Växtbelysning – fakta och tips om växtljus och växtlampor

Har du också märkt att dina inomhusväxter börjar tappa blad och ser lite tråkiga ut under vinterhalvåret? Det beror framför allt på att det naturliga ljuset från solen är för svagt. Med hjälp av växtbelysning ger du både frösådder och krukväxter det extra ljus de behöver för att frodas hemma året om.

Växtbelysning – fakta och tips om växtljus och växtlampor

Ljuset är växternas energikälla, och faktiskt det viktigaste av allt som vi ger till våra växter. Växtbelysning är, enkelt förklarat, konstgjord belysning till växter, för att stödja deras tillväxt och utveckling. Detta är särskilt användbart i situationer där naturligt solljus är begränsat eller otillräckligt, som i inomhusodling, växthus eller under vintermånaderna när dagsljuset är kort.

I takt med att intresset för inomhusväxter och odling ökar kommer det allt fler varianter av växtbelysning, och de blir allt mer energisnåla. Det finns lampor som passar såväl i hallen, som i ett mörkt hörn i vardagsrummet eller till frösådderna i källaren och garaget.

Detta gör att det går att få tag på växtljus för i princip alla behov idag. Men innan du väljer vilken sort du ska köpa, är det en god idé att reda ut både begrepp och funktionalitet, så att du får hem just den typ av växtbelysningssystem om dina växter behöver.

Se all växtbelysning

De flesta växtlampor är numera försedda med LED-lampor (Light Emitting Diod). LED har fördel i att det har lång livslängd och drar lite ström. LED-lampor förbrukar 80-90 procent mindre energi än en vanlig glödlampa eller halogenlampa.

De nya LED-armaturerna är dessutom ofta lite smäckrare i formen, de tar helt enkelt mindre plats.

I belysningsvärlden finns det många begrepp för att beskriva ljusets kvalitet. Naturligt dagsljus innehåller regnbågens alla färger och kallas därför fullspektrumljus. Det är den form av ljus som våra växter vill ha. Men du kommer att möta många fler ord som beskriver lampornas ljus när du ger dig in i växtbelysningens värld.

Förstå snabbt alla viktiga begrepp som rör belysning

 • Watt mäter effekten, till exempel 60 W
 • Kelvingrader mäter färgtemperatur, till exempel 4000 K som är neutral vit
 • Lux är ett mått på ljusets intensitet, hur mycket ljus som träffar en viss yta
 • Lumen mäter hur mycket ljus en ljuskälla avger, till exempel 2 200 lm. Om en ljuskälla på 100 lumen lyser på en yta som är en kvadratmeter, blir ljusstyrkan på den ytan 100 lux.
 • Mikromol mäter ljusstyrka per sekund och kvadratmeter, till exempel 200 µmol/s/m2.

Förutom watt är kanske lumen och lux de mest kända begreppen. För den som ska odla är de dock inte så användbara – lumen och lux är nämligen mått som talar om hur våra ögon uppfattar ljus.

Mikromol är viktigast för den som odlar

Inom växtodling talar man därför hellre om mikromol. Det begreppet beskriver istället antalet ljuspartiklar som strålar från en lampa och träffar en yta. En grundregel bland proffsodlare är att det behövs cirka 200 mikromol per sekund och kvadratmeter till en frösådd.

Om man har en lampa på 100 watt blir ljusstyrkan på en kvadratmeter ungefär 200 mikromol. Ett bra riktmärke är alltså 100 watt per kvadratmeter. Lampan bör vara på i 16 timmar för att få bästa möjliga tillväxt.

Ska lampan användas som stödljus till prydnadsväxter, eller till växter som ska övervintra i ett svalt utrymme, behövs mindre ljus än så. Läs vidare längre ned i texten för att lära dig mer om det här.

Bra ljus för växter

På marknaden finns det i dag ett ganska stort utbud av olika växtbelysningar. Det går även att använda billiga lågenergilampor med en enkel skärm, eller lysrör med vitt sken. De är båda alternativ som ger bra ljus för pengarna.

För vita ljusfärgsnyanser finns en grov indelning i varmvitt, neutralvitt och dagsljusvitt. Alla vita varianter fungerar bra eftersom de innehåller alla färger. Den enda belysning som inte går att använda är vanliga glödlampor. De är ineffektiva, avger för mycket värme och innehåller inte den sorts ljus som växter behöver.

Lysrörsarmaturer finns i många olika längder. De har oftast ett kallt, blåvitt ljus. Så kallade dagsljuslysrör brukar ha en färgtemperatur på ungefär 5 500 kelvin.

Om du vill ha neutralvitt – som är ett lite varmare och gulaktigare ljus - kan du välja ett lysrör med cirka 4 000 kelvin. Ju högre tal desto kallare upplevs ljuset.

Varmvitt ljus har en färgtemperatur på 2 700-3 200 kelvin.

Rätt avstånd till växterna

Avståndet till plantorna ska till en början vara ungefär 10-20 centimeter. När växterna blir högre höjer du belysningen successivt upp till ett avstånd på 50 centimeter.

Om du använder LED-belysning går det att ha ljuset närmare plantorna utan att de får brännskador. LED-lamporna avger nämligen mindre värme än vanliga lysrör.

Tips! Vilken typ av belysning du än väljer är det bra att välja en variant som går att höja och sänka!

Välj rätt ljusstyrka

 1. Ljus till frösådd
  Det som är mest ljuskrävande är sådd av fröer och förkultivering av grönsaker, kryddor och blommor för utplantering. De behöver minst 200 mikromol eller 100 watt per kvadratmeter. Belysningen hålls tänd från 14 till 16 timmar per dygn. Följ dygnsrytmen och stäng av ljuset på natten.
   
 2. Ljus till prydnadsväxter inomhus
  Om dina krukväxter står en bit in i rummet får de normalt sett för lite ljus under vinterhalvåret och behöver därför stödljus från en lampa. De behöver cirka 100 mikromol eller 50 watt per kvadratmeter från 12 till 14 timmar per dygn. Följ dygnsrytmen och stäng av ljuset på natten.
   
 3. Ljus för vinterförvaring av växter
  Om du har medelhavsväxter eller andra växter som ska övervintra inomhus är det bäst att förvara dem på en sval plats, som en källare. De behöver cirka 70 mikromol eller 30 watt per kvadratmeter från 8 till 12 timmar per dygn.

Tips! Använd gärna en timer som tänder och släcker belysningen åt dig.

Källa: Bergstrand, Karl-Johan. 2015. Modern växtbelysning

Se all växtbelysning

Du är här:


LED växtlampa 7 W Albus
Rea 50%

LED växtlampa 7 W Albus

Vit

6450 129:-
Läs mer

Växtbelysning Crescendo

Längd 45 cm, Svart

329:-
Läs mer
Växtbelysning Sunlite för kruka
Rea 20%

Växtbelysning Sunlite för kruka

Höjd 100 cm, Vit

37520 469:-
Läs mer
LED växtlampa 9 W Albus
Rea 20%

LED växtlampa 9 W Albus

Vit

11920 149:-
Läs mer

Växtbelysning LED No. 2 85 cm 23W

Längd 85 cm

379:-
Läs mer

Växtbelysning LED

Längd 45 cm, Vit

549:-
Läs mer

Växtbelysning LED-lampa med skärm 15W E27

179:-
Läs mer
Växtbelysning hängarmatur Saga
Rea 20%

Växtbelysning hängarmatur Saga

Ø18 cm, Grå

31920 399:-
Läs mer

Växtlampa LED 15W Winter Albatross

Vit

249:-
Läs mer

Växtbelysning LED

Höjd 19.5 cm, Vit

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen