Trött på att vattna? Här är uteväxterna som tål torka.

Uteväxter som tål torka

Med sommaren kommer värmen och torkan. Men vilka plantor tål egentligen torka bäst? Här presenterar vi några av de växter som klarar sig bra även när regnen håller sig undan – perfekta att plantera vid fritidshuset, på en torr bergstomt eller om du ska åka bort en tid och inte kan vattna.

Torktåliga växter ger en lättskött trädgård

Klimatförändringarna har under de senaste åren gjort sommarregnen något mer opålitliga och det finns också tillfällen då det är svårt att hinna vattna, till exempel under semestern.

Som tur är finns det många torktåliga växter som klarar sig i stort sett själva. Vissa av dem har sitt ursprung söderut i medelhavsregionen, men du kan även hitta många nordiska plantor som tål torka - exempelvis sådana som trivs på berg, i grus, sand eller varma söderlägen. En del är till och med så tåliga att de kan växa i grunda bergsskrevor, exempel på sådana är taklök och hjärtbergenia. 

Läs mer: Sommarbalkonger i sol och skugga

Växter som tål torka och lockar insekter

Att hjälpa insekter med pollen och nektar blir allt mer betydelsefullt då många insektsarter nu är utrotningshotade. Bland de torktåliga växterna finns många vackra blommor som bjuder bin, fjärilar och andra insekter på en välbehövlig buffé. 

Här är några av dem:

 • Blå bolltistel – denna dekorativa blå blomma i bollform har vackra silvertonade blad som visar på dess torktålighet. Blommorna uppskattas av många nyttiga insekter och kan dessutom användas som eterneller.
 • Rölleka – blommor i gult, rosa, rött eller vitt. Har den stora fördelen att den växer bra nästan överallt och blommar hela sommaren. Röllekan älskas av nyttiga rovinsekter, fjärilar och andra pollinerare.
 • Solhatt – denna perenn är högt älskad av fjärilar och passar också som snittblomma. Den finns i vackra rosa, lila, vita, aprikos eller till och med gröna nyanser och sägs ha läkande egenskaper.
 • Axveronika – har blå, lila eller vita lansettliknande blommor i tuvor som gör bin och fjärilar lyriska. Den passar i grusträdgårdar, stenpartier och rabatter. 
 • Kantnepeta – ljuvlig lila blomma som älskas av många humlor och bin. Beskär Kantnepetan på våren och efter första blomningen för att förlänga säsongen.

Växter som tål torka och går att äta

Växter som går att äta är alltid roligt, och många av kryddlandets växter är även torktåliga. De flesta passar i en solig del av trädgården och i sandblandad jord. Kanske kan du skapa en hel örtagård? 

 • Rosmarin – medelhavsområdets paradkrydda Rosmarin trivs utmärkt i torra och soliga lägen men behöver tas in och förvaras frostfritt under vintern.
 • Lavendel – denna älskade och väldoftande blomma klarar sig även om du missar att vattna en tid. Den är dessutom högt älskad av pollinerare och en riktig nyttoväxt.
 • Backtimjan – väldoftande låg marktäckare med små lila, vita eller rosa blommor. Uppskattar sol i mängder och en sandrik, näringsfattig jord. 
 • Kryddsalvia – med sina blålila upprätta blommor klarar kryddsalvian torrare lägen och kan även övervintra i de varmare odlingszonerna. Av alla sorters salvia är det är just kryddsalvian som används i matlagning.
 • Hjärtbergenia – en trofast marktäckare som klarar av att växa även i mycket karga miljöer, exempelvis i jordfattiga klippskrevor. Får klocklika rosa blommor på höga stänglar som många av oss minns från äldre trädgårdar.
 • Taklök – där det är riktigt torrt och inget annat vill växa är det värt att prova taklök, den växer gärna i klippskrevor då rotsystemet är mycket grunt och kräver väldigt lite vatten.

Se hela vårt sortiment av örter

Blommor som tål torka och salta vindar

 • Trift – har små täta blomklasar i rosa, lila eller vitt. Passar särskilt bra på havsnära tomter då den tål salta vindar, vacker i både rabatt och stenparti.
 • Krypmalört – tål salta havsvindar och bildar en kudde av flikiga vackra blad och gula blommor.
 • Fjädernejlika – Ytterligare ett utmärkt val för havsnära tomter, ger rosa eller vita blommor som dessutom går att äta.

För att öka chanserna att dina växter överlever är det bra att välja rätt växt till rätt plats. Plantera sådant som klarar av att övervintra där du bor. Sätt solälskande växter i solen och skuggälskande i skuggan. Välj även rätt jord till din planta, så blir vägen till en blommande trädgård lättare.

Och glöm inte att tjuvkika på grannarnas trädgårdar, vilka växter frodas där? Det kan ge en ledtråd till vad som kan växa bra även hemma hos dig.

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Mer om trädgårdsskötselDin varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen