Kom igång med hydroponisk odling

Att odla hydroponisk innebär att du odlar utan jord och istället använder dig av vatten och näring som tillförs till plantorna. Det är ett enkelt sätt att få grönsaker och växter på kort tid och vem som helst kan ge sig i kast med det. Kom igång och odla dina egna grödor, kryddor och örter - året runt!

Kom igång med hydroponisk odling

Vad är hydroponisk odling?

Odlingen av växterna sker i syrerikt vatten istället för i jord. Växterna får kontinuerligt en näringsvätska som, beroende på hydrosystem, tillsätts manuellt eller automatiskt med hjälp av slangar och pump. Växternas rotsystem är i ständig kontakt med vattnet och näringen, vilket gör att de inte behöver söka efter det på samma sätt som i jord. Det gör att plantorna blir yteffektiva och växer sig större på kortare tid.

Odla inomhus och utomhus

Det går att odla med hydrosystem både inomhus och utomhus. Tänk dock på att utomhusodlingar bara fungerar den varmare årstiden. Dock kan du ta in odlingen när kylan börjar smyga sig på.

Ett smart system för hemmaodlaren

Hydroponisk odling är perfekt för dig som tycker om att odla hemma – på balkongen eller som ett komplement till ditt trädgårdsland. Den stora fördelen är att det bara krävs några minuter för att komma igång och att det inte behövs någon tidigare erfarenhet. Det är alltså ett perfekt system för den som inte har gröna fingrar!

 1. Stor skörd snabbt. När du odlar hydroponiskt växer plantorna till sig snabbare och bär frukt på bara några veckor. Skörden blir generös, på liten yta!
 2. Odla olika plantor i samma odling. Vill du ha variation och odla olika typer av grönsaker och kryddväxter, kan du göra det i samma odling – utan separerade lådor.
 3. Slipp jordspill inomhus. Eftersom hydroponisk odling inte kräver någon jord, slipper du tampas med jordfläckar inomhus eller på uteplatsen.
 4. Komplettera din trädgårdsodling. Odla hydroponiskt när det saknas plats i trädgårdslandet eller när säsongen går mot sitt slut och det börjar bli höst.

Odlingslåda med startpaket – det enkla sättet!

Det bästa tipset för dig som vill komma igång med hydroponisk odling är att köpa en färdig odlingslåda med tillhörande fröpluggar och korgar, en förpackning där du själv tillsätter frön samt inkluderad växtnäring. Ställ lådan ljust i ett fönster eller utomhus. Vid behov kan du köpa växtbelysning, vilket är särskilt bra under den mörkare årstiden.

När lådan är på plats, när du har fyllt på vatten och resten av instruktionerna har följts, kan du med gott samvete lämna lådan åt sitt öde och följa plantornas utveckling. Slipp att springa med vattenkannan och kontrollera jordens fuktighet. Den hydroponiska odlingslådan sköter sig själv.

Lämpliga plantor för hydrosystem

Det går att odla många typer av växter med hydroponisk odling. Dock är man överens om att bladgrönt och kryddväxter lämpar sig allra bäst. Här ges några exempel på lättodlade växter i ett hydroponiskt odlingssystem.

 • Sallat
   
 • Mangold
   
 • Kål
   
 • Tomater
   
 • Chilifrukter
   
 • Basilika
   
 • Persilja

Det går också att odla vissa blommor, såsom penséer och pelargoner, även om de flesta odlare föredrar att sätta ätbara växter i systemet.

Den nya odlingsvägen

Upptäck fördelarna och enkelheten med hydroponisk odling. Hos oss kan du köpa startpaketet Harvy med låda och tillbehör för att så egenodlade grönsaker och växter när du vill. Hydroponisk odling är dessutom bättre ur miljösynpunkt och kräver inga farliga gödningsmedel.

Läs mer

Hydroponisk startpaket Harvy >>
Se vårt sortiment av grönsakersfröer >>
Växtbelysning ger grönska året om >>
Vårt sortiment av näring >>

Du är här:


Hydroponisk odling Harvy startpaket

Längd 79 cm, Vit

649:-
Läs mer

Hydroponisk odlingsplugg basilika

6-pack

7490
Läs mer

Pluggkorg för hydroponisk odling 6 st

6-pack, Vit

4490
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen