Förkultivering: Vanliga problem med försådder – och hur du löser dem

Att börja med försådderna efter en lång och mörk vinter är något många längtar efter – men ibland går inte riktigt förkultiveringen som vi vill. Här kan du läsa om några vanliga problem som kan uppstå och hur du enklast löser dem.  

Förkultivering: Vanliga problem med försådder – och hur du löser dem

Vatten 

För blött 

Ett vanligt misstag vid försådd är att vi vattnar för mycket. Nysådder får inte torka ut, men ska inte heller dränkas i vatten. När jorden övervattnas fylls dess luftfyllda porer på bekostnad av livsviktigt syre vilket kan leda till att plantorna vissnar. Ett annat problem med blöt sådd är att den kan locka till sig sorgmygg (fuktflugor) som gärna gnager på småplantornas rötter.  

Lösning:

Odla alltid i krukor och såbrätten som har dräneringshål. Förebygg också övervattning genom att dagligen känna med fingret i jorden, är den redan fuktig kan vattningen gärna få vänta någon dag.  
Tycker du att det är svårt att veta hur mycket du ska vattna kan det underlätta att använda en så kallad kapillärmatta, en slags bevattningsfilt som när den blöts ner bevattnar plantorna underifrån. 
Är katastrofen redan ett faktum och växterna börjar sloka kan du försöka rädda plantorna genom att plantera om dem i ny jord och vattna något mindre framöver.  

Observera att vissa växter som till exempel gurka är extra känsliga för rothalsröta. Undvik att vattna dessa precis invid stjälken. Ett tips är att plantera dem på en liten kulle så att överflödigt vatten kan rinna undan. 

För torrt 

Ett frö som börjat gro får inte torka ut, då avstannar utvecklingen. Risken för uttorkning är större hos värmekrävande fröer som ofta odlas på värmematta, till exempel chili och paprika, dessa odlingar bör kontrolleras ofta då de kan torka ut väldigt snabbt. 

Lösning:  

Kontrollera dagligen fuktigheten i jorden med fingret. Använd gärna minidrivhus eller plastlock med lufthål – det minskar avdunstningen genom att en del av vattnet kondenserar och på det sättet återgår till odlingen. Du kan också använda en kapillärmatta, det vill säga en bevattningsfilt under krukorna (med dräneringshål), när mattan är blöt kan plantorna löpande dra upp vatten i den mängd de önskar. 

Ljus 

Brist på ljus 

I norden är sommaren kort, det innebär att ljuset på fönsterbänken ofta inte är tillräckligt för försådderna förrän någon gång i april. För lite ljus gör plantorna svaga och gängliga och kan i värsta fall få dem att kollapsa.   

Lösning:  

Genom växtbelysning blir plantorna knubbiga och friska och står sig till dess det är dags att plantera ut dem. Det finns många olika sorters växtlampor att välja på, enkla som bara skruvas i en vanlig lampsockel, men också mer avancerade lysrör och odlingsstationer – oavsett vilken sort du väljer gör de en enorm skillnad vid försådden. Så småningom när ljuset börjar komma tillbaka kan ett ljust fönsterbräde räcka, men sådder som startas tidigt under vårvintern får det mycket svårt utan växtlampa, det kan till exempel vara tidiga perenner, aubergine, purjolök, kronärtskocka, chili och paprika.  

För starkt ljus 

Späda plantor som utsätts för alltför starkt ljus kan få brända blad vilket påverkar tillväxten negativt, det är också svårt att hålla fuktigheten jämn i försådder som står i kraftig sol exempelvis på ett fönsterbräde eller i ett oskuggat växthus. 

Lösning:

Förså en bit in i rummet och tänk på att skugga växthussådder så att de inte bränns – vårsolen är ofta stark. Om nysådden fått solskador under växtbelysning bör du öka avståndet mellan lampa och plantor. 

Näring 

För lite näring 

De flesta plantor mår bra av näringsfattig såjord när de är små och sköra, men efter en tid behöver de mer näring för att kunna växa vidare. Har plantan slutat växa, har   
gula eller förkrympta blad eller fäller blad kan man misstänka näringsbrist.  

Lösning:  

Att tillsätta näring till nysådder kräver lite eftertanke, för stora doser kan bli övermäktigt för späda plantor därför är det oftast bäst att vänta tills plantorna vuxit till sig något. Tillsätt endast en mycket liten mängd i taget över längre tid, gärna i form av svagt gödselvatten.  

Har plantan vuxit ur krukan kan det vara dags att plantera om den i ny näringsrik jord. 

För mycket näring 

Nya sådder behöver tillvänjas näring stegvis. De flesta nysådder behöver inte så mycket näring och ska sås i näringsfattig såjord. Överdosering kan leda till rotskador och intorkade blad och bladkanter. En växt som får för mycket näring kan växa bra till en början, men därefter plötsligt gulna och vissna. 

Lösning:

Läs på om plantornas näringsbehov, alla växter är olika. Ge inte stora engångsdoser av näring utan hellre små doser över längre tid.  
Misstänker du att plantan fått för mycket näring kan det vara en bra idé att helt plantera om den i ny jord. 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Nyfiken på växtnäring?

Här kan du läsa mer om hur du gödslar dina växter. 

Du är här:


Såjord KRAV

15 L

7990
3 för 199 :-
Läs mer

Fiberkruka med 12 fack

Bredd 17 cm, Beige

2490
Läs mer

Hydroponisk odling Harvy startpaket

Längd 79 cm, Vit

679:-
Läs mer

Minidrivhus i glas

Längd 36 cm, Svart

399:-
Läs mer

Odlingskrukor Green Basics 10-pack

10-pack, Svart

6990
Läs mer

Groddtorn med ekologiska frön

Längd 30 cm, Transparent

189:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen