Solhatt – plantering och skötsel

Solhatt – plantering och skötsel

Solhatten är en perenn som tillhör rudbeckiasläktet och finns i många olika varianter. Den som har varit kanske allra mest populär för oss i väst har varit den röda solhatten som enligt lång tradition, påstås har väldigt positiva effekter på vår hälsa och lindra olika sjukdomar, exempelvis förkylningar.

Vetenskapligt namn (Latin): Echinacea
Familj: Korgblommiga växter (asteraceae)

Skötselråd och plantering av solhatt

Solhatt älskar värme och sol och vill gärna stå på en solig plats och det rekommenderas att du planterar den i ett söderläge om du bor i de norra delarna av landet. Det gör att solhatten får de bästa av förutsättningar för att växa sig stark och leverera fantastiska färger i rabatterna när hösten börjar ta sig in över landet.

Skötsel

 • Jord
  Solhatten är en lättodlad växt som finner sig i de flesta av jordar. Jorden får gärna vara varm och mullrik för bästa resultat och vanlig planteringsjord är ett utmärkt val som får solhatten att trivas.
   
 • Vattning
  Se till att jorden är väldränerad, så att inte växten drunknar i vatten. Solhatten klarar till och med av perioder av väldigt varmt väder och torka, men om torkan håller i sig över en längre tid är det rekommenderat att man vattnar.
   
 • Näring
  Vanlig gödning är också att rekommendera för att ge växten de allra bästa möjligheterna för att blir så praktfull som bara en solhatt kan bli.
   
 • Beskäring
  Solhatten är en flerårig växt som behöver beskäras varje år. Det gör man med fördel på våren och då ska beskärningen ske vid marknivån.

Solhatt – lika vacker som läkande

Solhatt, och framför allt röd solhatt, har sedan lång tid tillbaka varit en växt synonym med den naturliga läkemedelskonsten i Nordamerika, använt för att behandla och bota olika sjukdomar. Röd solhatt, eller röd rudbeckia som den också kallas här i Sverige, har nämligen antiseptiska och immunförsvarsstimulerande egenskaper, vilket har gjort det till ett populärt naturläkemedel när det gäller att behandla exempelvis förkylning.

Dess läkande egenskaper är något som har gjort denna växt väldigt populär i stora delar av världen, men en solhatt är också en väldigt vacker perenn som ger en stor och ståtlig blomma som kan sträcka sig upp till en meter.

Stammen är kraftig och det gör att solhatt passar utmärkt som en snittblomma när olika blomsterarrangemang planeras, eller som dekoration i en vas. Solhatt trivs utmärkt i blandade rabatter och har sin blomningstid på sensommaren, mellan juli och september. Solhatt finns också i flera olika färger, där det bland annat finns att välja på vita, aprikos, gula eller gröna.

Solhatten är inte bara uppskattad av oss människor för sin skönhet och sina egenskaper, denna sensommarblomma är också älskad av fjärilar och bin.

Snabbfakta solhatt

 • Har använts för att bota och läka ormbett, sår och febersjukdomar.
 • Används idag för att utvinna naturläkemedel som lindrar förkylningsbesvär.
 • Är en stor favorit hos bin och fjärilar.
 • Finns i många olika sorter, där den röda solhatten är den mest populära.
 • Växer naturligt i sydöstra Kanada och i östra USA.
 • Den röda solhatten blev årets perenn i världen 1998.
 • Trivs upp till växtzon 6.

Växtinspiration och tips för din odling

Spana in våra tips för en lyckad perennodling >>
Guide till din drömrabatt i fem steg >>

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen