Postnummer |
Obs!
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Ge bort ett presentkort till någon du tycker om

Gurka

Gurkan, som till 96 % består av vatten, är en grönsak som är svår att inte tycka om – och vi använder oss av gurka på ett flertal olika sätt inom matlagningen i våra hem idag. När man inom växtriket pratar om gurkor så är det en benämning för såväl plantan som för frukten plantan bär, och det finns 30 olika arter inom släktet.

Vetenskapligt namn (Latin): Cucumis sativus
Familj: Gurkväxter (Cucumis)

Odla gurka hemma

Det svenska klimatet är lite för kallt för att gurkan ska trivas tillräckligt för att växa sig stor på friland, men det går desto bättre att odla upp stora gurkori drivbänk och växthus där den under bra förhållanden kan växa flera centimeter per dag. Frilandsodlad gurka passar bättre för inläggning och syltning, där man använder de allra minsta storlekarna till ättiksgurka, de mellanstora för saltgurka och de som är över 12 cm till syltgurka.

För dig som vill odla gurka hemma så handlar det i första hand om att hitta rätt sort för dig och de förhållanden du kan erbjuda gurkan att växa upp i, och det kan vår personal hjälpa dig med om du känner dig osäker. Därefter är gurkan ändå en ganska så vind- och frosttålig planta, som med god gödsling, lucker jord och ett pH-värde över 6,5-7,5 trivs och frodas bra själv med lite omvårdnad från dig.

Förkultivera gurka

 • Om du vill driva upp gurka i växthus eller i drivbänk så är det alltid mest fördelaktigt att du påbörjar odlingen med en förkultivering inomhus cirka 2-3 veckor innan du har tänkt att plantera ut gurkorna.
 • Vid utplantering så vill gurkan ha en jordtemperatur om minst 15 °C och en lufttemperatur på runt 23-25 °C.
 • Använd dig av såjord, och sätt ner fröna i såkrukor. Placera sedan dessa varmt, men inte i direkt solljus. Vattna underifrån, och nöj dig endast med att sprayduscha ytan om den är torr.

Plantera ut

 • När det är dags att plantera ut gurkorna ge dem en fuktighetshållande, mullrik och näringsrik jord. Gurkan vill gärna ha mycket kalcium också, så det är bra att göda gurkan med med exempelvis välbrunnen stallgödsel eller växtnäring som är speciellt anpassad för grönsaker. Detta kan du göra redan två till tre veckor efter planteringen.
 • Sätt plantorna med cirka 50 cm mellan varandra. Du behöver inte gräva ner plantorna i jorden, utan det räcker med att du gör små jordkullar ovanför marknivån. Vattna lätt direkt vid planteringen, och skydda gärna plantorna med en fiberduk så länge du kan.
 • Ordna gärna med något som gurkan kan klättra på, då det gynnar tillväxten bättre att binda upp den än om den kryper längst marken.

När kan jag skörda min gurka?

En bra huvudregel är att inte vänta alltför länge med skörden, då de allra största gurkorna innehåller mycket vatten och tappar en hel del smak. Du kan med fördel skörda löpande under hela säsongen, och genom att plocka av gurkorna så stimulerar du även till att skapa nya frukter. Det finns inte någon direkt riktlinje, utan testa dig fram och skörda såväl små som stora gurkor för att upptäcka skillnader i smak och form. Oftast så smakar de mindre gurkorna betydligt mer än de större.

Skötselråd för gurka

Gurkan kräver stora mängder av vatten och under den varmaste delen av sommaren behöver gurkan vattnas minst en gång per dag, och vid riktig hetta behöver växthuset oftast även vädras dagligen för att det inte ska bli alldeles för varmt för gurkan.

Finns det däremot en risk för kyla under nätterna så kan du rädda din gurka med att sätta ut en kupevärmare i växthuset nattetid, för att behålla värmen. Sätt då gärna en timer, så att den bara står på någon timme – då det annars riskerar att bli för varmt.

Näring bör tillsättas

Gurkan är en växt som kräver näring, att tillsätta gödsel regelbundet är i princip ett krav för att gurkan ska växa och trivas. Du kan med fördel tillföra en blandning av blodmjöl, benmjöl och algomin som är perfekt för gurkan.

Gurka kan dessvärre drabbas av gurkmjöldagg och gurkfläcksjuka, som ofta behöver bekämpas kemiskt för att inte orsaka att alla plantorna dör. Det finns däremot gott om sorter som har tagits fram för att vara resistenta eller väldigt motståndskraftiga mot såväl gurkmjöldagg som gurkfläcksjuka, hör gärna med vår personal om rekommendationer och råd kring dessa.

Många olika gurksorter

Gurkor finns i ett flertal olika sorter, och det är nästintill omöjligt att man inte skulle tycka om någon av alla dessa. Man brukar fördela de olika gurkorna i antingen drivgurkor, slanggurkor eller frilandsgurkor, druvgurkor. Förutom att dessa gruppnamn avslöjar gurkans odlingssätt skiljs de också åt på det sätt att de stora gurkorna vi ser i de allra flesta fall tillhör drivgurkorna, medan de mindre varianterna som används för inläggningar och syltning hör till frilandsgurkorna.

Det finns många olika varianter att välja på när det kommer till gurka och det gäller att hitta den sort som ska passa en själv bäst. Fundera på vilka förutsättningar du har att ge din gurkodling, vad du vill använda din skörd till och hur mycket tid du har att ge. Detta är nämligen sådant som kan avgöra vilken av alla sorter som kommer att passa dig bäst.

Inom matlagning äter vi antingen gurka som den är, i sallader eller bara i bitar, eller så lägger vi in den på olika sätt och tar fram exempelvis bostongurka, ättiksgurka och saltgurka.

Intressant gurkfakta

 • Gurkan är en ettårig ört.
 • Kan växa både krypande och klättrande.
 • Blommar med stora gula blommor under en stor del av sommaren.
 • Botaniskt sett så är gurkan ett bär.
 • Kommer ursprungligen från Indien.
 • Har odlats i minst 3000 år.


Grönsaksodling - inspiraion och råd

Lyckas med din grönsaksodling - här får du tips och råd >>
Odla på ett smidigt och lättskött sätt i pallkrage >>
Välj vilka gurkor du vill odla i kategorin fröer >> 

Västeråsgurka 'Charlotte' KRAV

Ø10.5 cm, Grön

3990
3 FÖR 99,90
Läs mer

Djungelgurka 'Mouse Melon'

4990
5 FÖR 4
Läs mer

Gurka 'Marketmore'

1990
5 FÖR 4
Läs mer

Gurka 'Lemon'

Flerfärgad

3990
5 FÖR 4
Läs mer
Ej i säsong

Växthusgurka 'Louisa'

Flerfärgad

3990
5 FÖR 4
Läs mer
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc