Så grönsaker direkt utomhus - året om

Fräscha och egenodlade grönsaker smakar godare och känns bättre att äta. När du sår dina grödor direkt på friland eller i pallkragar, finns det några saker att tänka på. Vi ger dig de bästa tipsen för att lyckas.

Så grönsaker direkt utomhus - året om

Sockerärtor, bönor, spenat, sallat, ruccola, rädisor, dill, morot och mangold är några exempel på lättodlade grönsaker. De gror lätt och ger skörd på ganska kort tid. Sedan kan du plocka dina grönsaker direkt från trädgårdslandet eller pallkragen.

Vad är direktsådd?

Att så frön utomhus direkt på växtplatsen - utan att först driva upp plantor under mer kontrollerade och gynnsamma förhållanden inomhus - kallas att direktså. Vi hoppar alltså över steget förkultivering. Förkultivering brukar innebära att man använder minidrivhus, extra ljus i form av växtlampor och värmemattor under sådden på fönsterbrädan eller i hobbyrummet.

Att direktså gör att vi förlorar en del av kontrollen över växtprocessen, men vi besparar oss en massa jobb och vinner därmed väldigt mycket tid. Vi slipper till exempel arbetet med att både plantera om och skola ut plantorna - alltså att succesivt vänja de känsliga små grödorna vid det utomhusklimatet.

Så direkt på våren och skörda på sommaren

Det vanligaste är ju att så grönsaksfröer direkt i jorden på växtplatsen utomhus på våren och försommaren under april, maj och juni. Tidpunkten kan dock variera lite beroende på vilken växtzon du bor i.

Så fort eventuell tjäle gått ur marken och jorden är tillräckligt varm går det att börja så. Jordtemperaturen bör då vara minst fem plusgrader. I pallkragar eller upphöjda odlingsbäddar går det ofta att så lite tidigare eftersom jorden torkar och värms upp snabbare där.

Tips! Med hjälp av en jordtermometer kan du mäta temperaturen i jorden.

Direktså flera gånger under sommaren

Så gärna snabbväxande grönsaker som sallat, rucola, rädisor, sockerärtor och dill i omgångar. Då kan du skörda unga, späda grönsaker hela sommaren.

Det innebär också att alla grönsaker inte blir klara för skörd samtidigt. Då är det lättare att hinna göra de härliga rätter man tänkt sig. Du kan förstås lika gärna så helt andra grönsaker än de du sådde i våras och precis tagit upp från landet.

Beroende på vad du sår och hur fort du skördar så kan du jordförbättra med mer näring/gödsel efter första skörden.

Så direkt tidigt på hösten - förläng odlingssäsongen

Augusti och september är riktigt fina månader för att så snabbväxande grönsaker på nytt. Det kan vara olika sorters sallat, rädisor och asiatiska bladgrönsaker, till exempel pak choi. Även trendiga mikroblad går bra att odla. De kallas också ”microgreens” och är små blad av olika sallatssorter och andra grönsaker med ätliga blad.

Så direkt på senhösten - skörda på våren

I oktober-november kan du så flera grönsaker på nytt. Välj gärna grönsaker som spenat, rädisor, vintersallat och andra bladväxter. De kommer upp snabbt och gillar att dagarna är kortare.

När oktober kommer så ökar också risken för nattfrost som kan skada dina växter. Välj därför odlingsplatsen med omsorg. Direktså på platser där solen skiner som mest och där frostrisken är som lägst, till exempel närmast en husvägg eller i söderläge. Täck frostkänsliga grönsaker och plantor med fiberduk.

Läs mer om höstsådd här >> 

Så direkt på vintern - skörda på våren

Om du väljer att så i december, januari och februari kan du få skörd redan på våren eller försommaren. Fröna ligger först och vilar, och gror när det blir varmare ute. När jorden är frusen, strö över jord från påse över fröna. Bra sorter att så är till exempel spenat, morot, palsternacka, kål, asiatisk bladkål/pak choi och salladslök.

Läs mer om vintersådd här >>

Så här sår du direkt utomhus i 6 enkla steg

  1. Förbered jorden. Innan du sår är det bra att förbereda jorden genom att tillföra gödsel och jordförbättrande material. Kogödsel i påse ger både struktur och näring. Kompost och barkmull går också bra. Toppa gärna med lite sandblandad såjord som du sätter fröna i. Såjorden innehåller också en mindre mängd näring som passar de små fröna.
  2. Sätt dina frön. Så frön i rader och tänk på att inte så fröna för tätt. Då slipper du jobbet med att gallra och störa plantorna när de kommit igång och börjat växa.
  3. Vattna. Se till att fröna hålls lätt fuktiga tills de gror. De ska inte vattnas så mycket att de ruttnar. Vattna gärna med den milda strålen från en blomspruta. Om du vattnar med kanna eller slang finns det en risk att fröna flyter bort.

  4. Se upp för frost! Om du sått under hösten eller våren finns alltid risk för frost. När grödorna väl kommit upp gäller det att skydda dem. En fiberduk eller odlingsväv är bra material att täcka de små grönsakerna med.
  5. Glöm inte att gödsla. När plantorna blivit lite större är det bra att ge dem regelbunden näring. Du kan välja kogödsel, hönsgödsel, flytande näring från flaska, lakvatten från den japanska kompostmetoden bokashi, nässelvatten eller guldvatten (urin utspädd med vatten).
  6. Täckodla. Täck gärna jorden runt plantorna med organiskt material som till exempel gräsklipp eller löv. Det bevarar fukten i planteringen. Det organiska materialet bidrar också med struktur, näring och mat till maskar och andra insekter. Det brukar även kallas för täckodling.

Fakta: Sveriges växtzoner

Sverige är uppdelat på åtta växtzoner där 1 är den mildaste. När du köper frön eller växter kan du titta på förpackningen vilken zon som växten trivs bäst i.

Står det växtzon 3 klarar sig plantan i zonerna 1–3. Dock finns det odlingar som lyckas lika bra i andra växtzoner, bara man gör rätt. De mest fördelaktiga växtzonerna är 1–4, där de flesta grönsaker kan direktsås utan problem.

Tänk på att du kan ha flera olika mikroklimatzoner i din trädgård. Till exempel vindskyddade platser vid en södervägg kan ha ett mera gynnsamt odlingsklimat.

Du kan läsa mer om växtzoner här och se vilken du bor i >>

Du är här:


Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

159:-
Läs mer

Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Spenat 'Giant Winter'

4990
5 för 4
Läs mer

Vintersallat 'Vit'

Grön

4990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen