Växter i skugga – så lyckas du

Växter i skugga – så lyckas du

En skuggig del av trädgården kan kännas som en utmaning. Det finns dock många olika sorters härliga växter som trivs bra i skuggigt läge och ger en härlig grönskande känsla. Skapa till exempel en ”woodland”-inspirerad, alltså anlagd skog, som en del av trädgården.

Dra nytta av skuggan i trädgården

 • Skapa woodland-känsla
  För att skapa känslan av woodland använder du träd och uppstammade buskar som ger skugga. Marken täcks av tåliga, marktäckande växter med en vild karaktär och känsla. Anlägg gärna en slingrande stig fram till en bänk eller liten sittgrupp och täck jorden med barkmull eller bark så skapar du lite extra mystik. En vacker stor sten eller gammal mossbevuxen trädstam förhöjer skogkänslan i rabatten.
   
 • Nyttja den naturliga skuggan
  Har du redan en del av trädgården med naturlig skugga kan du förbättra odlingsegenskaperna med hjälp av lövkompost, kogödsel och barkmull. Välj och plantera växter som trivs i skuggigt läge och vattna generöst vid plantering och därefter regelbundet. Som hjälpmedel kan du lägga ut en fuktslang som sakta sipprar ut vatten på jorden.

Växter som älskar skugga

 • Buskar
  Vitbrokig kornell, Cornus alba ’Variegata’
  Gulbrokig kornell, Cornus alba ’Gouchaultii’
  Häggmispel, flera sorter
  Körsbärskornell, Cornus mas
  Vidjehortensia, Hydrangea arborescens
  Smultronschersmin, Philadelphus ’Mont Blanc’
  Blåbärstry, Lonicera caerula var. Katschantica
   
 • Perenner
  Skuggröna, Pachysandra terminalis
  Julros, Helleborus niger
  Hasselört, Asarum europaeum
  Nävor, Geranium många olika sorter
  Läkesilverax, Actea racemosa
  Funkia, Hosta många olika sorter
  Sprutbräken, Matteuccia struthiopteris
  Astilbe, olika sorter
  Röd sockblomma, Epimedium x rubrum
  Muskmadra, Galium odoratum
  Vintergröna, Vinca minor
   
 • Klätterväxter
  Murgröna, Hedera
  Klätterhortensia, Hydrangea petiolaris
  Vildkaperifol, Lonicera periclymenum
  Italienska klematis, Viticella olika sorter
  Skogsklematis, Clematis vitalba

Skötselråd för växter i skugga

En marktäckt yta med växter i trädgården är lättskött. Buskar kan med några års mellanrum behöva lite beskärning för att inte ta över och skugga för mycket av de marktäckande växterna. På våren görs en rensning av de perenna växter som vissnat under vintern så nya blad och blommor får utrymme att växa upp.

Mer om trädgårdsskötsel

Hitta rätt jord för dina växter >>
Skapa din drömrabatt i fem steg >>

 

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc