Odla grönsaker inomhus året runt

Ett tråg med sallad, en gurkgardin eller kanske en physalisplanta bredvid badkaret? Genom att odla grönsaker inomhus kan du få färska grönsaker året runt.

Odla grönsaker inomhus året runt

Fönsterbräden, köksbänkar, piedestaler och bord, alla ytor som du kan sätta en växtlampa ovanför är utmärkta om du vill odla grönsaker inomhus. Det är inte svårare än att odla ute och det är riktigt roligt att kunna plocka egna gurkor och annat när snön fortfarande ligger vit utanför fönstret.

Växtbelysning

För att kunna odla inomhus behöver du precis som vanligt bra jord, men framförallt behöver du växtbelysning, utan den blir plantorna taniga och rangliga. De soltimmar vi har här i norden räcker helt enkelt inte till under större delen av året och framförallt inte om du tänkt odla lite längre in i ett rum. Från mars-april brukar det dock gå bra att odla i fönster i enbart dagsljus, men det fungerar inte under vinterhalvåret. 

Läs merVäxtbelysning ger grönska och skörd året om

Odla kål, gurka och tomat inomhus

Exempel på grönt som går bra att odla inomhus är asiatisk kål som till exempel pak choi och tatsoi. 

Gurkor är en annan inomhusfavorit, ett tips är att välja de så kallade partenokarpa gurkorna, det vill säga de som inte behöver pollineras och bara producerar honblommor. Du kan förstås själv pollinera blommorna med en pensel på andra sorter, men det är enklare med de självbefruktande. Gurkor trivs bäst i stora krukor, helt på tio liter eller mer, och bör vattnas regelbundet, men var försiktig så att själva stammen inte blir för blöt, då kan den lätt ruttna, låt den gärna sticka upp på en liten kulle i mitten av krukan så att vattnet rinner ifrån den.

Tomater går också att odla i fönstret, här kan det vara klokt att välja sorter under kategorin kruktomater, de blir då inte så skrymmande utan mer som små buskar. Vilma är en fin gammal sort som passar bra för inomhusodling. 

Både gurkor och tomater behöver mycket ljus och du bör ha växtlampan tänd i omkring 14 timmar per dygn för att de ska må bra, det är en soltid som också är lagom för många andra inomhussådder, men det finns undantag, till exempel ska kål bara bör belysas i cirka 8-10 timmar för att inte gå i blom.

Vill du göra det lätt för dig så finns speciella inomhusdrivbänkar att köpa, de har inbyggd växtbelysning som ofta går att höja allteftersom plantorna växer och dessutom har de den stora fördelen att de inte behöver stå nära ett fönster.

Oändliga möjligheter

Kål, tomater och gurkor är förstås bara en bråkdel av vad du kan odla inomhus. Kryddor, krasse, sallad, ingefära, chili, paprika, ingefära, ananas, physalis, vitlöksblast, jordgubbar, groddar och mikrogrönt, ja till och med potatis går också att odla med rätt belysning, god jord och näring. Det finns egentligen få begränsningar förutom ytan. Och har du den, kan du även odla större växter, vad sägs om att plocka en klase bananer från soffan? Det är faktiskt fullt möjligt med lite pyssel och tålamod.

Bortsett från de grönsaker du äter direkt så går det också bra att förodla plantor för senare utplantering. Många grönsaker har så lång utvecklingstid att de behöver sås redan under vintern för att ha en chans att hinna ge frukt på sommaren, det gäller bland annat, chili, paprika, aubergine och kronärtskocka.

Täck nysådder

Vid inomhusodling är det lätt att frösådden torkar ut eftersom inomhusklimatet ofta är torrt, ha gärna genomskinlig plast med lufthål över sådderna och passa noga med vatten under den tid som fröna gror.

De flesta grönsaker trivs bra i vanlig planteringsjord eller kompostjord, undantag kan till exempel vara vissa kryddor som vill ha en mer sandblandad jord.

Plantera om i större krukor allteftersom rotsystemen behöver mer plats och att ge näring regelbundet, helst lite varje gång du vattnar.

Lätt som en plätt alltså, så sätt igång att experimentera med inomhusodlingen redan nu så kan du skörda pinfärska grönsaker året om.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Minigurka 'Iznik F1'

5990
5 för 4
Läs mer

Växtbelysning LED

Längd 45 cm, Vit

549:-
Läs mer

Växtbelysning med bricka Asti

Höjd 51 cm, Vit

379:-
Läs mer

Plommontomat 'San Marzano'

3990
5 för 4
Läs mer

Tatsoi 'Japanese Greens'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen