Solhatt (Echinacea) – plantering och skötsel

Solhatten är en perenn som tillhör rudbeckiasläktet och som finns i många olika varianter. Den som har varit kanske allra mest populär för oss i väst har varit den röda solhatten som, enligt lång tradition, påstås har väldigt positiva effekter på vår hälsa och lindra olika sjukdomar, exempelvis förkylningar.

Solhatt (Echinacea) – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Echinacea
Familj: Korgblommiga växter (asteraceae)

Skötselråd och plantering av solhatt

Solhatt, eller Echinacea som den även kallas, älskar värme och sol. Den vill gärna stå på en solig plats och det rekommenderas därför att du planterar den i söderläge om du bor i de norra delarna av landet. Det gör att solhatten får de bästa av förutsättningar för att växa sig stark och leverera fantastiska färger i rabatterna när hösten börjar leta sig in över landet.

Skötsel

 • Jord - Solhatten är en lättodlad växt som trivs i de flesta av jordar. Men jorden får gärna vara varm och mullrik för bästa möjliga resultat. Vanlig planteringsjord är ett utmärkt val för den som vill få solhatten att trivas.
 • Vattning - Se till att jorden är väldränerad så att inte växten drunknar i vatten. Solhatten klarar till och med av perioder av väldigt varmt väder och torka, men om torkan håller i sig över en längre tid är det rekommenderat att man vattnar.
 • Näring - Vanlig gödning är också att rekommendera för att ge växten de allra bästa möjligheterna att blir så praktfull som bara en solhatt kan bli.
 • Beskäring - Solhatten är en flerårig växt som behöver beskäras varje år. Det gör man med fördel på våren och då ska beskärningen ske vid marknivån.

Solhatt – lika vacker som läkande

Solhatt, och framför allt röd solhatt, har sedan lång tid tillbaka varit en växt synonym med den naturliga läkemedelskonsten i Nordamerika. Man har använt den för att behandla och bota olika sjukdomar. Röd solhatt, eller röd rudbeckia som den också kallas här i Sverige, har antiseptiska och immunförsvarsstimulerande egenskaper. Detta har gjort den till ett populärt naturläkemedel när det gäller att behandla exempelvis förkylning.

Echinaceas läkande egenskaper må vara en starkt bidragande orsak till dess popularitet, men solhatten är också en väldigt vacker perenn. Den ger en stor och ståtlig blomma som kan sträcka sig upp till en meter över marken. Du som gillar valmöjligheter lär också glädjas över att den finns i flera olika färger, där det bland annat går att välja mellan vita, aprikos, gula eller gröna blommor.

Stammen på växten är kraftig och det gör att solhatt passar utmärkt som en snittblomma när olika blomsterarrangemang planeras, eller som dekoration i en vas.

Solhatt trivs utmärkt i blandade rabatter och har sin blomningstid på sensommaren, mellan juli och september.

Solhatten är inte bara uppskattad av oss människor för sin skönhet och sina egenskaper, denna sensommarblomma är också älskad av fjärilar och bin.

Snabbfakta solhatt (Echinacea)

 • Har använts för att bota och läka ormbett, sår och febersjukdomar.
 • Används idag för att utvinna naturläkemedel som lindrar förkylningsbesvär.
 • Är en storfavorit bland bin och fjärilar.
 • Finns i många olika sorter, där den röda solhatten är den mest populära.
 • Växer naturligt i sydöstra Kanada och i östra USA.
 • Den röda solhatten blev årets perenn i världen 1998.
 • Trivs upp till växtzon 6.

Växtinspiration och tips för din odling

Du är här:

Teman:

Solhatt 'Paradiso'

Flerfärgad

6990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen