Växtbelysning ger grönska året runt

Växtbelysning ger grönska året runt

Det skandinaviska klimatet är en utmaning för våra växter, särskilt de som kräver extra mycket ljus för att frodas och överleva i hemmet året runt. Ge dina växter extra kraft när det inte finns tillgång till naturligt ljus med hjälp av rätt växtbelysning.

Ge dina växter ljus

Ett sätt att ge extra kraft och ljus till dina växter är att komplettera med växtbelysning som kan ge precis det ljus dina växter behöver. Oavsett om du väljer att placera dem i köket, i ett mörkt hörn i hallen eller i badrummet. 

Tips och råd om växtbelysning

 • Ställ lampan nära
  Om du ska plantera frön inomhus under senvinter eller tidig vår, för att förkultivera inför en tidig skörd, placera då inte växtbelysningen för långt bort från frösådden. Lampan bör vara max en halvmeter ovanför växterna.
   
 • Släck på natten
  Växtbelysning fungerar vanligtvis bäst när den simulerar normalt dagsljus. Använd därför inte växtbelysningen alltför länge. Det beror på vad du växer, men cirka 12-15 timmar om dygnet är en bra standard.
   
 • Följ växtens naturliga rytm
  Om du har växter som ska övervintra är det bäst att förvara dem på svala platser som källaren och inte använda växtlampa.

Bra växtbelysning

Vi på Plantagen har utvecklat en serie växtbelysningar från Anoda som ger dina skott en snabbstart i livet och som passar till växter i flera olika storlekar. Växtbelysningen finns med två olika funktioner. Den ena är att ge ljus till de växter som inte får naturligt ljus på en mörk plats i hemmet eller som kräver extremt mycket ljus. Den andra är till för att ge extra ljus vid exempelvis sådd. Alla tre växtlamporna nedan har en armatur som du kan använda för att justera hur hög lampan ska vara.

 • Anoda växtlampa hängande
  Hängande armatur för växtlampor. Anoda växtbelysning smälter in i rumsinredningen och ger ljus i mörka hörn. Sladdlängd 5 m.
   
 • Anoda växtlampa för bord
  En växtlampa för bordet med en lampfot som skyddar bordet från vatten som läcker från krukan. Den är bäst lämpad för växter som är upp till 50 cm höga, är 68-100 cm hög.
   
 • Anoda växtlampa golv 
  En växtlampa för golvet med en lampfot som skyddar golvet från vatten som läcker från krukan. Den är bäst lämpad för växter som är upp till 140 cm höga, är 137-221 cm hög.

Mer om skötsel av inomhusväxter på vintern

Vattna inomhus på rätt sätt >>
Två smarta produkter som hjälper dig att gödsla dina inomhusväxter >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc