Bevattningsförbud - Så får du växterna att överleva

Hur får man växterna att överleva när det råder bevattningsförbud? Lösningen är en kombination av att spara vatten där man kan, att ge växterna bästa möjliga förutsättningar samt att vattna vid rätt tid och på rätt sätt.

Bevattningsförbud - Så får du växterna att överleva

På våren och sommaren händer det att myndigheter eller vattenleverantörer inför bevattningsförbud. Detta sker när vattnet i vattenreservoarerna riskerar att sina, exempelvis för att det råder extrem torka eller för att det har regnat och snöat för lite under senvintern. De med egen brunn påverkas förstås också av detta eftersom grundvattnet sjunker när det råder torka.

Hur stort område som berörs av förbudet beror helt på de lokala förutsättningarna. Men följer inte människorna i området förbudet så riskerar man att få slut på vatten, och då kan man exempelvis inte duscha eller laga mat.

Det som gäller vid bevattningsförbud är upp till varje kommun att bestämma, men i stora drag innebär förbudet att du inte får vattna med vatten från kranen, vattenutkastet eller likvärdigt. Du får heller inte fylla upp poolen eller dammen. 

Det är dock mycket som kan skilja sig åt. Förbudet kan exempelvis gälla slang men inte kanna, det kan gälla under en begränsad tidsperiod, i bara en viss del av kommunen eller under en viss tid på dygnet. För att ta reda på detaljerade lokala restriktioner kan du prata med ansvariga i just din kommun.

De lokala bestämmelserna avgör också vilken typ av straff du får om du inte följer restriktionerna, exempelvis böter.

Krisinformation.se ser du vilka kommuner det råder bevattningsförbud i just nu.

Tips på hur man får växterna att överleva bevattningsförbudet

Mycket handlar om att vara sparsam med det vatten man har, men även om att se till att växterna har goda förutsättningar. Vidare är det viktigt att du vattnar rätt tid på dygnet, så att det vatten du så flitigt sparat på dig inte dunstar bort.

Skugga växterna

Växter som står i direkt solljus hela dagarna kan du kanske skugga med parasoll eller likvärdigt så att inte jorden torkar ut lika fort. Krukväxter kan du flytta in i huset, eller in i ett skuggigt område i trädgården.

Spara duschvatten

Ofta spolar man ut en del vatten i duschen innan varmvattnet kommer, det vattnet kan du ta vara på och använda för att vattna med. Beroende på vilka produkter du använder när du duschar, kan du eventuellt även samla upp duschvattnet och använda det. 

Samla regnvatten

Om inte restriktionerna förbjuder det kan du samla det regnvatten som träffar taket - om det av en händelse skulle dyka upp ett litet regn. Det blir en hel del vatten på kort tid. Placera tunnor vid stuprören, gärna med lock så att vattnet inte dunstar och så att det inte kan inträffa olyckor.

Läs mer: Så samlar du regnvatten effektivt

Spara vatten från matlagning

Kokar du mat, såsom exempelvis pasta eller potatis, har du näringsrikt kokvatten som du kan ta vara på. Låt vattnet svalna och använd det sedan för att vattna med.

Låt gräsmattan växa

Klipp inte gräsmattan kort. Ju kortare gräs desto större chans att jorden och gräsets rötter torkar ut, du ser detta genom att gräsmattan blir torr och gul. Låt hellre gräset växa sig längre så att jord och gräsrötter skuggas. På så vis hämmar du avdunstningen och ger samtidigt gräsets rötter tid att växa på sig. Har du ändå klippt gräsmattan kan du läsa den här artikeln där vi går igenom hur du tar tillvara på gräsklippet på bästa vis.

Ha tillbringare ståendes vid vattenkranar

Genom att placera tillbringare vid diskbänken och i badrummet så kan du enkelt samla upp det vatten som du annars bara spolar innan du tvättar händerna, diskar, borstar tänderna med mera. Om man handdiskar kan man även spara sköljvattnet.

Undvik synlig jord

Så fort jorden är synlig dunstar vattnet från den fortare. Genom att hålla all jord täckt med organiskt material, såsom exempelvis kasserat halm, ensilage eller torkat ogräs som du rensat bort, så förlänger du tiden som jorden håller kvar fukt. Detta tips gäller både för krukor och på friland.

Läs mer: Täckodling, latmansmetod som ger nytt liv till jorden

Få rötterna att söka sig nedåt

Vattna hellre sällan och mycket än ofta och lite. På så vis triggar du rötterna att söka sig djupare, samtidigt som du verkligen fuktar jorden på djupet när du väl vattnar. Tänk också på att punktbevattna.Tryck ner munstycket i jorden/täckmaterialet och vattna varje planta rejält.

Övervattna inte

Flytta dina inomhusväxter så att de får sol men inte står i direkt solljus hela dagarna. Långtidsbevattnare/semestervattnare hjälper till att hålla jorden fuktig över tid, men utan att du övervattnar krukorna. Detsamma gäller droppbevattning.

Vänta med att plantera

Plantera inte nytt gräs, häck eller andra växter, utan avvakta till hösten när regnen kommer.

När ska jag vattna?

Tänk på att vattna kvällstid eller tidig morgon, inte när det är varmt ute. Annars dunstar mycket av vattnet bort på grund av värmen.

Ett annat tips är att börja samla vatten redan tidig vår, så att man inte står där när förbudet redan är ett faktum och man inte längre får vattna - tänka långsiktigt helt enkelt. Det kanske är försent för det när du läser den här artikeln, men tipset kan vara bra att ta med sig i bakhuvudet till nästa år.

Läs merRegntunna 200L
Rea 25%

Regntunna 200L

200 L, Grå

97425 1299:-
Läs mer

Regnmätare

Höjd 83 cm, Koppar

8990
Läs mer
Regntunna
Rea 25%

Regntunna

100 L, Grå

89925 1199:-
Läs mer

Termometer

Längd 41 cm, Svart

139:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen