Stadsodling – att odla ekologiskt och närodlat i lägenhet

Vill du odla ekologiska grönsaker, men saknar trädgård? Inga problem – det går nämligen att odla väldigt mycket hemma i lägenheten. Så här skapar du en härligt miljövänlig miniodling i stan.

Stadsodling – att odla ekologiskt och närodlat i lägenhet

Om du försöker undvika besprutade grönsaker som färdats över hela jordklotet är du långt ifrån ensam, allt fler vill veta hur maten de äter producerats och transporterats. Men ibland är det klurigt att reda ut och kanske är det enklaste vi kan göra att odla åtminstone en del av det vi äter själva? Då vet vi att det blir både giftfritt och närproducerat, dessutom är det fantastiskt roligt att kunna skörda spenat i köksfönstret eller hämta chili i badrummet.

Mycket av det som går att odla på friland går också att odla i en lägenhet, men det kan vara bra att undvika större mängder av sådant som tar stor plats som till exempel pumpa. Det är ofta mer praktiskt att satsa på kryddor, chili, tomat, gurka, bladgrönt och smörgåsgrönt som till exempel ärtskott.

Var kan jag odla när jag bor i en lägenhet utan trädgård?

Svaret är nästan överallt. Du kan odla på fönsterbräder och på balkongen, men även längre in i lägenheten om du tillsätter växtbelysning. Genom att odla vertikalt i en odlingsvägg kan du komma upp i större volymer både inomhus och på balkongen då en sådan vägg tar upp väldigt lite golvyta. I en odlingsvägg går det även att odla hydroponisk, det vill säga i vatten med näringslösning.

Om du odlar i krukor är det bra om de är större då jorden i dessa inte torkar ut lika lätt som i mindre. Använd gödslad jord, vattna och tillför näring regelbundet.

Odla på balkongen

På en inglasad balkong i soligt läge kan du även odla sådant som är värmekrävande till exempel gurka, chili, physalis och kiwi. Men även på en vanlig balkong brukar det gå bra att odla mer värmekrävande växter om de får lä och bra med sol. Läs på om varje växt så kan du anpassa miljön. Gurkor till exempel tycker om värme och skyr drag, de behöver därför stå vindstilla. För inomhusbruk är det bra att välja självbefruktande sorter som klarar sig utan pollinerare.  

Undersök varifrån solen kommer och plantera så att höga växter inte skymmer solen för de mindre. Under bord och stolar eller i andra skuggade områden kan du odla spenat, sallad och andra mer skuggtåliga växter. 

Odla i fönster

På fönsterbrädan kan du med fördel odla småbladiga örter som basilika, timjan, oregano och persilja, men även chili, sallad, malabarspenat, kruktomater och partenokarpa gurkor. För att få mer odlingsyta kan du sätta hyllor i fönstret eller använda amplar.

Under vår och sommar är ljuset ofta tillräckligt, men på hösten och vintern eller om fönstret ligger i norr behövs ofta växtbelysning.

Läs också: 
Växtbelysning ger grönska och skörd året om

I söderfönster kan det å andra sidan ofta bli för varmt under den varmare delen av året, då får du skugga växterna en aning och passa dem med vatten så de inte torkar ut.

När problem uppstår 

Ibland drabbas växter av skadedjur som löss eller andra tråkigheter. Gå igenom växterna ofta och rensa snabbt bort sådana som är sjuka eller skadedjursangripna, då hindrar du angreppen från att sprida sig. Vill du rädda en växt så sätt den i karantän i ett eget rum och behandla den innan du sätter ihop den med de andra igen.

Läs också: 
Ohyra och skadedjur på inomhusväxter – så blir du av med dem

Att bo i stan utan trädgård är inget hinder när det gäller att odla ätbart, men extra växtbelysning är ofta nödvändigt, med denna kan du till och med odla exotisk frukt som bananer, ananas eller dvärggranatäpple! Så sätt igång att experimentera och ha kul – du kommer få de mest närproducerade grönsaker som går att uppbringa och gör samtidigt en viktig insats för miljön. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Hydroponisk odling Harvy startpaket

Längd 79 cm, Vit

649:-
Läs mer

Växtbelysning LED

Längd 45 cm, Vit

549:-
Läs mer

Växtbelysning Sunlite för kruka

Höjd 100 cm, Vit

469:-
Läs mer

Hydroponisk odling Harvy 3 kit

Längd 40 cm, Vit

499:-
Läs mer

Växtbelysning med bricka Asti

Höjd 51 cm, Vit

379:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen