen med hjälpande tillbehör 

  • Miniväxthus: Lägg det du odlar i ett miniväxthus för att minska risken för att fröna och småplantorna torkar ut och bleknar bort. Miniväxthuset bidrar också till en jämnare temperatur. 
  • Bevattningsmatta: Genom att sätta krukor eller pluggbrickor på en bevattningsmatta, ett slags självvattnande lösning, blir risken för att växterna torkar ut mindre, samtidigt som överflödigt vatten kan rinna bort.  
  • Värmematta: Vissa typer av frön behöver värme för att gro. Aubergine, chili och paprika är exempel på frön som drar nytta av en värmematta. 
  • Växtbelysning: Ljuset i Sverige räcker sällan till för förodling tidigt på våren. Växtbelysning ger då extra fräscha, knubbiga och robusta växter. 

Odlingsbrädor och odlingslådor för bred sådd 

Odlingslådor och växtbrickor är bäst om du rätt och slätt vill strö frön över ett visst område innan du täcker med ett tunt lager jord och trycker lätt med handen. Basilika, olika typer av gräs, sallad och mikrogrönsaker är exempel på frön som kan sås brett.

Växterna kan senare flyttas separat eller kollektivt.

Att använda brädor eller lådor med dräneringshål minskar risken för övervattning. 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Självvattnande planteringslåda

Längd 55 cm, Svart

259:-
Läs mer

Värmematta

Bredd 53 cm

299:-
Läs mer

Växtbelysning LED

Längd 45 cm, Vit

549:-
Läs mer

Fiberkruka med 12 fack

Bredd 17 cm, Beige

2990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen