Växter i skugga – så lyckas du

Har du delar av trädgården där solen inte når eller lyser på så ofta kan det vara svårt att veta hur du kan disponera ytan. Men det finns växter som trivs i skugga och halvskugga. Läs mer om hur du lyckas med dem och hur du får hela din trädgård till en grönskande oas.

Växter i skugga – så lyckas du

Skuggälskande växter

Det finns massor av växter som gynnas av skuggiga platser i trädgården. Buskar, vissa perenner och klätterväxter gillar när det inte är alltför soligt.

 • Buskar
  Buskar i en trädgård är inte bara fint, det kan även bli boplats åt nyttodjuren. Buskar som trivs i skugga är till exempel blåbärstry, smultronschersmin, vidjehortensia och flera olika sorters häggmispel.
   
 • Perenner
  Låt perenner som tål skugga finna sin plats i trädgården. Odla sorter som julros, skuggröna, nävor, vintergröna, funkia och strutbräken med flera.
   
 • Klätterväxter
  Bland klätterväxter som frodas i skugga har du bland annat murgröna, klätterhortensia, vildkaprifol och skogsklematis.

Så sköter du växter i skugga

Många gånger är det andra växter eller buskar som skuggar andra växter, exempelvis marktäckare. Beskär därför buskarna efter några år så de inte ger alltför mycket skugga åt växterna. Ta också bort blommor och blad som vissnat vartefter, så att de inte tar onödig energi från övriga växten.

Ge växterna i skugga näring

På den skuggiga delen av trädgården kan du tänka på att tillsätta näring till växterna. På så vis ger du växterna förbättrade odlingsegenskaper eftersom solen inte kommer åt att göra sitt vanliga jobb lika bra här.

 • Gödsla med kogödsel
 • Använd barkmull
 • Anlägg en lövkompost
 • Vattna generöst vid plantering samt kontinuerligt beroende på behov

Varför inte göra en woodland-trädgård?

Woodland-trädgården blir en allt mer populär trend. Med woodland menas en trädgård som påminner mycket om skog där träd, buskar och marktäckande växter ger en lummig känsla och mer skugga. Woodland är en plats att varva ner på och njuta av den vilda naturen i all sin prakt. Några saker som är utmärkande för woodland-landskap är följande:

 • Slingrande stigar
 • Barktäckta partier
 • Stenmurar
 • Mossbeklädda områden eller trädstammar
 • Vildvuxna rabatter

Din unika woodland-trädgård

Anlägger du ett woodland-landskap bör du tänka på att hålla det väldränerat och hålla ett ganska lågt ph-värde. För att förbättra växtligheten använder du dig av mull och kompost.

Med att anlägga en woodland-trädgård får du verkligen utlopp för din fantasi. Du bestämmer vad som passar ihop och vilka växter som är vackra tillsammans. Satsa på olika bladformer och bladfärger och gör små trivsamma gläntor för både växter och människor att mysa i.

Mer om trädgårdsskötsel

Hitta rätt jord för dina växter >>
Skapa din drömrabatt i fem steg >>Barkmylla

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Röd sockblomma

Ø11 cm, Röd

8490
3 för 219:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen