Lavendel – plantering och skötsel

Kanske har du träffat på torkad lavendel i påsar bland kläderna i någon byrålåda, eller bland lakanen i linneskåpet hos någon äldre släkting någon gång? Det är nämligen bara ett av de olika sätt som lavendeln har använts för sin härligt aromatiska doft under åren.
Vetenskapligt namn (Latin): Lavandula angustifolia
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)
Snabbguide och skötsel
|
Med en solig, torr och mager plats att erbjuda så är odlingen av lavendel en lätt sådan. Det man måste komma ihåg är att denna växt trivs i områden som påminner den om dess härkomst från länderna runtomkring medelhavet. I Sverige är lavendeln härdig nog att kunna planteras upp till växtzon 5, om den har gynnsamma former runt sig – men för dig som bor i växtzon 3 och norröver är det att rekommendera plantering i en förhöjd rabatt, pallkrage eller i krukor som förvaras ljust och frostfritt, om du vill ha en chans att lyckas.
Välj frö eller stickling
- Lavendeln kan du sätta antingen med frösådd eller med hjälp av en stickling. Fröna bör sås tidigt på året, antingen inomhus eller i växthus, direkt i såjord.
- Sätt fröna cirka 0,5 cm djupt och se till att den står fuktigt till dess plantorna kommer.
- När plantorna har tagit sig och är stora nog att förflyttas så kan du sätta om dem i varsin kruka på max 8 cm i diameter. Byt ut såjorden mot en blandning av blomjord och sand. Ställ dem sedan i ett skyddat läge där de får växa till sig ordentligt innan du planterar ut dem. Förbered sedan en plats för din lavendel som ska vara väldränerad och gärna lite sandig. Du kan med fördel även kalka upp platsen lite innan plantering.
Plantera lavendel i kruka
- Vid plantering i kruka så bör du antingen ta fram en egen jordblandning, som ska vara mager eller använda dig av medelhavsjord, som är en mer sandig jord. Till den behöver du dock tillföra ytterligare lite sand för att lavendeln ska gilla den.
- För den utomhusplanterade lavendeln behöver du inte tänka alltför mycket på vattning så länge den inte utsätts för onormalt långa torra perioder, medan den krukplanterade lavendeln behöver vattnas lika regelbundet som andra krukväxter. För den sistnämnde kan du även tillsätta små, små mängder näring lite då och då.
- När blommorna är helt utslagna kan du skörda din lavendel och använda den för dekoration eller om du önskar torka den.
- Skydda din lavendel inför vintern, antingen genom att skydda den med granris, torra löv, vinterväv eller liknande – eller genom att ställa krukorna intill en varm vägg, insvept i säckväv eller annat liknande material som skyddar, framförallt från regn.
Sticklingar och frön vid beskärning
Om du väljer att beskära din lavendelbuske under våren är det ett suveränt tillfälle att passa på att ta några sticklingar. Bryt eller skär av en bit av en gren eller topp på din lavendelbuske och stick ner dessa i en jord som du blandat ut med sand eller perlite. Se till att du först rensar bort de nedre bladen på din stickling, och placera sedan skuggigt. Inom tre veckor till tre månader kommer dina sticklingar att börja bilda rötter, så avvakta tills du ser att dina sticklingar börjar skjuta nya skott innan du planterar ut dessa i rabatten, pallkrage eller omplanterar till en annan kruka eller balkonglåda. Nya skott är ett givet tecken på att sticklingen har bildat nya rötter.
Skötsel för lavendel
Din lavendel vill gärna trimmas, antingen genom att du klipper ner den på hösten, senast i mitten av september, eller på våren så snart faran för nattfrost är över. De delar du klipper bort kan du spara och plantera om som sticklingar, om du beskär din lavendel på våren. Utöver det så handlar det mesta om lavendel om att se till att hålla väta och fukt borta från denna medelhavsväxt, som inte alls är särskilt förtjust i att stå blött. Detta gör du genom att använda dig av en mager och torr jord som ska vara sandig, genom att vara försiktig med vattningen och se till att platsen för planteringen har en god dränering.
Den aromatiskt doftande växten med flera användningsområden
Idag är lavendel främst prydnadsväxt eller för parfymindustrin som denna växt odlas fram, även om den påträffas som smaksättare av såväl godis, bakverk och teer som krydda för olika kötträtter. Utöver det så har lavendeln även en historia bakom sig som läkeväxt, där den sägs ha såväl lugnande som krampstillande effekter. Sitt namn har den fått från latinets lavare som betyder ”tvätta”, eftersom den i århundraden har använts inom tvål och tvättmedel.
Det är däremot minst lika vanligt att man väljer att odla upp denna buskväxt med sina smala stänger med silvergrå blad och väldoftande blåvioletta blommor bara för den fröjd för ögat som det är att ha lavendel i hemmet på något vis. Om du aldrig har sett ett en blommande lavendeläng någon gång tidigare så har du en fantastisk upplevelse framför dig. Det är något utöver det vanliga.
Snabbfakta lavendel
- Blir cirka 50 cm hög.
- Används mest för dekoration och för sin goda doft.
- Härstammar från medelhavsområdet.
- Blommar under högsommaren och in på hösten.
- Kan drivas fram både med frö och sticklingar.
- Trivs i mager, torr och sandrik jord.