Vill du också ha en trädgård i kruka med ätbara grödor och färgsprakande blommor – trots att du bor i lägenhet eller bara har en liten uteplats med stenplattor? Haka på trenden och anlägg en ‘potted garden’, som är vanligt i New York och Tokyo. Det är en trädgård full av odlarglädje och växter i krukor.

Trädgård i kruka

Inspireras av urbana trenden

Den urbana miljön erbjuder inte allt för många odlingsmöjligheter för den med gröna fingrar, och det gäller att ta till kreativitet för att skapa en trädgård att njuta av. Med krukor i olika storlekar, plantor och bra jord har du kommit en bra bit på vägen mot att skapa en ‘potted garden’ – en trädgård med blommor, grönsaker och andra växter i krukor.

Krukträdgårdar gör inte bara städer trevligare, de bidrar även med syregivande grönska och låter dig skörda dina egna grönsaker.

Gör så här

Anlägg en trädgård av krukor med gröna växter

I stora, trendkänsliga städer som New York och Tokyo har ‘urban gardening’ länge varit på kartan. Här finns inte bara stora trädgårdar och parker på tak och gamla järnvägsspår, många har även inrett balkonger och bostadsentréer med krukor där växter får spira och grönska. Haka på trenden och anlägg din egen krukträdgård. 

  • Trädgård i krukaBlanda krukor i olika storlek och gärna med olika material – varför inte terrakotta?
  • Häng upp krukor i amplar och ställ på hyllor för att bygga på höjden.
  • Låt större och låga, breda krukor stå på golv och mark för en grön grund.
  • Mixa allt från oliv- och fikonträd till citrusväxter, grönsaker och färgstarka blommor.
  • Örter gör sig bra i krukor och i balkonghängande rabatter. Passa på att skapa en köksträdgård när du ändå håller på.

Du behöver inte begränsa dig till balkongen eller din uteplats, varför inte plantera i krukor i den gemensamma trädgården eller vid ingången till huset för en välkomnande entré? Städer behöver mer grönska, höghusområden inte minst.

Potted garden med medelhavsväxter

Trädgård i krukaMedelhavets flora gör sig utmärkt i krukor på solindränkta uteplatser och stora balkonger. De är inte bara stilrena och exotiska, de klarar sig bra bara du vet hur du ska sköta om dem. 

  • Olivträd placeras i full sol och jorden ska hållas jämnt fuktig även om de tål lite torka.
  • Citrusväxter ska placeras varmt och väl skyddade från vind, få regelbunden vattning och citrusnäring varannan vecka under sommaren.
  • Fikonträd trivs bra i kruka på balkongen under sommaren och placeras gärna i sol till halvskugga. Vattna regelbundet och gödsla en gång i månaden under sommaren.
  • Bougainvillea, eller trillingblomma som den också kallas, är en färgstark klätterväxt som trivs i full sol och vill ha jämn vattning. Den ger vilken balkong som helst en hemtrevlig känsla.

Blanda växterna och se till att ha tillräckligt stora krukor för att de ska kunna växa till sig under sommaren.

Trädgård i krukaPlantering i krukor passar överallt 

Det är inte svårare än så att skapa en trädgård, med krukor fyllda av växter. Perfekt för vilken balkong, altan eller uteplats som helst. Du kan dessutom ha krukor med växter placerade på gräsmattan i din trädgård – en potted garden är inte bara för lägenheter eller stadens begränsade gröna ytor. Det gör sig fint överallt.

Läs mer

Hitta rätt jord >>
Perenner i kruka >>Kruka Olea

Ø40 cm, Terrakotta

599:-
Läs mer

Ampelkruka Nova

Ø30 cm, Svart

399:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen